Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τέσσερα χρόνια από την τούρκικη εισβολή στο Αφρίν

Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία. Η τουρκική στρατιωτική..

Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με το κωδικό όνομα Κλάδος Ελαίας (Olive Branch) ανακοινώθηκε στις 19 Γενάρη 2018.

Η Ρωσία άφησε ελεύθερο τον εναέριο χώρο πάνω από την βορειοδυτική Συρία για τα τουρκικά αεροπλάνα, στις 20 Γενάρη 2018 και την ίδια μέρα η Τουρκία ξεκίνησε αδιάκριτα και ανελέητα να βομβαρδίζει κάθε τμήμα της επαρχίας του Αφρίν.

Κάτω από τα παγωμένα και αδιάφορα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας ο τουρκικός ιμπεριαλισμός, ξεφτιλίζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 24 Φλεβάρη 2017, για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, προχωράει σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία στη περιοχή. Η εισβολή της Τουρκίας και η σφαγή των λαών του Αφρίν έχει αρχίσει

Είχε προηγηθεί, στις 23 Γενάρη του 2017, η Διεθνής Συνάντηση στην Αστανά του Καζαχστάν, ανάμεσα στη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία όπου… «αναζητήθηκαν λύσεις για την κρίση της Συρίας». Η Τουρκία έκανε αρκετές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να εξασφαλίσει την άδεια να λεηλατήσει τις βόρειες περιοχές της Συρίας. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Αστανά επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλλει στη συριακή επικράτεια με διεθνή έγκριση, με πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στις 21 Γενάρη 2018 εισέβαλε και ο τουρκικός στρατός με εμπροσθοφυλακές του τις ισλαμοφασιστικές συμμορίες, μεταμορφώσεις του ISIS, όπως το Ταχρίρ αλ-Σαμ, και τους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Η σφαγή του πληθυσμού του Αφρίν έχει ξεκινήσει.

Η ανοχή των Ρώσων και των Ιρανών, η σιωπή των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων ισοδυναμεί με συνενοχή και συμφωνία με τις σφαγές που πραγματοποιούνται. «Σωπαίνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται. ΟΧΙ όταν σκοτώνουν  τα παιδιά», φωνάζουν οι Κούρδοι στην παγκόσμια Κοινή Γνώμη με κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Μετά από 57 μέρες σφοδρών βομβαρδισμών  από βαρύ πυροβολικό και αεροπλάνα, παρά την ηρωική αντίσταση του λαού του Αφρίν και των μαχητών και μαχητριών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ), τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, ανάμεσα στους αμάχους πολίτες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και δεκάδες παιδιά, οι ερημώσεις χωριών,  οι καταστροφές κτιρίων (κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία) οδήγησαν στην επιλογή, από την μεριά των Κούρδων μαχητών, να εκκενωθεί η πόλη από τους μαχητές και από κατοίκους, προκειμένου να αποφευχθούν οι σφαγές των κατοίκων και η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης. Την Κυριακή, 18 Μάρτη 2018, τουρκικές δυνάμεις εισβολής μαζί με τους συμμάχους τους, τους ακραίους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, εισέβαλαν στις σχεδόν άδειες από τους κατοίκους τους συνοικίες του Αφρίν.

Σχετικά στο Οι Τούρκοι εισβολείς «απελευθερώνουν» το Αφρίν από τους… κατοίκους του

Τρία χρόνια μετά, το τουρκικό κράτος έχει χρησιμοποιήσει κάθε απάνθρωπη μέθοδο καταπίεσης. Τα βρώμικα σχέδια της Τουρκίας για την καταστροφή του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής συνεχίζουν να εφαρμόζονται με στόχο την εξαφάνιση κάθε ίχνους από την ύπαρξη των Κούρδων στο Αφρίν. Καθημερινά βιασμοί, δολοφονίες, απαγωγές, κατασχέσεις περιουσιών, λεηλατήσεις σημειώνονται σε βάρος του πληθυσμού που δεν εγκατέλειψε την πόλη, για να απαρνηθεί την πολιτιστική του ταυτότητα, την θρησκεία του (αλεβίτες, γεζίντι, σιίτες κλπ.) ή να παρατήσουν τις περιουσίες τους και να φύγουν από την περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αφρίν – Συρία, περισσότεροι από 8.063 πολίτες απήχθησαν στη διάρκεια των τεσσάρων ετών κατοχής, η τύχη περισσότερων από το ένα τρίτο από αυτούς είναι ακόμα άγνωστη ενώ εκατοντάδες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από καταβολή τεράστιων ποσών για λύτρα.

Περισσότεροι από 655 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 498 άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, 90 έχασαν τη ζωή τους κάτω από βασανιστήρια. Στους τουρκικούς βομβαρδισμούς  τραυματίστηκαν πάνω από 696, μεταξύ των οποίων 303 παιδιά και 213 γυναίκες.

Περισσότερα από 333.900 ελαιόδεντρα και διάφορα δασικά δέντρα έχουν κοπεί και πάνω από το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης έκτασης,  περισσότερα από 11 χιλιάδες εκτάρια, έχει καεί από την κατάληψη του Αφρίν.

Οικογένειες μισθοφόρων εγκαταστάθηκαν στα σπίτια πολιτών του Αφρίν.

84 οικογένειες μισθοφόρων εγκαταστάθηκαν στο χωριό Maarska στη Shera. 2.200 μισθοφόροι στο χωριό Maryamin. 69 μισθοφόροι στο χωριό Τρινάδα. 100 μισθοφόροι στο χωριό Maarat. 60 στο χωριό Mulla Khalil Jenderes. Στην περιοχή Sherawa, περίπου 1.250 μισθοφόροι εγκαταστάθηκαν στο χωριό al-Ghazawiya, 500 στο χωριό Iska, 560 μεταξύ των χωριών Al-Ghazawiya και Burj Abdalo.

Με χρηματοδότηση και υποστήριξη από ευρωπαϊκούς και οργανισμούς του Κόλπου, και την επίβλεψη της Τουρκικής Οργάνωσης Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), η Τουρκία εργάστηκε για την κατασκευή συγκροτημάτων οικισμών στις περισσότερες πόλεις και περιοχές του κατεχόμενου καντόνιου Αφρίν και ίδρυσε περισσότερες από 30 στρατόπεδα και 30 οικισμούς στην περιοχή του Αφρίν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Τουρκία έχει εγκαταστήσει σχεδόν 400.000 ανθρώπους στα χωριά και 500 οικογένειες στις συνοικίες του Αφρίν,.

Αλλαγή ταυτότητας Αφρίν

Μετά την κατοχή του καντόνιου του Αφρίν, η Τουρκία και οι μισθοφόροι της προσπάθησαν να εκδιώξουν όλους τους αυτόχθονες κατοίκους διαπράττοντας φρικτά εγκλήματα.

Αντικατέστησαν τα ονόματα περιοχών, δρόμων και κτιρίων με  οθωμανικά ονόματα. Η τουρκική σημαία και οι εικόνες του Ερντογάν τοποθετήθηκαν παντού σε πινακίδες σε χωριά, συνοικίες και κέντρα. Στα σχολεία επιβλήθηκε η χρήση της τουρκικής γλώσσας.

Ιεροί τόποι καταστράφηκαν, και βεβηλώθηκαν οι τάφοι των μαρτύρων.

Καταστροφή ιστορικών μνημείων

Ιστορικά μνημεία και Αρχαιολογικοί χώροι δεν γλίτωσαν από τη θηριωδία της τουρκικής κατοχής. Τουλάχιστον 5 αρχαιολογικοί χώροι που αποτύπωναν την ιστορία της περιοχής καταστράφηκαν. Το Ain Dara, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Συρία από την UNESCO, η τοποθεσία των Χετταίων (Nešili) (1200 π.Χ.) και η τοποθεσία του Προφήτη Χόρι, η οποία χρονολογείται από την περίοδο των Χουριών, περίπου το 3500 π.Χ., και κατατάχθηκε από την UNESCO ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία στη Συρία και τη Μέση Ανατολή .

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων στο Αφρίν, περισσότεροι από 59 αρχαιολογικοί χώροι και περισσότερα από 28 θρησκευτικά ιερά διαφόρων αιρέσεων και θρησκειών, βανδαλίστηκαν και καταστράφηκαν, εκτός από τις μπουλντόζες που κατέστρεψαν πολλούς τάφους και τη μετατροπή ενός από αυτούς σε κτηνοτροφική αγορά.

Η Kongra Star ζητά διεθνή δράση
για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το Αφρίν

Η Συνομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων της Ροζάβα η Kongra Star (Yekîtiya Star) εξέφρασε ανησυχία για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει συστηματικά οι τουρκικές δυνάμεις στο Αφρίν και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει στην απομάκρυνση των δυνάμεων κατοχής από το Αφρίν.

«Πέρασαν 4 χρόνια από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι του κατά του Αφρίν. Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε βάναυσα τον άμαχο πληθυσμό με 72 μαχητικά αεροσκάφη. Καταπάτησε τις ανθρωπιστικές αξίες και τους διεθνείς κανόνες μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.

Ο λαός του Αφρίν δεν αποδέχτηκε αυτή τη θηριωδία και αντιστάθηκε για 58 ημέρες, ακολουθώντας το παράδειγμα και την αυτοθυσία των ηρωικών μαχητριών Avesta Xabûr (σ.σ. η Αβέστα Ξαμπούρ ζωσμένη με εκρηκτικά  ανατινάχτηκε καταστρέφοντας ένα τουρκικό τανκ στις 27.1.2018)  και της Barîn Kobanê (σ.σ. η Μπαρίν Κομπανί έπεσε ηρωικά μαχόμενη στο Αφρίν στις 24.1.2018, το νεκρό σώμα της έπεσε στα χέρια των μισθοφόρων του Ερντογάν, που βεβήλωσαν το πτώμα της διαμελίζοντάς το) . Ο λαός εκδήλωσε την πίστη του και την αγάπη του για τα εδάφη του Αφρίν.

Παλεύοντας να επιστρέψουν επιτέλους στα σπίτια τους, οι εκτοπισμένοι ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων κοντά στο Αφρίν. Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και οι μισθοφόροι τους, διαπράττουν εγκλήματα κατά της γης, της φύσης, των ανθρώπινων αξιών και του πολιτισμού τα τελευταία 4 χρόνια. Ο τουρκικός στρατός άλλαξε τη δημογραφική δομή της περιοχής και διέπραξε βία, σφαγές, απαγωγές και κάθε είδους εγκλήματα κατά των γυναικών.

Καταδικάζουμε αυτά τα βάναυσα εγκλήματα, την πολιτική γενοκτονίας που ακολουθείται κατά του λαού του Αφρίν, ιδιαίτερα κατά των γυναικών και των παιδιών. Καταδικάζουμε και τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας. Καλούμε τις δημοκρατικές οργανώσεις, τις γυναικείες οργανώσεις και όλες τις ομάδες υπέρ της ελευθερίας να διευρύνουν τον αγώνα και να βάλουν τέλος στην κατοχή στο Αφρίν.

Από την άλλη πλευρά, καλούμε τον ΟΗΕ, τους θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απομακρύνουν τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής από το Αφρίν».

Σχετικά θέματα

Απόψεις