Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συγκέντρωση και πορεία των οικοδόμων στην στο Υπ. εργασίας -“Νέκρωσαν” γιαπιά και εργοτάξια -“Οι οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι”

Πορεία από την πλατεία Κάνιγγος, προς το υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές στην Αθήνα, στο πλαίσιο της σημερινής..

Πορεία από την πλατεία Κάνιγγος, προς το υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές στην Αθήνα, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας.

«Θέλουμε συμβάσεις συλλογικές για όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές» και «Οι οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι τα ένσημα θα πάρουν με οργάνωση και πάλη» φωνάζουν, απαιτώντας αυξήσεις στα μεροκάματα, για τα ένσημα, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος όπου έγιναν ομιλίες.

Στην απεργία και την συγκέντρωση συμμετέχουν το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ).

Στην απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στην πλ. Κάνιγγος μίλησε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Μεταξύ άλλων είπε: “

Στην πραγματικότητα, αν κυβέρνηση και κατασκευαστές ενδιαφέρονταν πραγματικά για εργατικά χέρια στις Κατασκευές τότε αυτά τα εργατικά χέρια πρέπει:

  • Να παίρνουν μεροκάματο αξιοπρεπές.

  • Να έχουν κάθε μέρα ένσημο.

  • Να δουλεύουν 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο, με ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για να μην σκοτώνονται. Το 2023 σκοτώθηκαν 23 συνάδελφοί μας και “δεν ιδρώνει το αυτί” κανενός υπεύθυνου.

  • Για να δουλέψουν εργαζόμενοι στις Κατασκευές πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική σύμβαση και όχι ο κάθε “αεριτζής” να πληρώνει όπως θέλει, παρακάμπτοντας ακόμη και αυτούς τους αντεργατικούς νόμους που υπάρχουν.

  • Να μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα.

Δεν τους ενδιαφέρουν αυτά, φθηνούς εργάτες θέλουν, φθηνά εργατικά χέρια τους λείπουν.

Εμείς όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε τη βαρβαρότητα που τσακίζει τη ζωή μας.

Εδώ και τώρα, απαιτούμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουμε από το υπουργείο Εργασίας για:

  • Κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως υποχρεωτικής.

  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια των ασφαλισμένων μετά την 1/1/1993.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τον αγώνα για να καταργηθούν οι νόμοι που αύξησαν σε όλους τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Είμαστε σταθεροί στο αίτημα για μείωση των ορίων ηλικίας όλων των οικοδόμων.

Όμως, σε καμία περίπτωση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να μοιράζουν ανέξοδα υποσχέσεις και δεσμεύσεις, νομίζοντας ότι έτσι θα ξεμπερδέψουν με τους οικοδόμους.

Οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται και όχι να αποτελούν πυροτέχνημα της κάθε κυβέρνησης, του κάθε υπουργού και να ξεχνιούνται όταν γίνεται κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Ας το πάρουν χαμπάρι, με τους οικοδόμους δεν ξεμπερδεύουν. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε αυτά που έχουμε βάλει στόχο.

Έχουμε δύναμη και υπομονή. Έχουμε συνδικάτα, ομοσπονδία, οργάνωση και πίστη στον αγώνα μας. Έχουμε κατακτήσεις που τροφοδοτούν συνεχώς τους νέους αγώνες μας.

Θα κλιμακώσουμε. Η προετοιμασία από Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα της μεγάλης απεργίας στις 28 Φλεβάρη, για το μεροκάματο, την ακρίβεια, τα μέτρα ασφάλειας, τροφοδοτεί με μεγαλύτερη δυναμική τον αγώνα που δίνουμε στον κλάδο. Ο δικός μας κλαδικός αγώνας προσθέτει δύναμη στο συνολικό αγώνα των εργαζομένων της χώρας.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε δίπλα μας και είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, που αγωνίζονται για να μπορούν να σπουδάσουν και να μη γίνει η Εκπαίδευση, οι σπουδές τους, πεδίο της κερδοφορίας και προνόμιο των λίγων που έχουν τα μεγάλα εισοδήματα.”

Ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας τόνισε στην ομιλία του: 

“Η σημερινή πετυχημένη απεργία μπορεί να ωθήσει νέους αγώνες πιο μαζικούς και με περισσότερα αιτήματα. Εκφράζει και ενοποιεί τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν ανά  εργοτάξιο ή ειδικότητα και  διαμορφώνει ένα ενιαίο μέτωπο όλου του κλάδου απέναντι στους εργοδότες, την κυβέρνηση της ΝΔ, στο κράτος των λίγων.

Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή, από τη διεκδίκηση όχι μόνο όσων έχουμε ανάγκη, αλλά από ό,τι μας ανήκει.

