Στην πιστοποίηση ότι το εμπορικό τρένο που συγκρούστηκε στα Τέμπη είναι η αμαξοστοιχία που εμφανίζουν τα τρία νέα βίντεο που παραδόθηκαν στον ανακριτή δύο χρόνια μετά, προβαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το ertnews, οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από τον εφέτη ανακριτή. Πρόκειται για… τα βίντεο που ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης «ήλπιζε» να βρεθούν ( «Και θα ήλπιζα πράγματι (…) να υπήρχε επιτέλους ένα βίντεο από αυτό το τρένο»), λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθούν .
Παρατήρηση πρώτη: Η σχετική πιστοποίηση δημοσιεύεται μετά τις σημερινές καταγγελίες της Μαρίας Καρυστιανού για 649.000 αρχεία, ηχητικά και βίντεο (από την 28η Φεβρουαρίου και την 1 Μαρτίου του 2023) που κατασχέθηκαν, παραδόθηκαν στον Ανακριτή, αλλά δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία, όπως και μετά τη μήνυση στον Εφέτη Ανακριτή. Ενδιαφέρουσα συγκυρία.
Παρατήρηση δεύτερη: Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις εκθέσεις τους οι δικαστικοί πραγματογνώμονες αναφέρουν ότι στο εμπορικό τρένο δεν εικονίζεται άλλο φορτίο πλην του δηλωθέντος, αποκλείοντας την ύπαρξη ύποπτου φορτίου. Η βεβαιότητα αυτή που φέρεται δεν προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία. Θυμίζουμε αυτά που είπε ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων οικογενειών των θυμάτων του εγκλήματος των Tεμπών, σε συνέντευξη του στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου στον Real fm: Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, ακόμα κι αν αποδειχτούν γνήσια, δεν ακυρώνουν το επιστημονικό συμπέρασμα ότι η έκρηξη λόγω της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη δεν προήλθε από τα έλαια σιλικόνης και ότι, συνεπώς, προκλήθηκε από αδήλωτο εύφλεκτο υγρό.
Και κάτι ακόμα: Για ποιά γνησιότητα μιλάνε όσοι διακινούν την είδηση όταν στην ίδια την έκθεση οι πραγματογνώμονες αναφέρουν: