Κοινωνία

Συλλαλητήρια σε Λέσβο – Λήμνο: Να μην μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές της ΕΕ για τους ξεριζωμένους

«Ούτε στη Βάστρια ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά», «απεγκλωβισμός των μεταναστών, αυτή είναι η απαίτηση των νησιωτών». «Πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός» και «δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», αυτά τα συνθήματα κυριάρχησαν στο μαχητικό συλλαλητήριο το βράδυ της Τετάρτης, στην πλατεία Σαπφούς, που διοργάνωσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και φορείς του νησιού. Δόθηκε απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ για την κατασκευή και διατήρηση κέντρων – φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο δημαρχείο Μυτιλήνης, όπου θυροκολλήθηκαν τα αιτήματα και απαιτήθηκε όλοι οι αιρετοί να σταθούν στο πλευρό του λαού του νησιού, που έχει εκφράσει την ετυμηγορία του και να μην υλοποιούν τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και ΕΕ.

Στην κεντρική ομιλία ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, χαιρετίζοντας και την κινητοποίηση των φορέων που γινόταν ταυτόχρονα στη Λήμνο, σημείωσε: «Η επιμονή αυτή της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη δημιουργία νέων κέντρων – φυλακών δεν αποτέλεσε για τον λαό της Λέσβου, για τους νησιώτες γενικότερα κεραυνό εν αιθρία. Είναι άλλωστε γνωστά τα σχέδιά τους, όπως γνωστό είναι και πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού εδώ και χρόνια. Τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και τους νησιώτες, αλλά συνέχιζαν και συνεχίζουν τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες, στο έλεος των καιρικών συνθηκών, χωρίς να λαμβάνονται υποτυπώδη μέτρα υγιεινής.

Η επιμονή της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το τι πραγματικά θέλει ο λεσβιακός λαός, μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεται καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Ο ηρωικός αγώνας των νησιωτών τον Φλεβάρη του 2020 στην Καράβα, στο Διαβολόρεμα, αποτελεί φάρο για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ο λαϊκός ξεσηκωμός και εδώ και στη Χίο αποδεικνύει ότι νοικοκύρηδες στον τόπο μας είμαστε εμείς, ότι την τελευταία λέξη την έχει ο λαός. Αν νομίζουν ότι θα γεμίσουν Μόριες τα νησιά μας, είναι γελασμένοι! Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Δεν υποχωρούμε! Ο,τι και να προσπαθήσουν θα μας βρούνε μπροστά τους!».

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Δομές για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό η Αναστασία Βελλή, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ο αντιπρόεδρός της, Δημήτρης Στεφανής, εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης η Μαρία Μαδιτυνού και ο Ιάσονας Ντότσικας, εκλεγμένος με την ΠΚΣ στο Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας, που σημείωσαν την ανάγκη να συνεχιστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, η πάλη για απεγκλωβισμό τους και για να απομονωθεί κάθε ρατσιστική και φασιστική φωνή.

Στη Λήμνο

Με επιτυχία έγινε και το συλλαλητήριο στη Λήμνο στην πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Απόστολος Αγαλιανός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η δημιουργία του νέων κέντρων – φυλακών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητά τους, την τοποθεσία, αν θα είναι ανοιχτά ή κλειστά, βασίζεται απόλυτα στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, του Δουβλίνου και σε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις και συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις συνέπειες των οποίων βιώνουν με τον πιο άθλιο τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες και φυσικά οι κάτοικοι των νησιών».

Διεκδικούμε χωρίς καμία αναμονή, χωρίς καμία ανοχή:

  • Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ούτε στη Λέσβο ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.
  • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hotspots.
  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.
  • Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρης στήριξη των νησιωτών.
  • Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό – επαναφορά του στο 50% για όλα τα νησιά.

Διευρύνεται η στήριξη λαϊκών οργανώσεων στο πλαίσιο αιτημάτων

Το πλαίσιο αιτημάτων για να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κράτησης ούτε στη Βάστρια – ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό – ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών, απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη, χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ, στηρίζουν όλο και περισσότερες λαϊκές οργανώσεις σε Λέσβο και Λήμνο, εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι φορείς. Συγκεκριμένα:

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Σωματείο Επισιτιστικών – Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου, Παράρτημα Μυτιλήνης Νοσοκόμων Αποκλειστικής Απασχόλησης, Σωματείο Φορτοεκφορτωτών και Οδηγών Μεταφορικών Εταιρειών Λέσβου, Σωματείο Επαγγελματιών – Υπαλλήλων – Οδηγών Εισπρακτόρων Λέσβου, Εθνική Ενωση Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Προλιμένος Μυτιλήνης «Ποσειδών», Σωματείο Χειριστών Εκσκαφτικών – Ανυψωτικών Μηχανημάτων και Μηχανοδηγών Οδοστρωτήρων Βορειοανατολικού Αιγαίου, Επιτροπή Εργαζομένων σε Δομές και Υπηρεσίες στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, Ενωση Ιατρών Λήμνου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, Ενωση Ιατρών Λήμνου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου.

Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου, Ενωση Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Πέτρας, Ενωση Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Αγιάσου «Ο Ερμής», Σωματείο Ξυλουργών Λέσβου, Σωματείο Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ξυλουργών Μυτιλήνης.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Σύλλογος Αλιέων Παράκτιας Αλιείας Δυτικής Λέσβου, Αγροτικός – Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου, Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας, Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Αγροτικός Σύλλογος Λ. Θερμής.

Επίσης ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφίων, οι τοπικές Κοινότητες Μανταμάδου, Καλλονής, Αρίσβης.

(Επισκέψεις: 47 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend