Ανακοινώθηκε η δευτεροβάθμια απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, όπως και στον πρώτο βαθμό.
Συγκεκριμένα για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολίακος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Ένοχοι για ένταξη κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 πρώην βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Μιχαλης Αρβανίτης.
Ένοχοι για ένταξη κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 πρώην βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Μιχαλης Αρβανίτης.
Δολοφονία Παύλου Φύσσα
Ένοχος όπως και πρωτοδίκως για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα κρίθηκε ο Γιώργος Ρούπακιας. Την ενοχή του αποφάσισε το δικαστήριο και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενώ έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής, της οπλοφορίας και οπλοχρησίας, για τα οποία είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως.
Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρρύτικο, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Νικόλαο Τσόρβα.
Επίθεση στους αλιεργάτες
Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).
Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρρύτικο, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Νικόλαο Τσόρβα.
“Στα σκοτάδια που γεννήθηκαν”
«Δεν επαναπαυόμαστε, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτές οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα της πίεσης του εργατικού λαϊκού κινήματος» τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής ανακοινώνοντας την απόφαση στους συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο υπογραμμίζοντας ότι «το πραγματικό τσάκισμα των ναζί έρχεται από το εργατικό κίνημα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς».
Από το πρωί Σωματεία και φορείς διαδηλώνουν έξω από το Εφετείο απαιτώντας «οι Ναζί στη φυλακή»
«Οι φασίστες, τα λυσσασμένα μαντρόσκυλα του συστήματος, υπερασπίζοντας τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και το κράτος τους, επιχειρούν ξανά να βγουν από τα λαγούμια τους, δρώντας μέσα στη νύχτα, στα μουλωχτά, επιχειρώντας να βεβηλώσουν το μνημείο προς τιμήν των εκτελεσμένων στην Καισαριανή. Αυτή είναι η θέση τους: Να επιστρέψουν στα ίδια σκοτάδια που γεννήθηκαν! Η πάλη απέναντι στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά συνεχίζεται!» τονίζει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του για τη σημερινή κινητοποίηση.
Mάγδα Φύσσα: «Σήμερα δικαιώνονται όλα τα θύματα του φασισμού
Σε δηλώσεις προχώρησε η Μάγδα Φύσσα έξω από το Εφετείο Αθηνών, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου η οποία καταδίκασε τους 42 κατηγορούμενους όπως και στον πρώτο βαθμό. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα τόνισε:
«Σήμερα κέρδισε η αλληλεγγύη, κέρδισε η αγάπη, κέρδισε η ειρήνη. Δεν δικαιώνονται μόνο τα θύματα της Χρυσής Αυγής, αλλά όλα τα θύματα του φασισμού, ειδικά τα θύματα που πήγαν για εκτέλεση», είπε, κάνοντας αναφορά στους εκτελεσθέντες της Καισαριανής.
«Δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε αυτό, αυτές τις εικόνες που είδαμε και έχουν σημαδέψει την ψυχή μας. Σήμερα τους την αφιερώνουμε αυτή τη νίκη, σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.
Ακριβώς το ίδιο έκανε και το δικό μου παιδί. Βέβαια, τότε είχαμε κατοχή. Τώρα ήταν σε καιρό ειρήνης και είχε πάει να δει μπάλα. Κι όμως το ναζιστικό αυτό μόρφωμα βγήκε στο δρόμο και σκότωσε. Καταδικάστηκε όμως σήμερα τελεσίδικα πια και αυτό που έχω να σας πω είναι ότι φεύγω με μια ανακούφιση ότι δεν θα τους ξανακούσω και δεν θα τους ξαναδω στη ζωή μου. Δεν θέλω να τους ξαναδώ ποτέ.
Σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά! Νίκη σε όλα τα θύματα!», κατέληξε η Μάγδα Φύσσα υπό το σύνθημα «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ»