Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Καρδίτσας: Δεν τρομοκρατούμαστε, αγωνιζόμαστε, κλιμακώνουμε!

«Δεν τρομοκρατούμαστε, αγωνιζόμαστε, κλιμακώνουμε!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Καρδίτσας, χαιρετίζοντας «τους εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους από την Καρδίτσα και τα..

«Δεν τρομοκρατούμαστε, αγωνιζόμαστε, κλιμακώνουμε!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Καρδίτσας, χαιρετίζοντας «τους εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα που συμμετέχουν αποφασιστικά στην κινητοποίηση στο μπλόκο της Ε65, αντιδρώντας, αγωνιστικά, στην αδιαφορία της κυβέρνησης για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος».

Συνεχίζοντας η Συντονιστική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν συμμετείχαν στο ξεκίνημα της κινητοποίησης να έλθουν τώρα μαζί μας, καθώς όσο πιο πολλοί είμαστε στους δρόμους τόσο πιο μεγάλη θα είναι η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Καλούμε, επίσης, τους μαζικούς φορείς, το λαό της περιοχής μας να εκφράσουν, με κάθε τρόπο, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα μας.

Καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό, όπως εκφράστηκε με την αναίτια, απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών που είχαμε ανεβεί με τα πόδια στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Ε65. Μια επίθεση που εκδηλώθηκε με τη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του συναδέλφου μας, Άρη Πολυγένη μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, ενώ ένας συναγωνιστής μας συνελήφθη και, μετά τις αντιδράσεις μας, αφέθηκε ελεύθερος.

Δηλώνουμε πως η κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησής μας δεν θα περάσει και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα αν δεν δικαιωθούμε. Όποιος παλεύει για το ψωμί και για το δίκιο του – κι αυτή τη μάχη δίνουμε οι αγρότες χρόνια τώρα – δεν τρομοκρατείται και δεν κάνει πίσω, όσα χημικά κι αν μας ρίξουν οι δυνάμεις καταστολής που ενεργούν κατόπιν κυβερνητικών εντολών.

Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας, αφού, αν και εξακολουθούμε να δουλεύουμε σκληρά, δεν μπορούμε πια να εξασφαλίσουμε ούτε τα στοιχειώδη προς το ζην της οικογένειάς μας. Το εισόδημά μας, χρόνο με το χρόνο, λιγοστεύει κι έχει, πλέον, συρρικνωθεί, καθώς οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας στους εμπόρους είναι χαμηλές – σε αντίθεση με τις τιμές που αυτά τα προϊόντα διατίθενται από το εμπόριο στη λαϊκή κατανάλωση που είναι πανάκριβες – ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό. Οι τιμές στα αγροτικά εφόδια και μέσα που αγοράζουμε από τους εμπόρους και τους βιομήχανους (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, μηχανήματα κ.α.) έχουν ανεβεί στα ουράνια, ενώ στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος. Άμεση μείωση στο εισόδημά μας επιφέρουν και οι περικοπές στις ενισχύσεις / επιδοτήσεις που επιβάλλονται με την νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας. Πολλοί από μας, όχι μόνο μείναμε χωρίς το παραμικρό εισόδημα λόγω των καταστροφών στην παραγωγή μας, αλλά, μείναμε και χωρίς σπίτια. Επιπλέον, οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στα χωράφια και στις γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μας κάνουν να ζούμε με την αγωνία πότε και αν θα μπορέσουμε να έχουμε ξανά αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα.

Η κυβέρνηση, η οποία φέρει την ευθύνη μαζί με τις προηγούμενες, τον πρώτο καιρό μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, αναγνώριζε, στα λόγια, το μέγεθος του προβλήματος κι έδινε αβέρτα υποσχέσεις για αποκατάσταση και αποζημιώσεις, στην πράξη μοιράζει ψίχουλα, που είναι μακριά από το 100% της πραγματικής ζημιάς. Στην ουσία αρνείται να λύσει τα αιτήματα και από πάνω μας κοροϊδεύει κιόλας. Δηλώνουμε πως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μέχρι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Που είναι:

Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.

Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Διεκδικούμε επίσης:

  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ). Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.

  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας».

Σχετικά θέματα

Απόψεις