Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συγκινητικό κείμενο του τουρκικού συνδικάτου Nakliyat-İş για το ΠΑΜΕ και την ιστορική μεταφορά υλικής βοήθειας

Σε ένα από τα αμέτρητα πακέτα αλληλεγγύης που το ΠΑΜΕ παρέδωσε στην Τουρκία, δηλαδή εκείνα  τα πακέτα που ο λαός..

Σε ένα από τα αμέτρητα πακέτα αλληλεγγύης που το ΠΑΜΕ παρέδωσε στην Τουρκία, δηλαδή εκείνα  τα πακέτα που ο λαός Ελλάδας από το υστέρημά του έφτιαξε για τον γειτονικό λαό, ένα παιδί είχε γράψει: Η αλληλεγγύη θα αλλάξει τον κόσμο”!

Οι παιδικές ζωγραφιές και τα μηνύματα είναι από εκείνες τις συγκινητικές στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι στην Τουρκία όταν παραλάμβαναν την υλική βοήθεια, όπως τις μεταφέρουν στο  κείμενο που δημοσίευσε στην Τουρκία το Συνδικάτο Nakliyat-İş για την ιστορική μεταφορά υλικής βοήθειας και αλληλεγγύης από την Ελλάδα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, μετέφρασε και δημοσιεύει στα ελληνικά το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους και συναγωνιστές της Τουρκίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την βοήθεια των πληγέντων και στήριξαν την μεγάλη προσπάθεια των συνδικάτων της Ελλάδος για την μεταφορά της υλικής βοήθειας. Ειδικότερα ευχαριστούμε το Συνδικάτο Nakliyat-İş και τον Πρόεδρο του Ali Rıza Küçükosmanoğlu που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία της αποστολής του».

Ακολουθεί το κείμενο του συνδικάτου Nakliyat-İş

«Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ και την Ελλάδα με 5 φορτηγά με σχεδόν 100 τόνους υλικών βοήθειας διανεμήθηκαν στο λαό μας σε Hatay, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, İskenderun και Samandağ με συνοδεία αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, στις 04.17 τη νύχτα, σημειώθηκαν δύο σεισμοί μεγέθους 7,7 βαθμών στο Kahramanmaraş Pazarcık και 7,6 βαθμών στο Elbistan. Ο σεισμός επηρέασε τις περιοχές Kahramanmaraş, AdıyamanMalatyaHatayOsmaniye Adana, ŞanlıurfaGaziantepDiyarbakırKilis. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 42.310 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής. Λέγεται ότι ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι μεγαλύτερος. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας τραυματίστηκαν και έμειναν κάτω από τα ερείπια. Χιλιάδες κτίρια μετατράπηκαν σε σωρούς άμμου. Και πάλι, πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές και κατέστησαν άχρηστα.

Ο λόγος που ο σεισμός μετατράπηκε σε καταστροφή είναι το σύστημα του χρήματος, η σημερινή κυβέρνηση και οι τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες ευθύνονται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τις υλικές ζημιές και τη μετατροπή των κτιρίων σε σωρούς άμμου.

Στη χώρα μας και σε πολλά μέρη του κόσμου, συγκεντρώθηκε βοήθεια για τους ανθρώπους μας στη περιοχή του σεισμού και για να επουλώσουμε τις πληγές. Και συνεχίζεται η αλληλεγγύη.

Εκτός από τη βοήθεια από πολλές άλλες χώρες, εκστρατείες βοήθειας ξεκίνησαν και από την Ελλάδα. Η βοήθεια που λήφθηκε από την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία απέναντι στις πολιτικές που προσπαθούν να κάνουν τον λαό της Τουρκίας και τον λαό της Ελλάδας εχθρικό μεταξύ τους. Από την πρώτη κιόλας μέρα του σεισμού, η Εργατική Τάξη, ο Λαός της Ελλάδας και το ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) ξεκίνησαν μια εκστρατεία αλληλεγγύης στο Λαό μας.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σχεδόν μιας εβδομάδας, το ΠΑΜΕ έστειλε 5 φορτηγά με υλική βοήθεια, συνολικά σχεδόν 100 τόνους προμηθειών στην Τουρκία, στο Σωματείο μας. Στα φορτηγά βοήθειας υπήρχαν πολλά είδη πρώτης ανάγκης, όπως πάνες, υγρά μαντηλάκια, προϊόντα υγείας, προϊόντα καθαρισμού, κουβέρτες, ρούχα, ξηρά τροφή.

Τα υλικά αυτά παραδόθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές με την ευθύνη του Συνδικάτου μας Nakliyat-İş μαζί με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Τα πακέτα βοήθειας αρχικά έφτασαν στην πύλη των Ελληνοτουρκικών συνόρων στα İpsala. Ο Ali Rıza Küçükosmanoğlu, πρόεδρος του Συνδικάτου, τα υποδέχθηκε μαζί με τους επικεφαλείς του συνδικάτου μας, των παραρτημάτων του και τους εκπροσώπους χώρων εργασίας.

Νεολαίοι του ΠΑΜΕ, που συνόδευαν τα φορτηγά μεταφοράς βοήθειας, με λεωφορείο και τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία των σχεδόν 70 εργαζομένων, μεταφέραν στα φορτηγά που ετοιμάσαμε ως Συνδικάτο, σε γκαράζ της κοντά στην περιοχή της τελωνειακής πύλης της İpsala.

Πριν τη μεταφορά στα φορτηγά που θα πάνε στις σεισμόπληκτες περιοχές, στην Πύλη Συνόρων της İpsala με την αντιπροσωπεία της Ελλάδας ο πρόεδρός μας Ali Rıza Küçükosmanoğlu και ο Βάλσαμος Συρίγος από το ΠΑΜΕ χαιρέτισαν τους συγκεντρωμένους. Στην ομιλία του ο Ali Rıza Küçükosmanoğlu ευχαρίστησε την Εργατική Τάξη, το Λαό της Ελλάδας και το ΠΑΜΕ για την αλληλεγγύη τους στο λαό μας. Τόνισε τη φιλία μεταξύ των λαών. Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ , ο Βάλσαμος Συρίγος δήλωσε μεταξύ του λαού της Ελλάδας και του λαού της Τουρκίας, δεν υπάρχει τίποτε να χωρίσουμε και ότι ένιωσαν τον πόνο του σεισμού στην καρδιά τους, ότι έχασαν τον ύπνο τους από την πρώτη στιγμή που έλαβαν την είδηση του σεισμού, γι’ αυτό και ξεκίνησαν αμέσως εκστρατεία. Ταυτόχρονα η ελληνική αντιπροσωπεία φώναζε στα Τούρκικα το σύνθημα ”Αδέλφια είμαστε μαζί σας”.

Την ίδια μέρα, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν 5 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης για το Hatay, τη Malatya, το Kahramanmaraş, το Adıyaman και το İskenderun. 4 άτομα από την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, μαζί με τα στελέχη του Συνδικάτου μας, μετέβησαν στην περιοχή για να διανείμουν βοήθεια στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Στα πακέτα βοήθειας στα φορτηγά από την Ελλάδα βρήκαμε μηνύματα στα τουρκικά και ελληνικά που μιλούσαν για φιλία και αλληλεγγύη με το λαό της Τουρκίας, και κυρίως εικόνες ζωγραφισμένες από μικρά παιδιά. Ένα από τα μηνύματα έγραφε: “Η αλληλεγγύη θα αλλάξει τον κόσμο”!

Η πρώτη βοήθεια διανεμήθηκε στο Iskenderun. 

