Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συγχαρητήρια από τον Πάϊατ για τις «μεταρρυθμίσεις» εν μέσω πανδημίας

Την αγαστή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς και γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων,..

Την αγαστή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς και γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, εξαίρει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο του χθεσινού 5ου Southeast Europe Energy Forum, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία. 

Αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς με τους οποίους Ελλάδα – ΗΠΑ σχεδιάζουν “επενδύσεις και συνεργασίες”, όπως πηγές και διαδρομές της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αγωγοί φυσικού αερίου, ηλεκτρική ενέργεια και ΑΠΕ, υψηλή τεχνολογία, τουρισμός, υγεία και εκπαίδευση, προς όφελος φυσικά των μονοπωλιακών ομίλων, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως Ρωσία, Κίνα κ.α.

Ιδιαίτερα μάλιστα εξήρε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε “πολιτικές μεταρρυθμίσεις” εν μέσω πανδημίας, επιβεβαιώνοντας την εργαλειοποίηση της υπόθεσης από την αστική τάξη και τους πολιτικούς της υπηρέτες. Μάλιστα, λόγω αυτών των μεταρρυθμίσεων (βλέπε εργασιακά δικαιώματα, περιορισμός δικαιώματος στην απεργία και συνδικαλιστικής δράσης) οι ΗΠΑ προχώρησαν σε επενδύσεις, δηλώνει ξεκάθαρα και κυνικά, ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης στη χώρα μας. 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για τους αγωγούς και τις πηγές ενέργειας φυσικού αερίου, όπου αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και τους μονοπωλιακούς ομίλους που διεκδικούν μερίδια στην αγορά, επισήμανε ότι η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία κι έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον, σημείωσε την περιφερειακή διάσταση που έχει δοθεί στη συνεργασία σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απεξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό μονοπώλιο αλλά και τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Nord Stream 2 καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη στενή συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την οικοδόμηση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών».

Σημειώνει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ο μέγιστος αριθμός εναλλακτικών λύσεων και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας. «Πρότζεκτ όπως η Ρεβυθούσα, ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός ΤΑΡ συμβάλλουν με κρίσιμο τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και βοηθούν στην ανάσχεση των κακών σημάτων που έρχονται από τον Nord Stream 2», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν οι Αμερικανοί πρέσβεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο περιθώριο του φόρουμ, και τη συζήτηση που έγινε για τις προκλήσεις από τη μετάβαση στις ΑΠΕ, όπως και για την ανάγκη ανάπτυξης της συνδεσιμότητας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε «όταν -για παράδειγμα- η Αλβανία έχει έλλειμμα στην υδροηλεκτρική της ενέργεια να «τραβά» ηλεκτρισμό από άλλες πηγές εδώ, στην Ελλάδα, κι αντίθετα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα, όταν υπάρχει αυξημένη ενεργειακή ζήτηση, η Ελλάδα να μπορεί να «τραβά» ενέργεια από τους γείτονες της».

Απροκάλυπτα ο Αμερικανός πρέσβης εκφράζει την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για τον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποίησε την πανδημία η αστική τάξη της χώρας μας και οι πολιτικοί υπηρέτες της, αναφερόμενος στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε με μεγάλη αποφασιστικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας.

Λόγω αυτών των “πολιτικών μεταρρυθμίσεων”, όπως τις ονομάζει και δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα επαίσχυντα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση με τους νόμους για το 8ωρο, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, ο αμερικανός πρέσβης, αναφέρει πως γι’ αυτό έγιναν νέες επενδύσεις από τις ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο λόγος που είδατε αυτή την τεράστια νέα επένδυση από τη Microsoft σε data center, στην Αττική. Αυτός είναι ο λόγος που άλλες κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα, όπως η Amazon web services. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να βλέπουμε ανάπτυξη στον ενεργειακό χώρο. Έχουμε μια αμερικανική εταιρεία, την 547 (Energy), η οποία είναι έτοιμη να γίνει ο μεγαλύτερος ιδιωτικός διαχειριστής αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία».

Αναφέρθηκε ακόμα στους τομείς της υγείας και της παιδείας, όπου και εκεί “παίζουν” παιχνίδι οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην επενδυτική παρουσία των ΗΠΑ στη βόρεια Ελλάδα με τη Pfizer, τη Cisco και τη Deloitte αλλά και στη συνεργασία που αναπτύσσεται σε μια σειρά από τομείς όπως αυτός της εκπαίδευσης, στον οποίο η Ουάσιγκτον δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε. «Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση φοιτητών απ’ οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Κι εκτιμώ πως καθώς βγαίνουμε από την περίοδο COVID, θα δούμε πολύ περισσότερους Αμερικανούς φοιτητές να έρχονται στην Ελλάδα και να αξιοποιούν αυτό που η Ελλάδα έχει να τους προσφέρει κι ελπίζω πως και Έλληνες φοιτητές θα πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα κάνουν το ίδιο», τονίζει.

Πηγή:902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις