Κοινωνία Πολιτική

Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αποκλεισμούς δρόμων και άλλες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις σ’ όλη τη χώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εντείνουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν την επιβίωσή τους. Την ίδια ώρα παραμένουν τα δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα έγινε μαζική συνέλευση του μπλόκου της Νίκαιας όπου εκτιμήθηκε ότι είχε πολύ μεγάλη η επιτυχία ο αποκλεισμός στα Τέμπη που έγινε το Σάββατο και έγινε κατορθωτό λόγω της πολύ μαζικής συμμετοχής των αγροτών με τρακτέρ αλλά και των εργατών που συμπαραστάθηκαν στην αγροτιά. Η κινητοποίηση έδειξε την αποφασιστικότητα οι αγρότες να εντείνουν την πάλη και την αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο την Τρίτη 12 Φλεβάρη στις 2 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση στο μπλόκο όπου θα γίνει εκτίμηση με προσανατολισμό να οργανωθεί στις 4 μ.μ. νέος αποκλεισμός με τρακτέρ στο κόμβο του Πλατυκάμπου όπου οι αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά τον παλιό εθνικό δρόμο Λάρισας – Βόλου.

Επιπλέον στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι υπήρξε επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη, ο οποίος πρότεινε να γίνει τελικά συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από τον ίδιο και εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, όπως του Εργασίας και του Περιβάλλοντος. Είπε ακόμα ότι θα προσπαθήσει να υπάρξει και εκπρόσωπος από το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν ότι για να γίνει συνάντηση, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει εκπρόσωπος και από το υπουργείο Οικονομικών. Αναμένεται η τελική απάντηση του υπουργού.

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε σε ενθουσιώδες κλίμα με τους αγρότες να φωνάζουν ότι «Ο αγώνας συνεχίζεται».

Μπλόκα και καθημερινές αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα

Μέχρι τώρα έχουν στηθεί 23 μπλόκα, με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ σε βασικούς οδικούς κόμβους απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Συγκεκριμένα, έχουν στηθεί τα εξής μπλόκα:

Κόμβος Νίκαιας, Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης (Λάρισα). Κόμβος Αερινού, ΕΟ Αθήνας – Θεσσαλονίκης (Μαγνησία). Κόμβος «Ελιάς» Κατερίνης(Πιερία). Κόμβος Μαλγάρων, ΕΟ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, και κόμβος Δερβενίου, ΕΟ Θεσσαλονίκης – Καβάλας (Θεσσαλονίκη). Κόμβος Κουλούρας, ΕΟ Θεσσαλονίκης – Βέροιας, και διασταύρωση Νάουσας, ΕΟ Βέροιας – Σκύδρας (Ημαθία). Κόμβος Γυψοχωρίου (Πέλλα). Διασταύρωση Σιδηροκάστρου(Σέρρες). Κόμβος Αντιγόνου Αμυνταίου (Φλώρινα). Κόμβος Πελασγίας, ΕΟ Αθήνας – Θεσσαλονίκης (Φθιώτιδα). Κόμβος Χαλικίου, Ιόνια Οδός (Αιτωλοακαρνανία). Κόμβος Λούρου, ΕΟ Πρέβεζας – Ιωαννίνων (Πρέβεζα). «Βενζινάδικα» Αιγίου, Σταυροδρόμι και Δαφνούλα Ερυμάνθου (Αχαΐα). Διασταύρωση Ανυφί και Πλατανίτη (Αργολίδα). Κόμβος Μεγαλόπολης (Αρκαδία). Κόμβος Αγίου Γεωργίου (Ηλεία). Κόμβος Μεσσήνης, ΕΟ Καλαμάτας – Αθήνας, και Χανδρινού Πυλίας (Μεσσηνία). Μεγάλα Χωράφια, ΕΟ Χανίων – Ηρακλείου (Χανιά). Κόμβος Πραιτωρίων, νότιος οδικός άξονας Κρήτης (Ηράκλειο).

Σε όλη τη χώρα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ.

Στο Βόλο το πρωί της Δευτέρας έγινε μαζική μηχανοκίνητη κινητοποίηση μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, έχοντας στο πλευρό τους ταξικά εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής. Στο πλευρό τους και ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στις Σέρρες έγινε αποκλεισμός της εφορίας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Στο Αίγιο, πραγματοποιήθηκε μερικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα, στα Βενζινάδικα, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Στα Χανιά, το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών προχώρησε σε συμβολικό κλείσιμο της ΕΟ Χανίων – Ηρακλείου στο ύψος του μπλόκου. Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των Πραιτωρίων προχώρησε σε συμβολικό αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας του Νότιου Οδικού Άξονα της Κρήτης. Καθημερινά άλλωστε το μπλόκο έχει αποφασίσει από τις 4 μ.μ. ως τις 6 μ.μ. να προχωρά σε συντονισμένες δράσεις κλιμάκωσης.

Στην Πελασγία Φθιώτιδας, το μπλόκο απέκλεισε συμβολικά την ΕΟ Αθήνας – Θεσσαλονίκης στο ύψος του μπλόκου, ενώ στον Πύργο Ηλείας, το μπλόκο στον Άι Γιώργη προχώρησε σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πάτρας – Καλαμάτας. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την Τετάρτη 13 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. 

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Άγ. Άννας καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 13 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Μαντουδίου, για να συζητηθούν και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.

Πολύπλευρη και μαζική η εργατική – λαϊκή συμπαράσταση

Πολύπλευρη και μαζική είναι η εργατική – λαϊκή συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, αλλά και στις προχωρημένες μορφές πάλης που επιλέγει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας.

Εκατοντάδες εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα εκδίδουν ανακοινώσεις και ψηφίσματα, ενώ στα μπλόκα φτάνουν καθημερινά αντιπροσωπείες τους, δηλώνοντας έμπρακτη στήριξη.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μεγάλης και διαρκώς διευρυνόμενης εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης αποτέλεσε η συγκέντρωση εκπροσώπων από 100 και πλέον μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας το Σάββατο.

Αυτή η πλατιά συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο χώρο ενός μπλόκου ισχυρού, με εκατοντάδες τρακτέρ, που αποτελεί κεντρικό μετερίζι και σημείο αναφοράς των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο, αναδεικνύει την αναγνώριση του δίκαιου αγώνα και της απήχησης που έχει ευρύτερα στους εργαζόμενους και στο λαό, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει εχθρικά αισθήματα έναντι των αγωνιζόμενων αγροτών, ώστε να υποκινηθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός αυτοματισμός» και να σπάσουν τα μπλόκα.

Και είναι απάντηση όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ, η οποία δυο βδομάδες τώρα που η αγροτιά είναι στα μπλόκα – όπως και πριν, που υπήρχαν πολλές κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις – δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το δίκιο του αγώνα της, που αφορά την επιβίωσή της, ούτε καν να καταδικάσει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Και φυσικά δεν πρόκειται για τυχαία παράλειψη, αλλά για συνειδητή επιλογή, αφού η ΝΔ πολλές φόρες έχει ταχθεί ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις με τη μορφή των μπλόκων και έχει δηλώσει πως διαφωνεί με την ικανοποίηση των ζωτικών αγροτικών αιτημάτων.

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 90 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend