Πολιτική

ΤΑΡ… και απολύεσαι!

Οσο πιο «αναπτυξιακά», τόσο πιο βάρβαρα και όσο πιο βάρβαρα τόσο πιο «αποτελεσματικά» για τον ταμειακό λογαριασμό που μετρώνται τα κέρδη. Κάπως έτσι χτίζεται το κερδοφόρο οικοδόμημα, καλά θεμελιωμένο πάνω στο μύθο καινούργιων «χρυσών κουταλιών» τα οποία φέρνουν μαζί τους οι επενδυτές.

Σε ένα από τα μεγάλα «αναπτυξιακά» έργα, εκείνο του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), με το οποίο σύμφωνα με την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις «η Ελλάδα καθίσταται βασικός ενεργειακός παίχτης», δηλαδή σε απλά και καθαρά ελληνικά η Ελλάδα παίρνει θέση στους γεωπολιτικούς μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς και  ανοίγει νέες κερδοφόρες προοπτικές για τα μονοπώλια της Ενέργειας, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δε ζουν μέρες ευφορίας, όχι μόνο δε ζουν τον «επενδυτικό όνειρο», αλλά συνθλίβονται κάτω από βάρβαρες συνθήκες εργασίες και τελικά απολύονται … όμορφα και αναπτυξιακά.

Ο Σύλλογος Εκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) καταγγέλει νέες απολύσεις αρχαιολόγων στην περιοχή της Θράκης αναιτιολόγητες ή και… σιωπηρά αιτιολογημένες λόγω συνδικαλιστικής δράσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία του ΣΕΚΑ, η «ευαισθησία» της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο ως προς την εργασία, αλλά και ως προς το αρχαιολογικό υλικό που ανασκάπτεται αποτυπώνεται ως εξής:

«Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει το Διαδρατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) για τις απολύσεις συναδέλφων στην περιοχή της Θράκης χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τους και για την εκδικητική μη ανανέωση σύμβασης – απόλυση συναδέλφου με συνδικαλιστική δράση.

Συγκεκριμένα, όλοι οι αρχαιολόγοι και οι εργάτες των ανασκαφών σε Έβρο και Ξάνθη, που απασχολούνταν σε εργασίες στην Ξάνθη τους τελευταίους μήνες, απολύθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου με την ενημέρωση ότι θα επαναπροσλαμβάνονταν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση των εργασιών στην Ξάνθη. Πρόκειται για το διάστημα που ο εργολάβος σταμάτησε συνολικά το έργο για τις γιορτές και παράνομα «ξεφορτώθηκε» το κόστος των εργαζομένων που μπορούσε.

Αρχές Ιανουαρίου επαναπροσλήφθηκαν όλοι οι αρχαιολόγοι, εκτός από μία συνάδελφο, στην οποία δεν δόθηκε καμία εξήγηση ή αιτία για το γεγονός αυτό και ενώ δεν είχαν τελειώσει οι εργασίες της. Η συγκεκριμένη συνάδελφος είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση όλο το προηγούμενο διάστημα και συμμετείχε στην οργάνωση των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν την προσλαμβάνουν ούτε για να τελειώσει τα ημερολόγια, τους καταλόγους ευρημάτων κλπ., παρά τη σχετική αίτηση από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων προς τον TAP, και ενώ αποτελεί υποχρέωσή του.

Ακολούθησε και η απομάκρυνση δεύτερης συναδέλφου, η οποία, ενώ τελούσε σε καθεστώς απόλυσης και εργασιακής ομηρίας (όπως όλοι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης ήδη από τις 23 Δεκέμβρη), τραυματίστηκε στο πόδι, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη επαναπρόσληψή της. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα συνέχιζε να εργάζεται στο έργο μετά το πέρας των εορτών και παρά τη δυνατότητα απασχόλησής της σε εναλλακτική θέση μέχρι να αναρρώσει , τελικά αποφασίστηκε η οριστική απόλυσή της από το έργο.

