Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ποιοι πολεμούν στη Συρία;

Η Συρία βρίσκεται αυτόν τον καιρό έξω από την εμβέλεια των τηλεοπτικών φακών οι οποίοι επικεντρώνονται– κατά κανόνα– εκεί όπου..

Η Συρία βρίσκεται αυτόν τον καιρό έξω από την εμβέλεια των τηλεοπτικών φακών οι οποίοι επικεντρώνονται– κατά κανόνα– εκεί όπου κοιτούν τα δυτικά (υπό την ευρύτερη έννοια)  συμφέροντα. Άλλωστε, δεν χρειάζεται, θεωρούμε, μεγάλος κόπος για να συμφωνήσουμε ότι  η παγκόσμια ενημέρωση  βρίσκεται στα χέρια 2-3 ειδησεογραφικών κολοσσών οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μοιράζουν εικόνα και να δημιουργούν εντυπώσεις, έστω κι αν κάποιες φορές (περίπτωση Ουκρανίας) δεν καταφέρνουν  να φέρουν σε πέρας με επιτυχία την αποστολή (χειραγώγησης) που ανέλαβαν.   Ας επιστρέψουμε όμως στη Συρία. Εκεί, αν δε το έχουμε ξεχάσει, γίνεται πόλεμος με ότι αυτός συνεπάγεται. Και σύμφωνα με όσα έχουν προσπαθήσει να μας δείξουν τα  μεγάλα δυτικά Media πρόκειται για έναν εμφύλιο πόλεμο  στον οποίο ο λαός μάχεται κατά του απολυταρχικού/ εγκληματικού καθεστώτος του Ασαντ. Ακόμη κι αν είναι έτσι τα πράγματα προκύπτει ένα ερώτημα: ποιος δίνει όπλα στον λαό που μάχεται τον πολύ καλά εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο στρατό του «τυράννου Άσαντ»; Syria-Civil-War (1)     Στη Συρία γίνεται πόλεμος ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους έχει ξεσπιτώσει και οδηγήσει στην προσφυγιά εκατομμύρια άλλους.  Πρόκειται για έναν πόλεμο που οι ανείπωτες αγριότητες που τον συνοδεύουν μπορούν  να φτάσουν  στα μάτια των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στο internet.   Προειδοποίηση: το βίντεο που ακολουθεί  δεν είναι απαραίτητο να το δει κάποιος που αντιλαμβάνεται με οδύνη τί είναι πόλεμος. Πρόκειται για ένα βίντεο  από τα δεκάδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και περιέχει εικόνες ανείπωτης αγριότητας η οποία συνοδεύει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, όπως και κάθε πόλεμο. Ωφέλιμο ίσως θα είναι να το δουν όσοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος δεν είναι video game…   Ο πόλεμος στη Συρία για να συνεχίζεται με την κλιμακούμενη αγριότητά του  προϋποθέτει την ύπαρξη δύο (τουλάχιστον ) πλευρών οι οποίες  μάχονται με τα όπλα τους. Στην προκειμένη περίπτωση, επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα  που επιμελώς δεν διατυπώνονται:
  • ποιοι και γιατί εξοπλίζουν τις αντάρτικες ομάδες οι οποίες πολεμούν το καθεστώς, δηλαδή τον εθνικό στρατό της Συρίας;
  •  Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι αυτή η υποστήριξη για να μπορέσουν κάποιες ομάδες να τα βάλουν με ένα καλά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο στρατό σαν το Συριακό;
  Οι Αμερικανοί Την περασμένη Παρασκευή η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα Σούζαν Ράις, δήλωσε πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά ότι η Ουάσιγκτον προσφέρει   υποστήριξη  με την παροχή όπλων και άλλων μέσων σε κάποια τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης. Από αυτήν την τοποθέτηση της Αμερικανίδας αξιωματούχου προκύπτει πρώτον ότι οι Αμερικανοί στέλνουν όπλα στους αντάρτες στη Συρία και δεύτερον ότι η αντιπολίτευση που πολεμά το καθεστώς Ασαντ δεν είναι ενιαία. Με πιο απλά λόγια ανάμεσα σ αυτούς που πολεμούν τον Ασαντ είναι και κάποιοι που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν αλλά  δεν μπορούν ανοιχτά να τους υποστηρίξουν. Πρόκειται για οργανώσεις που σχετίζονται ή είναι παρακλάδια της Αλ-Κάιντα.   Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σημάδια τα οποία περιγράφουν την  εμβάθυνση της υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς  στους Σύριους αντάρτες. Αυτή η προβολή της αμερικανικής δέσμευσης ξεκίνησε να διαγράφεται με σαφήνεια πριν τρεις βδομάδες, ειδικότερα μετά τη συνάντηση του προέδρου Ομπάμα  με τον επικεφαλής της συριακής  αντιπολίτευσης του Εθνικού Συνασπισμού, Ahmad Jarba στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους  αντάρτες στη Συρία  κοστολογείται ήδη σε  287.000.000 δολάρια χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των όπλων που μέσα από άλλα κανάλια οι Αμερικανοί προσφέρουν στους αντάρτες. Στα χρήματα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται επίσης  και το κόστος των μυστικών επιχειρήσεων που φέρεται να έχει αναλάβει η CIA  για την εκπαίδευση  και την επιχειρησιακή υποστήριξη των αντάρτικων ομάδων. Στα χρήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται, προφανώς, ούτε τα κονδύλια που απαιτούνται για τις αποστολές εκπαίδευσης από Αμερικανούς πράκτορες επιλεγμένων μονάδων ανταρτών οι οποίες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δύναμη της Αλ Κάιντα, όπως έγραψε πρόσφατα η Wall Street Journal .   Πόλεμος δια αντιπροσώπων Είναι φανερό ότι στη Συρία διεξάγεται ένας  αιματηρός και δαπανηρός πόλεμος μεγάλων διαστάσεων. Αυτό που εξακολουθεί να μην είναι φανερό, έχει να κάνει με τους εμπόλεμους και κυρίως με αυτούς που βρίσκονται πίσω τους και τους υποστηρίζουν για τη συνέχιση αυτής της σφαγής. Το βίντεο που ακολουθεί προσφέρει μια συνοπτική επεξήγηση των δυνάμεων  οι οποίες τελικά μάχονται στο έδαφος της Συρίας και στις πλάτες των αμάχων. Από την μια πλευρά η Δύση με πρωταγωνιστές Αμερικανούς, Γάλλους, Βρετανούς φαίνεται ότι άναψαν το φυτίλι της εξέγερσης προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς του Ασαντ. Συμπαραστάτες σ αυτήν την  δυτική προσπάθεια, αλλά με τη δική τους ατζέντα χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία τροφοδοτούν τους αντάρτες με οπλισμό ενισχύοντας μάλιστα τα τμήματα των φανατικών της Αλ Κάιντα. Από την άλλη πλευρά το καθεστώς του Ασαντ στηρίζεται από την Ρωσία και το Ιράν που γνωρίζει ότι είναι ο επόμενος στόχος των  Αμερικανών.    

Απόψεις