Το πρώτο φορτηγό έφτασε στο Iskenderun την Κυριακή. Μέχρι τις βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, τα μέλη του σωματείου μας και τα στελέχη μας ξεφόρτωσαν τα δέματα από το φορτηγό και τα άφησαν σε μια αποθήκη για να διανεμηθούν στο κοινό στην Iskenderun. Από εκεί διανεμήθηκαν στους σεισμόπληκτους. Στη διανομή συνέβαλαν επίσης στελέχη του παραρτήματος του συνδικάτου Eğitim-İş συνδικαλιστές από τον χώρο της υγείας από το İskenderun.

Δεύτερη διανομή βοήθειας στο Hatay. 

Στη διάρκεια της διανομής του φορτηγού βοήθειας στο Hatay, συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Το φορτηγό βοήθειας, το οποίο έφτασε αργά την Κυριακή, άρχισε να διανέμεται στους κατοίκους τη Δευτέρα. Σχεδόν το μισό φορτηγό κατέβηκε στον κήπο ενός σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή Hatay Defne. Αφού τα δέματα εδώ ταξινομήθηκαν ανάλογα με τις ανάγκες τους, άρχισαν να παραδίδονται στους ανθρώπους από το συνδικάτο ΟΤΑ Genel-İş του Δήμου Defne.

Η δεύτερη περιοχή στο Hatay ήταν η Samandag. Επισκεφθήκαμε το κέντρο της Samandağ και έγινε διανομή των υλικών στους κατοίκους της με την βοήθεια των τοπικών συνδικάτων Hatay DİSK/General-İş, Hatay Eğitim-İş και των στελεχών τους που βοήθησαν.

Τέλος, στην αποθήκη που έχουν οργανώσει οι κάτοικοι του Yeni Mahalle στο Samandag, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και στελέχη του σωματείου μας, μαζί με τους κατοίκους της γειτονιάς, έστησαν αλυσίδα και μετέφεραν τα δέματα. Οι άνθρωποι της γειτονιάς θα ταξινομήσουν τα δέματα και θα τα διανείμουν στους σεισμόπληκτους. Η Yeni Mahalle αποτελείται από μια μικρή γειτονιά και μονώροφα σπίτια με κήπους. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρξαν μεγάλες ζημιές, οι σεισμόπληκτοι από το κέντρο της πόλης ζουν σε αυτήν την περιοχή 20-30 άτομα μαζί σε σκηνές. Πάλι εδώ βοήθησαν τα στελέχη των τοπικών συνδικάτων Hatay Eğitim-İş, Kamu-İş Gaziantep, και Υγείας Genel.

Εδώ μετά την ολοκλήρωση της διανομής, ενώ ετοιμάστηκε φαγητό στον υπαίθριο χώρο της αποθήκης, βιώσαμε το νέο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ μαζί κατοίκους της περιοχής.

Τρίτο φορτηγό διανεμήθηκε στο Adıyaman.

Στο Adıyaman, τα στελέχη του σωματείου μας οργάνωσαν τη διανομή μαζί με τα στελέχη του συνδικάτου της Adıyaman Petrol-İş, και τα υλικά ταξινομήθηκαν και διανεμήθηκαν στους σεισμόπληκτους στο κέντρο του Adıyaman και στα χωριά του την ίδια μέρα.

Το τέταρτο φορτηγό διανεμήθηκε επίσης στη Malatya.

Οι σεισμόπληκτοι στο κέντρο της Μαλάτια και στα χωριά προσδιορίστηκαν εκ των προτέρων ανάλογα με τις ανάγκες τους και η διανομή έγινε από χωριό σε χωριό και από γειτονιά σε γειτονιά.

Το πέμπτο φορτηγό διανεμήθηκε στο Kahramanmaraş

Εδώ, οι ανάγκες προσδιορίστηκαν με τη δημιουργία άμεσων σχέσεων με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή την περιοχή. Σύμφωνα με τις καθορισμένες ανάγκες, τα δέματα διανεμήθηκαν από χωριό σε χωριό και από γειτονιά σε γειτονιά».

Σχετικά θέματα

Απόψεις