Με το τέλος του Ιανουαρίου, ο TAP προχώρησε στην απόλυση σχεδόν του συνόλου των αρχαιολόγων και των εργατών σε Ξάνθη και Έβρο και ενώ δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες. Ειδικότερα, στον Έβρο εκκρεμούν πολύμηνες εργασίες σε ναό ενώ οι αρχαιολόγοι, σε Ξάνθη και Έβρο, πρέπει να τελειώσουν ημερολόγια, καταλόγους ευρημάτων, ανασκαφικές εκθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες για τις ανασκαφές που κλείνουν. Αυτό το επισημαίνουν και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, που έχουν ζητήσει να ανανεωθούν οι συμβάσεις για να γίνουν αυτές οι εργασίες, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στο μνημόνιο συνεργασίας TAP – ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, ο TAP αρνείται να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του και η προτροπή είναι να τα κάνουν οι απολυμένοι συνάδελφοι εθελοντικά, για να δείξουν καλό πρόσωπο! Την ίδια στιγμή οι απολυμένοι μαθαίνουν την πρόθεση TAP και ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν σε συνέδριο για τις αρχαιότητες του έργου! Όλα για τη διαφήμιση και τη χειραγώγηση του λαού της περιοχής, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Στον Έβρο ο TAP στρέφεται και κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας με την απόλυτη καταπάτηση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου  σχετικά με το ναό και τις άλλες αρχαιότητες, που εντοπίστηκαν και αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του Πόταμου Αλεξανδρούπολης. Ενώ είναι απαράβατος όρος οι ανασκαφικές και άλλες εργασίες για την προστασία των αρχαιοτήτων, για να περάσει ο αγωγός κάτω από το μνημείο, ο TAP αρνείται να τηρήσει τα νόμιμα και δεν προχωράει στην επαναπρόσληψη του προσωπικού που απέλυσε και την εκτέλεση των εργασιών, παρόλο που προχωράει κανονικά τις εργασίες για των αγωγό. Έτσι, οι αρχαιότητες είναι εκτεθειμένες και κινδυνεύουν με καταστροφές με την πλήρη ευθύνη του TAP.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με την πλήρη συνενοχή και συγκατάβαση της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟΑ, τους οποίους καταγγέλλουμε. Είναι ξεδιάντροποι.

Η εργασιακή ομηρία, οι προσβολές, οι πιέσεις και τελικά οι απολύσεις είναι το μερίδιο των εργαζομένων από την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, αντιπολίτευση και όλοι όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι σωτηρία για εμάς και τις οικογένειές μας είναι να έρθουν οι μεγάλοι επενδυτές. Ακριβώς το να είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι, αναλώσιμοι, φτηνοί και χωρίς δικαιώματα είναι προϋπόθεση για να επενδύσουν οι «υγιείς» επιχειρηματίες. Το βιώνουμε και με τον TAP, την μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιθανόν στα Βαλκάνια!

Στην επίθεση στα δικαιώματά μας αλλά και σε όλα τα επίπεδα (υγεία, παιδεία, περιβάλλον, πολιτισμός), η εργοδοσία έχει το κράτος της. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΥΠΠΟΑ έχει ενεργό ρόλο στις πιέσεις κατά των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων, αλλά και κατά των αρχαιοτήτων, όπως με το ναό στον Πόταμο Αλεξανδρούπολης.

Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ξάνθης και Έβρου, που με τη στάση τους εξυπηρετούν την εταιρεία να προχωρά ανεξέλεγκτα στα σχέδιά της, ενάντια σε εργαζόμενους και αρχαιότητες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου φέρει τεράστια ευθύνη για τον εμπαιγμό και τις απολύσεις των εργαζομένων και την κατάσταση σχετικά με το ναό στο Πόταμο, καθώς από τον Ιούλιο 2017 μέχρι σήμερα ανέχεται την καταπάτηση των όρων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μη στέλνοντας σήμα διακοπής των εργασιών ως όφειλε.

Διαμηνύουμε σε TAP και ΥΠΠΟΑ ότι δεν θα τους περάσει.

Θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend