Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

PKK — 27-28 Νοέμβρη 1978: 44 χρόνια από την ίδρυση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν

Στις 25 Νοέμβρη 1978, μια χούφτα φοιτητές με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε ένα μικρό μαγαζί που σέρβιρε τσάι, στο χωριό Φις της Λίσε (Lice), προάστιο της Αμιδας (Ντιργιάρμπακιρ), πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση του Εργατικού Κόμματος και δυο μέρες μετά, στις 27 Νοέμβρη 1978, η μικρή ομάδα υιοθετεί το όνομα: Partiya Karkerên Kurdistan.

Στις 25 Νοέμβρη 1978, μια χούφτα φοιτητές με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε ένα μικρό μαγαζί που σέρβιρε τσάι, στο χωριό Φις της Λίσε (Lice), προάστιο της Αμιδας (Ντιργιάρμπακιρ), πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση του Εργατικού Κόμματος και δυο μέρες μετά, στις 27 Νοέμβρη 1978, η μικρή ομάδα υιοθετεί το όνομα:  Partiya Karkerên Kurdistan.  

Εκεί παρουσιάστηκε για συζήτηση το «Μανιφέστο», το οποίο τελικά υιοθετήθηκε ως ιδρυτικό πρόγραμμα του Κόμματος στο Πρώτο Συνέδριό του το 1982.  Ένα σύγχρονο κίνημα εθνικής απελευθέρωσης είχε γεννηθεί, με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν να αναδύεται ως ιδεολογικός και πολιτικός ηγέτης του.

Είκοσι-δύο ηγετικά μέλη του κινήματος συμμετείχαν στο ιδρυτικό συνέδριο του PKK. Δύο από αυτά τα μέλη ήταν γυναίκες — η μία ήταν η Σακινέ Κανσίζ (Sakine Cansız), η θρυλική «Σάρα», που δολοφονήθηκε, μαζί με άλλες δύο Κούρδισσες, την  Φιντάν Ντογάν και την Λεϊλά Σαϊλεμέζ, στο Παρίσι 9 Γενάρη 2013 και η άλλη η Κεσιρέ Γιλντιρίμ (Kesire Yıldırım).

Η ομάδα των νεαρών Κούρδων ιδρυτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (1978). Στη μέση, καθιστός, ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι 22 αντιπρόσωποι που έλαβαν μέρος στο 1ο συνέδριο του κόμματος, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κίνημα με εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, που εξακολουθεί να δίνει μια σπουδαία μάχη, για τη διεκδίκηση της αναγνώρισης και των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού.

Η πρώτη σημαία του ΡΚΚ (1978 – 1995)

Το ΡΚΚ καθοδηγήθηκε από τον μαρξισμό – λενινισμό. Εδωσε μάχες ενάντια στην καταπίεση του κουρδικού λαού και υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ύπαρξη. Βασική του επιδίωξη ήταν η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, σοσιαλιστικού Κουρδιστάν. Μέχρι τότε η χρήση της κουρδικής γλώσσας, οι τοπικές ενδυμασίες και οι λαϊκές παραδόσεις, τα έθιμα και τα πολιτιστικά στοιχεία των Κούρδων ήταν απαγορευμένα.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, απαγορεύτηκε επίσημα η κουρδική γλώσσα στη δημόσια και ιδιωτική ζωή. Ακόμα και οι λέξεις Κούρδος και Κουρδιστάν. Αρκετοί που τόλμησαν να μιλήσουν, να δημοσιεύσουν κείμενα ή να τραγουδήσουν στα κουρδικά συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Στις 15 Αυγούστου 1984 ξεσπάει ένοπλη κουρδική εξέγερση με επικεφαλής το ΡΚΚ. Από το 1984 μέχρι το 2013, το ΡΚΚ διεξήγαγε ένοπλο αγώνα για τα πολιτισμικά και πολιτικά δικαιώματα και το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού των Κούρδων της Τουρκίας.

Οι εξελίξεις του 1989 – 1991, οι ανατροπές του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και την Ανατολική Ευρώπη, και η διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, δεν άφησε ανεπηρέαστη την ηγεσία του ΡΚΚ και τον ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η σημαία του ΡΚΚ (1995 – 2002)

Μετά την σύλληψη και φυλάκιση του ηγέτη του, τον Φλεβάρη του 1999, ο Οτσαλάν και το ΡΚΚ παίρνουν αποστάσεις από τον μαρξισμό – λενινισμό, σταματούν τις εκκλήσεις και τον αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους του Κουρδιστάν, υιοθετώντας την πολιτική πλατφόρμα του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού. Το PKK στο διάστημα μεταξύ του 2000 και του 2003, προχωράει σε ριζικές αλλαγές, όπως η αλλαγή της ιδεολογίας και ο καθορισμός νέων στόχων. Το 2002 δημιουργεί το συμμαχικό σχήμα  Κογκρέσο Ελευθερίας και Δημοκρατίας (KADEK), τον Νοέμβρη του 2003 δημιουργεί το Λαϊκό Κογκρέσο του Κουρδιστάν (KGK). Το 2005 το PKK δραστηριοποιείται με το ιστορικό του όνομα.

Στις 20 του Μάρτη του 2005 ο Οτσαλάν, από τις φυλακές του Ιμραλί, δηλώνει την ανάγκη η πάλη του ΡΚΚ και των Κούρδων που το ακολουθούν να προσανατολιστεί στον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό,  ιδέες του οποίου επιχειρεί να εφαρμόσει το PYD στα Αυτοδιοικούμενα Καντόνια της Ροζάβα στην βόρεια Συρία. Οι μαχητές του ΡΚΚ συμμετέχουν στις μάχες ενάντια στους ισλαμοφασίστες του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Η σημερινή σημαία του ΡΚΚ καθιερώθηκε το 2005

Στις 21 Μάρτη 2013, το ΡΚΚ κήρυξε επίσημη παύση του πυρός με τη Τουρκία, στα πλαίσια της «διαδικασίας επίλυσης», με την έναρξη διαπραγματεύσεων, των προβλημάτων μεταξύ του τουρκικού κράτους και της κουρδικής μειονότητας .

Τον Ιούλη του 2015 η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις του ΡΚΚ και ξεκίνησε ξανά επιθέσεις εναντίον κουρδικών πόλεων στην Τουρκία. Το ΡΚΚ, καταγγέλλοντας την αθέτηση των υποσχέσεων και τις επιθέσεις της Αγκυρας, ανακοινώνει την λήξη της κατάπαυσης του πυρός και ξαναρχίζει την ένοπλη δράση του στην Τουρκία. Τον επόμενο μήνα το ΡΚΚ δηλώνει  ότι θα δεχόταν νέα κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία μόνο υπό τις εγγυήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Από το 2016 μέχρι το 2019 η Τουρκία διεξήγαγε τρεις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών και οργανώσεων. Η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.

Εδώ και μία εβδομάδα η Άγκυρα διεξάγει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Ιράκ, βομβαρδίζοντας αδιάκριτα πολιτικούς στόχους, καταστρέφοντας σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, εργοστάσια, χρησιμοποιώντας ακόμα και χημικά όπλα, προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχος πληθυσμός, γυναίκες και παιδιά.

 

Το PKK για την επέτειο ίδρυσής του

 

Για την 44 επέτειο ίδρυσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος το PKK σε ανακοίνωσή τους σημειώνει:

«Το κόμμα μας, από την ίδρυσή του, αγωνίζεται για την ύπαρξη, την ελευθερία και την τιμή του κουρδικού λαού ενάντια στη γενοκτονία που ξεκίνησαν οι ρατσιστές-σωβινιστές ενωτικοί στις αρχές του 20ού αιώνα, που είχε ως στόχο να τερματίσει την ελευθερία του κουρδικού λαού και να τον εξαφανίσει από την ιστορία.

Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση που πάρθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1978 να γίνει το κίνημά μας κόμμα, ήταν και μια απόφαση εθνικής ύπαρξης και αντίστασης, γι’ αυτό και η ημέρα αυτή γιορτάζεται ως εθνική αντίσταση από τον λαό μας.

Με τα χρόνια, το PKK έχει αγωνιστεί για να διαφυλάξει και να εξασφαλίσει την ελευθερία του κουρδικού λαού ενάντια στη φυσική και πολιτιστική γενοκτονία και τις πολιτικές αφομοίωσης του τουρκικού έθνους-κράτους. Το κόμμα μας έχει διεξάγει μεγάλη αντίσταση ενάντια σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, αλλά και την οργάνωση Gladio (βαθύ κράτος), για να φέρει τον κουρδικό λαό στο σημείο να κηρύξει τη δημοκρατική του αυτονομία».  

Οι αντάρτες γιόρτασαν την 44η επέτειο από την ίδρυση του PKK στα βουνά του Κουρδιστάν

 

Ενώ οι φονικές επιθέσεις του τουρκικού κράτους συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, αντάρτες από τις Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (HPG) και τα Στρατεύματα Ελεύθερων Γυναικών (YJA Star) άναψαν φωτιές και κρατώντας αναμμένες δάδες γιόρτασαν χτες την επέτειο ίδρυσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στα βουνά του Κουρδιστάν

Η τελετή ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των μαρτύρων της επανάστασης. Στη συνέχεια μίλησε ο Özgür Şerker, μέλος του Συντονισμού Komalên Ciwan, και τόνισε ότι ο αγώνας του PKK που συνεχίζεται εδώ και 44 χρόνια έφτασε στις μέρες μας χάρη σε μεγάλες θυσίες. Ο Σερκέρ επισήμανε ότι το κίνημα PKK αναδείχθηκε ως κίνημα νεολαίας, δηλώνοντας: «Θα στεφανώσουμε το 45ο έτος του αγώνα μας για την ελευθερία με νίκη, με το πνεύμα, τη θέληση και την πίστη της νεολαίας. Ας το ξέρει καλά το φασιστικό τουρκικό κράτος. Δεν θα υπάρξει νίκη γι’ αυτούς όσο η νεολαία του Κουρδιστάν, η νεολαία των οπαδών του Απο υπάρχει σε αυτά τα εδάφη. Αυτό το πνεύμα, το νεανικό πνεύμα του ηγέτη Οτσαλάν θα είναι νικηφόρο».

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις