Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ: Ενέκριναν άλλα 550 εκατ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία

Με άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 550 εκατ. ευρώ, η ΕΕ κάνει ένα ακόμη βήμα στην..

Με άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 550 εκατ. ευρώ, η ΕΕ κάνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της εμπλοκής της στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Μεταξύ των κρατών είναι και η Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα εκθέτοντας σε κινδύνους το λαό έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. 

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στην εκταμίευση της 7ης δόσης από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Ζ. Μπορέλ τόνισε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε η παροχή πρόσθετης βοήθειας ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην ΕΕ. Αυτό ανεβάζει τη συνολική στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία στα 3,6 δισ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη (Εuropean Peace Facility). Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν διαθέσει συνολικά 49 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ.

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε, επίσης, την προετοιμασία της πρώτης Συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς για το θέμα των αρμάτων μάχης Leopard που ζητά η Ουκρανία, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Ramstein στη Γερμανία, όπου και φάνηκε ξεκάθαρα η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης για να βοηθήσουν την Ουκρανία, είπε ο Μπορέλ. Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Μπορέλ παρέπεμψε στη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπλοκάρει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία από άλλα κράτη-μέλη.

Αυξάνει την παρουσία της στην Αρμενία

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σήμερα να ιδρύσουν μη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία (EUMA) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), σε μία προσπάθεια να αυξήσουν την παρουσία τους στην περιοχή, στην οποία η Ρωσία επιχειρεί να εδραιώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο.

«Η ίδρυση αποστολής της ΕΕ στην Αρμενία εγκαινιάζει μια νέα φάση στη δέσμευση της ΕΕ στον Νότιο Καύκασο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά και με τις δύο πλευρές προς τον απώτερο στόχο της βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε σχετικά ο Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε απάντηση στο αίτημα της Αρμενίας, η EUMA θα διεξάγει τακτικές περιπολίες και θα αναφέρει την κατάσταση, γεγονός που θα ενισχύσει την κατανόηση της επιτόπιας κατάστασης από την ΕΕ. Η αποστολή θα συμβάλει επίσης στις προσπάθειες διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την ηγεσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η EUMA θα έχει αρχική θητεία δύο ετών και η επιχειρησιακή της έδρα θα βρίσκεται στην Αρμενία. Διοικητής Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων θα είναι ο Στέφανο Τόματ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΕΔ του Μη Στρατιωτικού Σχεδιασμού και Ικανότητας Διεξαγωγής (CPCC).

Νέες κυρώσεις στο Ιράν

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ασχολήθηκε επίσης με το Ιράν και αποφάσισε να προσθέσει 18 άτομα και 19 οντότητες στον κατάλογο των κυρώσεων.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ιρανικού κοινοβουλίου (Majles), σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες και στελέχη των μέσων ενημέρωσης, καθώς και υψηλόβαθμα μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Οι σημερινές κυρώσεις στοχεύουν επίσης κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας και εμπλέκονται σε δραστηριότητες που απαγορεύουν, περιορίζουν ή τιμωρούν την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν ισχύουν πλέον για συνολικά 164 φυσικά πρόσωπα και 31 οντότητες. Συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Υπάρχει επίσης απαγόρευση εξαγωγών προς το Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις καταστολής, και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις