Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ “χτυπάνε” τους εργάτες και στα αφεντικά κάνουν πάντα πλάτες

Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από την κυβέρνηση στη Βουλή συνεχίζεται και για το τρέχον έτος το γαϊτανάκι των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό των Ομίλων ΜΜΕ, καθώς και η δοσοποίηση οφειλών καθώς και η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς τον ΕΔΟΕΑΠ

 Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ “χτυπάνε” τους εργάτες και στα αφεντικά κάνουν πάντα πλάτες

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με τροπολογία που κατατέθηκε  σήμερα από την κυβέρνηση στη Βουλή συνεχίζεται και για το τρέχον έτος το γαϊτανάκι των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό των Ομίλων ΜΜΕ, καθώς και η δοσοποίηση οφειλών καθώς και η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

Την ίδια ώρα αυξάνεται το ποσό των  ασφαλίστρων υγείας των ανέργων του κλάδου των ΜΜΕ, επειδή στο καταστατικό του  “νέου” ΕΔΟΕΑΠ-από το 2017- το ποσό αυτό είναι ποσοστιαία συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό. Ετσι, άνεργοι συνάδελφοι, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς κανένα προσωπικό εισόδημα, με μόνο κριτήριο να έχουν οικογενειακό εισόδημα 1.000 € το μήνα για να…. “καλύψουν” σε καιρό  ακρίβειας της ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους, καλούνται για άλλη μιά φορά να βάλουν βαθύτερα το χέρι στο οικογενειακό πουγκί.

Αναδείχνεται έτσι για άλλη μιά φορά ο ταξικός-αντεργατικός προσανατολισμός του αστικού κράτους που είναι πάντα σφιχτός για τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού, την ίδια ώρα που ενισχύει απλόχερα με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς Ομίλους.

Για τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους των ΜΜΕ, αυτό είναι άλλο ένα καμπανάκι κινδύνου για τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, αφού ενισχύει την εκφρασμένη πρόθεση των αφεντικών να απαλλαγούν μιά κι έξω από τις ασφαλιστικές εισφορές και τα άλλα “μη μισθολογικά” βαρίδια. Ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτή η προοπτική παραπέρα κρατικής παρέμβασης στον ΕΔΟΕΑΠ, που έχει ήδη πατήσει πόδι με τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παραμένει βέβαια το γεγονός ότι η εργοδοσία έχει έλεγχο του ΕΔΟΕΑΠ, αφού συμμετέχει στο Δ.Σ. με εκπρόσωπο τους και μάλιστα με δικαίωμα “βέτο” στις αποφάσεις.

Επιπλέον και με δεδομένο ότι έχει κοπεί η εφάπαξ παροχή για τους εισερχόμενους στο Ταμείο μετά την 1/1/2017 και ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η μετάβαση της Επικούρησης  των νεοπροσλαμβανόμενων στο τζογάρισμα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με τον πρόσφατο  νόμο Χατζηδάκη, ενισχύονται  οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί ο ΕΔΟΕΑΠ να μετατραπεί είτε σε Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, με μόνο την ταμπέλα του ΕΔΟΕΑΠ, είτε σε Επαγγελματικό Ταμείο, με περικοπές και στις παροχές Υγείας. Στην επιλογή του Επαγγελματικού Ταμείου παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκπαραθύρωσης των συνταξιούχων, ανέργων και εργαζόμενων με μπλοκάκι.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι η απώλεια των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων δεν είναι μοιραίος μονόδρομος για τον κλάδο. Με επαγρύπνηση και οργάνωση του αγώνα από τα κάτω μπορούμε να επιβάλλουμε το μόνο ρεαλιστικό δρόμο για την προστασία και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη ζωή, στην υγεία και τη δουλειά.

Επιμένουμε στο δρόμο της πάλης για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Επικούρησης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.

Απαιτούμε:

  • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους. Να επανέλθει το εφάπαξ για τους νεοεισερχόμενους. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία με εισφορές που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε Υγεία, επικουρική σύνταξη, εφάπαξ. Καμιά επιχειρηματική δράση σε Υγεία – Πρόνοια.
  • Καμιά κρατική ενίσχυση στους επιχειρηματικούς Ομίλους
  • Να φύγει η εργοδοσία από το Ταμείο, γιατί αυτό είναι των εργαζομένων.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • Γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας σε κάθε τόπο δουλειάς, ορισμένος από το κράτος για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας
  • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι
  • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στο Ταμείο.
  • Οχι στα επαγγελματικά Ταμεία και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα Ασφάλισης.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ.

 Αθήνα, 18 Μάη 2022

                                               

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις