Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συναγερμός στα νοσοκομεία Αττικής- Μετατρέπουν κλίνες σε ΜΕΘ covid «της τελευταίας στιγμής»

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας για μετατροπή των..

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας για μετατροπή των κλινών Εντατικής Θεραπείας σε αποκλειστικής περίθαλψης περιστατικών Covid για το νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού», με τους γιατρούς να τονίζουν τον κίνδυνο που συντελεί μία τέτοια απόφαση. Ρεσιτάλ προχειρότητας σε βάρος ασθενών και εργαζόμενων και στο νοσοκομείο ΚΑΤ, πίσω από τις φιέστες Μητσοτάκη – Κικίλια, την ώρα που οι συνδικαλιστικές ενώσεις των υγειονομικών συνεχίζουν να ζητούν την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει ότι δόθηκε εντολή από την διοίκηση της 1ης Υγειονομική Περιφέρεια για πλήρη μετατροπή της ως τώρα non Covid ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» σε Covid ΜΕΘ.

«Παρόμοιες εντολές έχουν δοθεί τις τελευταίες μέρες και σε αρκετά άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι μετατροπές δεν αυξάνουν τον συνολικό αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ και δεν λύνουν το πρόβλημα της συνολικής υπερπληρότητας που αφορά τόσο την Covid όσο και την non Covid βαριά νοσηρότητα. Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα σε μεγάλα γενικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν πλέον κλίνες nonCovidΜΕΘ για την περίθαλψη των περιστατικών που χρειάζονται εντατική θεραπεία» αναφέρει η ΕΙΝΑ, ζητώντας άμεσα τουλάχιστον δύο παρεμβάσεις.

Από τη μία, ζητούν έστω και τώρα ανάπτυξη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παράλληλα απαιτούν την επίταξη «νευ όρων, χωρίς ενίσχυση της υπερκερδοσκοπίας των μεγαλοκλινικαρχών και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται των περίπου 200 κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Αττικής, τόσο για nonCovid όσο και για Covidπεριστατικά».

Ρεσιτάλ προχειρότητας σε βάρος ασθενών και εργαζόμενων στο ΚΑΤ, πίσω από τις φιέστες Μητσοτάκη – Κικίλια

Την ίδια ώρα, σκηνικό χάους, ανοργανωσιάς και επικίνδυνης προχειρότητας περιγράφεται στο νοσοκομείο ΚΑΤ και την ανάπτυξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για Covid κατόπιν δωρεάς, καθώς δημιουργούνται μονάδες χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμός, με την έκτακτη μεταφορά υγειονομικών για μία ακόμα φορά από άλλα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, και με τις αναφορές να κάνουν λόγο για τεράστιο κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, καθώς ασθενείς με Covid αναμένεται να μοιράζονται ακόμα και τον ίδιο ανελκυστήρα με ασθενείς χωρίς Covid.

Στη δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για Covid χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό προχωρούν στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, καταργώντας τουλάχιστον επτά κλίνες της Γενικής ΜΕΘ και μετατρέποντάς τες σε κλίνες ΜΕΘ Covid, κατόπιν έκτακτης απόφασης της Διοίκησης του νοσοκομείου «καθ’ υπαγόρευσιν και κατ’ εντολή» της 1ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα έχουν γίνει γνωστά τα σχέδια για την κατάργηση ακόμη 14 κλινών γενικής ΜΕΘ, με την μετατροπή τους σε κλίνες ΜΕΘ Covid, κάτι που θα οδηγήσει το μοναδικό νοσοκομείο με τραυματολογική κατεύθυνση και καθημερινές εφημερίες να έχει μόνο 15 κλίνες Γενικής ΜΕΘ.

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο ΚΑΤ, όπου εγκαινίασε 30 νέα κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία προήλθαν από δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποίησαν κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι «για την τεράστια έλλειψη προσωπικού, για την υποχρηματοδότηση, για την εντατικοποίηση της εργασίας και την “τρομοκρατία” της βιντεοεπιτήρησης, για ένταξη τώρα στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες». Είκοσι ημέρες μετά την επικοινωνιακή φιέστα του πρωθυπουργού, η ανάπτυξη ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά πραγματοποιείται με «θύματά» της τις κλίνες Γενικής ΜΕΘ, καθώς και υγειονομικούς που επιστρατεύονται εκτάκτως από το υπουργείο Υγείας για να τη στελεχώσουν, ακόμα και περιπτώσεις εργαζόμενων που δεν έχουν σχετική εμπειρία. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Σωματείο προ ημερών, «την πολυδιαφημισμένη ΝΕΑ ΜΕΘ των δωρεών, δεν επιλέγουν να την στελεχώσουν. Μετακινούν 12 Νοσηλευτές από άλλα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και την αφήνουν ΚΛΕΙΣΤΗ κατά το ήμισυ». Ακόμα χειρότερα, όπως καταγγέλλεται, το νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο «μίας νόσου», καθώς ήδη έχει προηγηθεί η μετατροπή της Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου σε ΜΕΘ Covid, καταργώντας κλίνες ΜΑΦ και 15 κλίνες της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής (επανορθωτική Τραυματολογία αντιμετώπιση εγκαυμάτων).

«Η μετατροπή αυτή γίνεται με καταστρατήγηση όλων των σχετικών πρωτοκόλλων για τη Νοσηλεία covid σχετικά με τη στελέχωσή τους. Άραγε δεν αναλογίζονται τον τεράστιο κίνδυνο διασποράς όταν θα μοιράζονται τον ίδιο ανελκυστήρα ασθενείς με covid και ασθενείς non-covid. Άραγε η ΕΝΛ του ΓΝΑ ΚΑΤ συμφωνεί;» απευθύνει το ερώτημα προς την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι, την ώρα που υπάρχουν αναφορές πως ασκούνται πιέσεις για την άμεση ανάπτυξη των ΜΕΘ, ακόμα και από μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, «ανακυκλώνεται για ακόμα μια φορά με αναγκαστικές μετακινήσεις εντός του Νοσοκομείου το ίδιο ολιγάριθμο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό για να κουκουλωθούν όπως-όπως κενά, δημιουργώντας όμως έτσι άλλα κενά, γιατί απλούστατα οι αναγκαίες προσλήψεις δεν έχουν γίνει». Όπως εξηγούν, μειώνεται ακόμα περισσότερο το προσωπικό στην ήδη υπάρχουσα ΜΕΘ Covid, από 24 σε 20 εργαζόμενοι για 7 κλίνες, μειώνεται το προσωπικό στην ΜΕΘ Α από 16 σε 14 εργαζόμενοι για 8 κλίνες, και στην ΜΕΘ ΒΑ, με 12 νοσηλευτές για 6 κλίνες σε βάρδιες. Ακόμα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τραυματιοφορείς, τεχνολόγους ακτινολόγους, φυσιοθεραπευτές που έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με COVID-19.

«Θυμίζουμε ότι οι ελάχιστες προδιαγραφές για τη λειτουργία ΜΕΘ προβλέπουν ότι για τη λειτουργία των 7 επιπλέον κλινών ΜΕΘ COVID απαιτούνται τουλάχιστον 28 νοσηλευτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 50%» τονίζουν οι εργαζόμενοι, που κατηγορούν τη Διοίκηση του νοσοκομείου πως λέει ψέματα, «εμφανίζοντας Νοσηλευτές που απουσιάζουν από την υπηρεσία όντας ασθενείς, ως αυτούς που θα στελεχώσουν τη ΜΕΘ covid ξεπερνά κάθε όριο και θέτει ξεκάθαρα σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους».

Σύμφωνα πάντως με τους εργαζόμενους, αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει είναι να ανακληθεί η απόφαση για κατάργηση κλινών της Γενικής ΜΕΘ και η μετατροπή της σε κλίνες ΜΕΘ COVID, χωρίς την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό, να επιταχυνθεί άμεσα η διαδικασία διορισμού των επιλαχόντων της 2Κ (50 νοσηλευτές), καθώς και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές. Επίσης, ζητούν να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 20 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 50 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ, καθώς και 12 τεχνολόγων ακτινολόγων (ή χειριστών), 10 τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων (ή παρασκευαστών) και 12 θέσεις φυσικοθεραπευτών 20 νοσοκόμων/τραυματιοφορέων για τις συνολικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Συναγερμός στα νοσοκομεία της Αττικής και μετατροπές κλινών σε ΜΕΘ Covid «της τελευταίας στιγμής»

Μία γενικευμένη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εκπέμπει κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία της Αττικής το Σάββατο, καθώς έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας με αντικείμενο την τεράστια αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ πλήθος δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για ρεκόρ εισαγωγών. Την ίδια ώρα, αρκετά νοσοκομεία λαμβάνουν ακραία και έκτακτα μέτρα, με μετατροπή κλινών γενικής ΜΕΘ σε ειδικές για Covid, αποκαλύπτοντας την ελλιπέστατη προετοιμασία και τον κίνδυνο που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιστατικά που δεν αφορούν τον κορονοϊό.

Την απόφαση για κατ’ εξαίρεση εξιτήρια και μέσα στο Σαββατοκύριακο, παρότι κάτι τέτοιο κανονικά δεν συμβαίνει, έλαβαν νοσοκομεία της Αττικής για την αντιμετώπιση της κατάστασης που φέρεται να χειροτερεύει από ώρα σε ώρα, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγου του νοσοκομείου «Αττικόν», Στέλιο Λουκίδη, να αναφέρει στο ΣΚΑΪ πως «ίσως είναι η πιο μεγάλη πίεση, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας».

«Εφημερεύαμε μαζί με τον Ευαγγελισμό και καταλαβαίνετε ότι αν σε δυο μεγάλα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι 80-100 την ημέρα, είναι ένας μεγάλος αριθμός. Αυτές οι εισαγωγές μπαίνουν όλες σε κλινικές Covid, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς πρέπει στις επόμενες ημέρες να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε τους αρρώστους και να αποφύγουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ» ανέφερε ο ίδιος, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τις ΜΕΘ του νοσοκομείου να είναι πλήρεις.

Εκτός του Αττικόν, πληροφορίες του TPP αναφέρουν πως έχουν γεμίσει και οι ΜΕΘ του Αγία Όλγα, ενώ ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες κλίνες και στον Ευαγγελισμό. Μάλιστα, στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού έχουν μετατραπεί σε Covid τμήματα της Δ’ Παθολογικής, της Χειρουργικής, της Θωρακοχειρουργικής, της Ορθοπεδικής, ενώ το Καρδιολογικό έχει περιοριστεί σε έναν μικρό χώρο με ένα μόλις ιατρείο, χωρίς αρκετές παροχές οξυγόνου. Αντίστοιχη εικόνα και από τον Ερυθρό Σταυρό, όπου η ΜΕΘ του νοσοκομείου μετατρέπεται σε Covid, με ότι αυτό συνεπάγεται για περιστατικά που δεν έχουν να κάνουν με κορονοϊό, καθώς ένας πολυτραυματίας θα πρέπει να μεταφερθεί για να νοσηλευτεί αλλού. Στο δε νοσοκομείο ΚΑΤ, μετά τις μετατροπές και τις έκτακτες μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία, θα υπάρχουν 3 ΜΕΘ Covid και μόλις μία απλή.

Πηγή: thepressproject.gr

Απόψεις