Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνάντηση του ΚΚΕ με εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ

Συνάντηση με εργαζόμενους του «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση», του «ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις», του «Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης» και με μέλη της..

Συνάντηση με εργαζόμενους του «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση», του «ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις», του «Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης» και με μέλη της «Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση» πραγματοποίησε, την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος και μέλη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη αντίθεση και την οργή τους για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Τόνισαν τις συνέπειες που θα φέρει η κατάργηση και συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων με τελικό στόχο το πλήγμα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της απεξάρτησης, την ιατρικοποίηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, το χτύπημα στη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ και συνολικά της «στεγνής» θεραπείας.

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το σύνθετο ζήτημα της ψυχιατρικής συννοσηρότητας, παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε εξαρτημένους και τις οικογένειες τους μέσα από προγράμματα άμεσης πρόσβασης και μείωσης βλάβης (χωρίς υποκατάσταση), αναφέρθηκαν στον κίνδυνο αυτονόμησης της μείωσης βλάβης από το θεραπευτικό της πλαίσιο, ενώ κατήγγειλαν τις ελλείψεις ειδικοτήτων (πχ. ψυχιάτρων) και την υπάρχουσα υποστελέχωση της δομής την ώρα που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα αιτήματα, καθώς και τη μη μονιμοποίηση προσωπικού με χρόνια εμπειρίας που εργάζεται με επισφαλείς συνθήκες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

 
 

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση εξέφρασαν με τη σειρά τους την αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τονίζοντας το μεγάλο πλήγμα που θα δεχτεί το ψυχοκοινωνικό μοντέλο των Θεραπευτικών Κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ, αφήνοντας στο έλεος μέλη και οικογένειες, ενώ τα μέλη της επανένταξης ανέφεραν την αντίθεσή τους στη λογική της υποκατάστασης και στην αναγκαιότητα να διαφυλαχτεί η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ που τους εξασφάλισε το δικαίωμα στη ζωή. Κατήγγειλαν παράλληλα, τον αυταρχισμό της διορισμένης Διοίκησης, που εξαφάνισε επιστολή τους, η οποία εναντιωνόταν στο νομοσχέδιο, από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ. Τέλος, οι εργαζόμενοι του Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης αναφέρθηκαν στις τεράστιες ελλείψεις και την υποστελέχωση, την στιγμή που τα αιτήματα για παρεμβάσεις σε σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με το προφίλ των ανηλίκων να αλλάζει διαρκώς και τις ανάγκες τους να μεγαλώνουν.

Ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε τη διαχρονική και σταθερή θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για στήριξη της «στεγνής» θεραπείας σε αντίθεση με τη συστηματική επιδίωξη από τις κυβερνήσεις  για απαξίωση της, στη κατεύθυνση της ενίσχυσης της μείωσης βλάβης και της υποκατάστασης που ανακυκλώνει το πρόβλημα και συσκοτίζει τα αίτια που οδηγούν στην εξάρτηση. Ανέφερε πως το ζήτημα έχει τις ρίζες του στις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ και πως η ΝΔ ακολουθεί το δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν πρωτοστάτησαν στην καλλιέργεια της ναρκωκουλτούρας, στην αποποινικοποίηση της κάνναβης και στη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, στην τελική αναδίπλωσή τους σχετικά με το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ με στόχο το χτύπημα του θεραπευτικού του μοντέλου. Σχετικά με τον ΕΟΠΑΕ, ανέφερε ότι θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ληξιπρόθεσμα προγράμματα ΕΣΠΑ, με αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της επιστήμης στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, στα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των εξαρτημένων ώστε επανεξετάσουν τη ζωή τους. Δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, πλάι στους εργαζόμενους, τα μέλη και τους Συλλόγους Οικογένειας για να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις