Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων»: Δεν θα περάσει η απαράδεκτη και εκδικητική απόλυση της προέδρου του σωματείου μας

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριο «Πρωτοπορία» στη Νέα Ιωνία αύριο Τρίτη 22 Νοέμβρη ενάντια στην εκδικητική απόλυση της προέδρου του Συλλόγου – Ανακοίνωση και κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων» καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριο «Πρωτοπορία», (Μητροπολίτου Τιμοθέου 18, Νέα Ιωνία) την Τρίτη 22 Νοέμβρη στις 5 μ.μ., ενάντια στην εκδικητική απόλυση της προέδρου του.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος απαιτεί:

  • να ανακληθεί η απόλυση της προέδρου. Να πάρουν θέση τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Η απόλυση αφορά την ελευθερία έκφρασης στο πλαίσιο του μαθήματος, είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
  • να απαγορευτεί στα φροντιστήρια η πρωτίστως αντιπαιδαγωγική πρακτική να συνάπτουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με λήξη νωρίτερα από το τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

Η Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων»:

Η πρόεδρος του σωματείου, Ελπίδα Νασιοπούλου, απειλείται με απόλυση από το φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης «Πρωτοπορία» στη Ν. Ιωνία, με την απαράδεκτη δικαιολογία πως απολύεται για «συνδικαλιστική δράση σε μαθητές», εφόσον τους μίλησε για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την αντίστοιχη αργία των φροντιστηρίων. Η συνάδελφος δεν έχει αποδεχτεί την απόλυσή της και επιδιώκει να συνεχίσει το μάθημά της κανονικά. Εγείρεται σοβαρότατο ζήτημα για την ελευθερία έκφρασης μέσα στους χώρους δουλειάς, πόσο μάλλον για το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να εκφράζει απόψεις και την υποχρέωση του, ως εκπαιδευτικός, να συζητά με τους μαθητές στην τάξη ιστορικά γεγονότα. Το εξώδικο δε που της επιδόθηκε, κάνει απροσδιόριστα λόγο για καταχρηστική συμπεριφορά της συναδέλφου για την εν λόγω συζήτηση. Επιπλέον κατηγορείται πως μέσα στον Οκτώβρη έλειπε αδικαιολόγητα μια μέρα από την εργασία της ενώ εκείνη είχε πολύ υψηλό πυρετό και σαφώς είχε ενημερώσει για την απουσία της.

Το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που είναι κανόνας στον κλάδο, γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας ή και μηνιαίες. Είναι σαφές πως με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θέλουν να έχουν τους εργαζόμενους επί ξύλου κρεμάμενους και με διαρκή απειλή να χάσουν τη δουλειά τους, αν δεν συμμορφωθούν με την πολιτική της επιχείρησης. Προκειμένου δε να εξασφαλίσουν το επιχειρηματικό τους συμφέρον, εντείνουν την αναλωσιμότητα των εργαζομένων υιοθετώντας ακόμη και πρακτικές με τελείως αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα. Δηλαδή δε διστάζουν να αλλάζουν εκπαιδευτικούς στη μέση της χρονιάς, βάζοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις ανάγκες των μαθητών και την ομαλή συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Από την πλευρά μας, στεκόμαστε στους χώρους δουλειάς με προμετωπίδα τις εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας και την ανάγκη να συζητάμε ό,τι τους προβληματίζει. Στεκόμαστε με αγωνιστική διάθεση να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, μέσα κι έξω από το χώρο εργασίας, εμπνεόμενοι και από τα διδάγματα της ιστορίας. Είμαστε εκπαιδευτικοί και δεν πάμε πίσω από τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτό το ρόλο.

Απαιτούμε τώρα:

  • να ανακληθεί η απόλυση της προέδρου. Να πάρουν θέση τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Η απόλυση αφορά την ελευθερία έκφρασης στο πλαίσιο του μαθήματος, είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
  • να απαγορευτεί στα φροντιστήρια η πρωτίστως αντιπαιδαγωγική πρακτική να συνάπτουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με λήξη νωρίτερα από το τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ 18 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 5 Μ.Μ.

 

Ανακοίνωση – καταγγελία της απόλυσης  από το ΠΑΜΕ και κάλεσμα στην Παράσταση διαμαρτυρίας

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόλυση της προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ο ΒΥΡΩΝ, Ελπίδας Νασιοπούλου από το φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Πρόκειται για απροκάλυπτη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού τους έργου.

Οι αιτιάσεις της εργοδοσίας χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της συναδέλφου ανάρμοστη, επειδή η τελευταία, μετά από την είδηση ότι το εν λόγω φροντιστήριο θα άνοιγε την 17η Νοέμβρη, εξήγησε στην εργοδοσία ότι η ημέρα αυτή είναι αργία για την εκπαίδευση και τα φροντιστήρια είναι κλειστά. Μίλησε στους μαθητές για το πολυτεχνείο, τους εξήγησε γιατί γιορτάζεται κάθε χρόνο, γιατί είναι καθιερωμένη ως μέρα αργίας και εκδηλώσεων στα σχολεία.  Η στάση της αυτή χαρακτηρίστηκε ως συνδικαλιστική δράση σε μαθητές και της ανακοινώθηκε απόλυση.        

Καταγγέλλουμε το αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό κλίμα που επικρατεί στο εν λόγω φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης και υιοθετείται ευρύτερα, που θέλει τον καθηγητή υπόλογο για τις ιδέες και τα φρονήματα του, διαφορετικά τον παύει εν μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προκαλώντας στους μαθητές αποδιοργάνωση, σύγχυση και καλλιεργώντας την απάνθρωπη αντίληψη ότι ο δάσκαλος είναι αναλώσιμος.

Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με τους μισθούς εξαθλίωσης, τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις, τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές 2μηνες και τρίμηνες συμβάσεις, την πλειάδα εξωδιδακτικών καθηκόντων και απλήρωτων υπερωριών που φορτώνονται οι εργαζόμενοι.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των φροντιστηρίων. Ένα καθεστώς που επιτρέπει στον εκάστοτε εργοδότη να δρα ανεξέλεγκτα.

Δε θα επιτρέψουμε το καθεστώς εργασιακής γαλέρας με τους εκπαιδευτικούς φιμωμένους!

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της κατάπτυστης απόλυσης της προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση! Η εκδικητική απόλυση δεν θα περάσει!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ 18 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 5 Μ.Μ.