Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνδικάτα της Βιομηχανίας: Κινητοποίηση σήμερα στον ΣΕΒ για μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς

Τετάρτη 19 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο Μοναστηράκι και πορεία στον ΣΕΒ – σε συμμετοχή στη συγκέντρωση καλεί και η ΟΓΕ

Συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη 19 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο Μοναστηράκι και πορεία στον ΣΕΒ οργανώνουν Κλαδικά Συνδικάτα εργαζομένων στην Βιομηχανία..

Συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη 19 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο Μοναστηράκι και πορεία στον ΣΕΒ οργανώνουν Κλαδικά Συνδικάτα εργαζομένων στην Βιομηχανία και τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους: «Δε θα παίζουμε τις ζωές μας κορώνα – γράμματα για τα κέρδη των βιομηχάνων. Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και του λαού». Στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν:

 «Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας έχει αποθρασύνει τους εργοδότες και έχει μετατρέψει τα εργοστάσια και τους μεγάλους χώρους δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες μετάδοσης του ιού. Τα κρούσματα του κορονοϊού είναι πολλές εκατοντάδες μέσα στα εργοστάσια και καθημερινά συσσωρεύονται ακόμη περισσότερα. Τα “πρωτόκολλα διασποράς” γίνονται λάστιχο, δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, ενώ η ιχνηλάτηση σε περίπτωση θετικού κρούσματος σε ένα τμήμα της παραγωγής, εξαρτάται τις περισσότερες φορές από το αν το τμήμα θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Το “πάρε ένα ντεπόν κι έλα για δουλειά” ακούγεται όλο και πιο συχνά στα εργοστάσια αφού τελικά το κριτήριο είναι “να μη σταματήσει η παραγωγή” με κάθε κόστος για την υγεία των εργαζομένων.

Στο όνομα των αναγκών της παραγωγής, στο “να βγει η δουλειά πάση θυσία”, κόβονται άδειες και ρεπό, εργαζόμενοι δουλεύουν ατέλειωτες ώρες υπερωρίες, ακόμα και διπλοβάρδιες. Αέρα στα πανιά της εργοδοσίας δίνει η προκλητική οδηγία της κυβέρνησης για καραντίνα μόνο 5 ημερών και επιστροφή “αν δεν υπάρχουν συμπτώματα”. Σαν “έτοιμοι από καιρό” οι εργοδότες σπεύδουν να πιέσουν τους εργάτες, λέγοντας “τηρούμε τους νόμους”. Άρα, ένας εργάτης μπορεί να συνεχίζει να είναι μεταδοτικός, όμως αν κάνει ο ίδιος αξιολόγηση του εαυτού του, θα βάλει τη μάσκα του και θα πάει για δουλειά….

Ταυτόχρονα: Η εντατικοποίηση “χτυπάει κόκκινο” επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την υγεία των εργαζομένων και πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια πολλαπλασιάζονται, αφού η εξέλιξη της πανδημίας έρχεται να προστεθεί στους υπόλοιπους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, στα ελλιπή μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Δε θα τους αφήσουμε να παίζουν με τις ζωές μας.

Τα κλαδικά συνδικάτα της Βιομηχανίας από την αρχή της πανδημίας δεν έβαλαν την ουρά κάτω από τα σκέλια. Πρωτοστάτησαν στην πάλη για την υγεία των εργατών. Έτσι και αυτές τις μέρες, μόνο χάρις στον αγώνα, στη διεκδίκηση και στην πάλη μας έχουμε καταφέρει σε δεκάδες χώρους να γίνονται τεστ σε όλους τους εργάτες, να τηρούνται κάποια μέτρα υγείας και ασφάλειας, να μην υπάρχει η γενική ασυδοσία και αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Αυτός είναι ο δρόμος που καλούμε κάθε εργάτη και εργάτρια να ακολουθήσει. Σε κάθε χώρο δουλειάς οργανωνόμαστε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις προκλητικές “νουθεσίες” της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας όπου δεν τηρούνται αυτά που απαιτούμε. Απευθυνόμαστε στο συνδικάτο μας για στήριξη και άμεση αλληλεγγύη.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

  • Παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη κυβέρνησης – εργοδοσίας. Ουσιαστική ιχνηλάτηση όταν προκύπτει κρούσμα.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.
  • Άμεση στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών που έχουν αποψιλωθεί ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ, χωρίς “δωράκια” στους κλινικάρχες».

Την κινητοποίηση διοργανώνουν:

– Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και  Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
– Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Ν. Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορίνθου.
– Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Νόμου Αττικής και Νήσων.
– Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.
– Συνδικάτο Φαρμάκου Καλλυντικών & Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής- Πειραιά και Νήσων.
– Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου.
– Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ν. Αττικής

Συμμετέχει και η ΟΓΕ στην κινητοποίηση των Συνδικάτων Βιομηχανίας στον ΣΕΒ

Τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση συνεχίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και ενώνει τη φωνή της με τα Κλαδικά Συνδικάτα της Βιομηχανίας στην Αττική και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για μέτρα για την Υγεία στους χώρους δουλειάς.

Η ΟΓΕ θα συμμετέχει στην κινητοποίηση την Τετάρτη 19 Γενάρη στην πλατεία Μοναστηρακίου στις 6 μ.μ. και στην πορεία στην έδρα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

Σχετικά θέματα

Απόψεις