Το πόσο μακριά από τις ανάγκες των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους βρίσκεται η κυβέρνηση, αποδείχτηκε περίτρανα και σήμερα, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εκπαιδευτικών και γονέων ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις συμπτύξεις τμημάτων στα σχολεία.
Η κυβέρνηση, που καθημερινά έχει στασίδι στα τηλεοπτικά κανάλια, διαφημίζοντας το «ψηφιακό σχολείο» και το «κινητό στην τσάντα», χωρίς βεβαίως να λέει κουβέντα για την «εξοικονόμηση πόρων» σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μέσω των συγχωνεύσεων τμημάτων, όχι μόνο αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους εκείνων που βιώνουν την πολιτική της, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, αλλά τους υποδέχτηκε με χημικά και καταστολή!
Το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση, που χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και χτυπά και εκείνους που αγωνίζονται για τη μόρφωση των παιδιών μας. Τα προβλήματα όμως είναι εδώ και γιγαντώνονται χρόνο με το χρόνο, με δραματικές συνέπειες στη μόρφωση των μαθητών.
Έριξαν χημικά μέχρι και σε παιδιά!
Οι διαδηλωτές βρίσκονταν ήδη μιάμιση ώρα έξω από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό -ο οποίος, όπως κατήγγειλαν, ήταν μέσα στο υπουργείο έχοντας συνάντηση με τους περιφερειακούς διευθυντές- και απαιτώντας να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από την είσοδο του υπουργείου και να περάσουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και της ΑΣΓΜΕ.
Με την επιμονή τους, αντιπροσωπεία των ομοσπονδιών πέρασε στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας συνάντηση και οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στον περίβολο του κτιρίου εξαπέλυσαν επίθεση εντός κι εκτός περιβόλου, «πνίγοντας» με χημικά τη διαδήλωση όπου βρίσκονταν και μικρά παιδιά…
Την επίθεση κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι, απαιτώντας την απομάκρυνση της Αστυνομίας και να μάθουν ποιος έδωσε την εντολή.
Ντράπηκε και η ντροπή με τα χημικά να εκτοξεύονται ενάντια στους δασκάλους των παιδιών μας που ζητούν απαντήσεις για το αυτονόητο: Πώς θα γίνει μάθημα σε 27άρια τμήματα στα οποία μπορεί να φοιτούν τρεις και τέσσερις μαθητές με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες; Πώς θα βοηθηθούν οι μαθητές που το έχουν ανάγκη χωρίς εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης, χωρίς Τμήματα Ένταξης; Πότε θα καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά; Πότε επιτέλους θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας στα σχολεία, πότε θα γίνουν έργα συντήρησης, πότε θα ανεγερθούν νέα σύγχρονα κτίρια; Πώς θα στηριχτούν οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και έχουν μετατραπεί σε νομάδες, ζουν σε αυτοκίνητα, δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα σπίτι με τον μισθό του πρωτοδιόριστου στα 737 ευρώ;
Πολύ αργότερα, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Παιδείας, Κ. Πιερρακάκη, βγήκε έξω από το υπουργείο, επιχειρώντας να ξεπλύνει το υπουργείο για την ξεδιάντροπη καταστολή, ισχυριζόμενος ότι η εντολή δεν δόθηκε από το υπουργείο, αλλά ήταν ευθύνη της Αστυνομίας και ζητώντας (!) τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για να τα διαβιβάσει!!!
Οι μαθητές δεν είναι «αριθμοί» – σχολείο να μορφώνει!
Με συνθήματα ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων, με την απαίτηση να παρθούν πίσω, να μην είναι οι μαθητές σαν σαρδέλες μέσα στις σχολικές τάξεις, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και ΑΣΓΜΕ.
Με τα πανό των εκπαιδευτικών σωματείων να τονίζουν «Όχι στις αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις τμημάτων – να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα με βάση τις ανάγκες – Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα», «Όχι στις συμπτύξεις τμημάτων. Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί! Αγώνας για σχολείο που να μορφώνει» και άλλα ο ένας μετά τον άλλο εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων έπαιρναν τον λόγο παρουσιάζοντας την κατάσταση στις περιοχές τους, που οδηγεί στο να συγχωνευτούν πάνω από 1.000 τάξεις σε όλη τη χώρα δημιουργώντας τμήματα σαρδελοποίησης 27 μαθητών. Περιέγραψαν πώς κλείνουν ειδικότητες σε ΕΠΑΛ, αναγκάζοντας τους μαθητές να μετακινούνται σε άλλες περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Αχαρνών, Διονύσου και Ωρωπού του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης» χάνονται 11 τμήματα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, χάνεται δηλαδή ένα ολόκληρο σχολείο! Παράλληλα, στον Δήμο Αχαρνών το 1/3 των σχολικών μονάδων στεγάζονται σε λυόμενα! Ακόμα, καταγγέλθηκε ότι φτιάχνουν τμήματα 27 παιδιών και παίρνουν τηλέφωνα γονείς να μετακινήσουν τα παιδιά τους έξω από τα όρια του δήμου όπου ανήκουν!
Ακόμα, στην περιοχή Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σεφέρης», σε ένα Δημοτικό, τμήματα δυο τάξεων συμπτύσσονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις. Σε άλλο Δημοτικό, τμήματα δεν χωρίζονται, παρόλο που υπάρχουν γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΑΣΥ.
Στην περιοχή του Α’ Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών συγχωνεύτηκαν 12 τάξεις, που είναι σαν να χάθηκε ένα σχολείο, ενώ τα κενά ξεπερνούν τα 560 που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα με αναπληρωτές! Στην περιοχή του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας «Παρθενώνας» μετρούν 25άρια τμήματα με τρεις και τέσσερις μαθητές με γνωματεύσεις, με τμήματα να συγχωνεύονται και με ανάκληση δεύτερου τμήματος ένταξης σε σχολείο, παρά τις διαγνώσεις!
Η περιοχή της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας μετράει 75 τμήματα λιγότερα σε όλη τη Δευτεροβάθμια, την Ειδική Αγωγή και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Στην περιοχή της Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας καταργήθηκαν ολιγομελή τμήματα και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, εξαναγκάζοντας τους μαθητές να πάνε σε άλλα σχολεία, να διανύσουν χιλιόμετρα για να μπορέσουν να μορφωθούν, ενώ σε περισσότερα από 15 σχολεία κλείνουν τμήματα και δημιουργούνται 27, 28 και 30 μαθητών!
Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους και οι μαθητές, με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας να υπογραμμίζει: «Είμαστε εδώ μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς μας λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία γιατί η κατάσταση στα σχολεία μας είναι τραγική. Τα κτίρια είναι ετοιμόρροπα, τα κενά σε καθηγητές είναι τεράστια παρά τις προσλήψεις που λένε ότι έκαναν. Συγχωνεύονται εκατοντάδες τμήματα και στα ΕΠΑΛ κλείνουν ειδικότητες. Θα συνεχίσουμε μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας για να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και να έχουμε το σχολείο που μας αξίζει χωρίς ελλείψεις και κενά».
Στην κινητοποίηση συμμετείχε η ΟΓΕ, λέγοντας «όχι στις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, 15 μαθητές ανά τάξη, να καλυφθούν άμεσα με μόνιμες προσλήψεις όλα τα κενά σε γενικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία».
Τη στήριξη στην κινητοποίηση εξέφρασε ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας. Aπό 902.gr