Τα ένσημα “υπέρ αγνώστων” που το κράτος εισπράττει, αλλά δεν μας τα δίνει επειδή, λέει, δεν αναφέρουν το όνομά μας, με αστείες δικαιολογίες, είναι δικά μας. Δουλεμένα ένσημα από χιλιάδες οικοδόμους σε χιλιάδες γιαπιά. Τα ένσημα που δεν κολλιούνται κάθε μέρα που δουλεύουμε και είναι πάντα λειψά ή αυτά που μπαίνουν και σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι πάντα, υπολείπονται του πραγματικού μεροκάματου είναι δικά μας. ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΜΑΣ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ. Στην ουσία μας τα κλέβουν. Οι κυβερνήσεις, όχι μόνο της ΝΔ αλλά και όλες οι προηγούμενες, κρατάνε το φανάρι. Όλα αυτά δεν γίνονται μόνο σε μικρά γιαπιά και ανακαινίσεις όπου είναι πιο έντονο το πρόβλημα, αλλά και στα πολυδιαφημισμένα έργα του Ελληνικού όπου η παρανομία πάει σύννεφο, όπως και στη γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ.

Αδήλωτη εργασία, ελλιπή  μέτρα προστασίας, ακατάλληλα εργαλεία, ατυχήματα, είναι κάποια από τα “κατορθώματα” των μεγάλων εταιρειών για μεγαλύτερα κέρδη που τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.”

Στην συγκέντρωση μίλησε επίσης Δημήτρης Μάρης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και σημείωσε μεταξύ άλλων:

“Στο διάστημα από την κλαδική απεργία του Νοέμβρη η εργοδοσία που μέχρι πρότινος δεν αναγνώριζε το σωματείο ούτε καν ως συνομιλητή, κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μετά από 15 χρόνια μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις τους μισθούς και κατοχύρωση των δικαιωμάτων, ειδικά όσων αμειβόμαστε με ΔΠΥ, με αιχμή τα ωράρια, τις άδειες μητρότητας για τις γυναίκες συναδέλφους, την υπερωριακή απασχόληση, τις άδειες ανάπαυσης, τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα κ.ο.κ.

Στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα δεν πέσαμε με αλεξίπτωτο, αλλά βαδίζοντας με ταξικό προσανατολισμό και επιμονή στην ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου, ενάντια στην κοινή εργοδοσία, συμπορευόμενοι αταλάντευτα με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων και το Συνδικάτο του Ξύλου. Η βάση για την προώθηση και των δικών μας διεκδικήσεων στον κλάδο έχει μπει ήδη από τον Απρίλη του ’22 με τη σύμβαση που κατακτήσατε οι οικοδόμοι, την πρώτη πανελλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις που υπογράφηκε στον κλάδο μετά την κρίση (…).

Με τους εργοδότες δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον, βρισκόμαστε απέναντι. Η αύξηση των κερδών τους προϋποθέτει τη θυσία των αναγκών μας.

Γι’ αυτό σήμερα βάζουμε μπροστά τις διεκδικήσεις μας ενάντια στα συμφέροντα των κατασκευαστικών ομίλων. Ζητάμε ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση ωραρίων και όρων εργασίας για να αναπληρώσουμε τις απώλειες της προηγούμενης “χαμένης” δεκαετίας της κρίσης, για να καλύψουμε τις σημερινές απώλειες της ανάπτυξης από τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Συντονιζόμαστε με τον ταξικό πόλο στο εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τις εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα μπροστά και στην απεργία στις 28 του Φλεβάρη.

Εμείς θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς, να έχουμε χρόνο για την οικογένειά μας, να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, όχι μόνο τις βασικές, με το μεροκάματό μας. Όχι να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τα κάνουμε όλα αυτά.

Γι αυτό πρέπει να επιβάλουμε 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο που ήδη εφαρμόζεται και σε κάποιες εταιρείες αλλά και στα μικρότερα γιαπιά περισσότερο.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμά μας. Να προσαρμοστούν αυτοί σε αυτό κι όχι εμείς στα δικά τους, με τα εξαντλητικά ωράρια για να βγουν τα έργα τους. Αν βιάζονται, να πιάσουν κάνα σκεπάρνι, φτυάρι, ταναλάκι και να πιάσουν δουλειά.

Όλοι μαζί, οικοδόμοι, παλαιότερες και νέες ειδικότητες του κλάδου, να σταθούμε δίπλα στο Συνδικάτο μας, να κάνουμε εγγραφή, να το ενισχύσουμε με τη συμμετοχή μας στη δράση του και τη λειτουργία του. Να το εκπροσωπούμε σθεναρά, αποφασιστικά, όπου και αν βρισκόμαστε σε χώρους δουλειάς. Μόνο να κερδίσουμε θα έχουμε από αυτό.

Να είμαστε έτοιμοι για αποφασιστικές μάχες το επόμενο διάστημα για να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και όσα μας ανήκουν”.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις