Κοινωνία

Συνεχίζεται το αλαλούμ με την «αυτοδιάγνωση» και την διάθεση των self test

Συνεχίζεται το αλαλούμ με την «αυτοδιάγνωση», την οποία η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε «φάρμακο» για πάσα νόσο, στη λογική της αποθέωσης της «ατομικής ευθύνη». Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσος συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για την συνέχιση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία της χώρας.

Η αρχική απόφαση του ΠΦΣ ήταν να λήξει στις 19 Ιούνη η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης είχαν αποφασίσει αρχικά την αναστολή της δωρεάν διάθεσης των self test, όμως πήραν πίσω την απόφαση. Ο φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας έχει σταματήσει τη διάθεση των τεστ και η διανομή στους μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνεται απευθείας από τις σχολικές μονάδες. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε την διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test στις 19 Ιούνη χωρίς περαιτέρω παράταση. «Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρεις μήνες δεν ξεκίνησε καν την συζήτηση για επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου, όπως γραπτώς είχε δεσμευτεί ο Υπουργός κ. Κοντοζαμάνης. Η μη τήρηση της υπογραφής της Κυβέρνησης έρχεται να ακολουθήσει την προηγούμενη μη τήρηση της υπογραφής της σχετικά μα την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους», σημειώνει σε ανακοίνωση του.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται τη στελέχωση της δημόσιας ΠΦΥ με προσωπικό κι εξοπλισμό, μετακυλίει αρμοδιότητες στα φαρμακεία, παίζοντας για άλλη μια φορά την υγεία του λαού στα ζάρια. «Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε δίμηνη παράταση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ή την διάθεση εφάπαξ 8 self tests σε κάθε δικαιούχο. 

ΠΗΓΗ: 902.gr

(Επισκέψεις: 108 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend