Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συγκέντρωση εργαζομένων στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής τους κινητοποίησης, με στάση εργασίας..

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής τους κινητοποίησης, με στάση εργασίας στην Αττική (7 π.μ. – 12 μ.).

Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι: «Μας πήραν κατακτήσεις ολοκλήρου αιώνα. Όλοι στο δρόμο. Όλοι στον αγώνα».

Οι εργαζόμενοι έφτασαν στο υπουργείο Υγείας με πορεία που ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας. Διεκδικούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον 902.gr, μίλησε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν συνάντηση αντιπροσωπείας τους με την ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις επί των αιτημάτων τους.

 To ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας Αττικής στο κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση σημειώνει:

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά του, «απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς μας, μέσα σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες και δεκάδες χρωστούμενο ρεπό και μέρες κανονικής άδειας».

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα και υποσχέσεις, επισημαίνει, «από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η έναρξη χορήγησης κανονικών αδειών δεν συνοδεύεται ούτε από την εξασφάλιση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους ούτε από την καταβολή επιδόματος αδείας».

«Αναγνώριση της προσφοράς» για χιλιάδες συμβασιούχους συνάδελφους σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, τονίζει, «είναι ο σχεδιασμός για επαναφορά εργολαβικών εταιρειών, που θα οδηγήσει στην απόλυσή τους. Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης βρίσκονται και χιλιάδες επικουρικοί συνάδελφοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου ενώ ακολουθούν οι συνάδελφοι μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ».

«Πρόκειται, σημειώνει, για εργαζόμενους που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους -εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειες- θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες».

Αντιμετωπίζουν, υπογραμμίζει, «τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που “αναγνωρίζουν το ρόλο τους, αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημά μας για μονιμοποίησή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου και η απόρριψη από τα κόμματα της άρχουσας τάξης της πρότασης σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος».

Ταυτόχρονα, προσθέτει, «οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της επιδημίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο για την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Ελλείψεις που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών υγειονομικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και τις δωρεές εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων που αξιοποιούνται για τη συνέχιση της απεμπόλησης της κρατικής ευθύνης για την Υγεία».

Κυρίως όμως, συνεχίζει, «δεν μπορούν να κρύψουν ότι για να “εξοικονομηθούν” υποδομές και προσωπικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή τακτικών εξωτερικών ιατρείων, διαγνωστικών εξετάσεων και χειρουργείων, εκθέτοντας χιλιάδες ασθενείς, κυρίως με χρόνιες παθήσεις, σε αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους ή και απώλειας της ζωής τους».

Ταυτόχρονα, αναφέρει, «οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν για να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε έναν ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, αλλά αντίθετα οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύτηκαν την επιδημία για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης παραχώρησης κλινών και της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2».

Με τη σταδιακή επανέναρξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων, σημειώνει, «και την επαναλειτουργία κλινικών σε συνδυασμό με την απαίτηση για τη διατήρηση σε λειτουργία και ετοιμότητα ενός, τουλάχιστον, μέρους των δομών για COVID-19, για την περίπτωση νέου κύματος, αυξάνονται αντικειμενικά οι ανάγκες και αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο οι ελλείψεις, που δεν μπορούν να καλυφθούν με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις 900 γιατρών -όταν οι κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς ξεπερνούν τις 6.000- και για 4.000 νοσηλευτές, όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι πολύ περισσότερες».

Άλλωστε, τονίζει, «οι ανάγκες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας έρχονται σε αντίθεση με τις συνεχείς κυβερνητικές αποφάσεις για ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, που θα τις πληρώσει ξανά ο λαός, με φορολογία και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, όπως αυτές για την Υγεία».

Προειδοποιούμε, καταλήγει, «ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η νέα μεγαλύτερη κρίση, σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων, που πάρθηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα αυξήσουν την ανεργία και τη φτώχεια και θα έχουν δραματικές συνέπειες στην υγεία και ζωή των λαϊκών οικογενειών».

Σχετικά θέματα

Απόψεις