Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητάει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICJ) να γνωμοδοτήσει για «τις νομικές επιπτώσεις της συνεχούς παραβίασης από το Ισραήλ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού», μέσω «της κατοχής, των εποικισμών και των προσαρτήσεων (…) περιλαμβανομένων των μέτρων που έχουν στόχο να τροποποιηθεί η δημογραφική σύνθεση, ο χαρακτήρας και το καθεστώς της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ, και από την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας και μέτρα που εισάγουν διακρίσεις», μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ, χαιρέτισαν οι Παλαιστίνιοι.
«Έχει έρθει η ώρα το Ισραήλ να γίνει ένα κράτος που υπακούει το δίκαιο και λογοδοτεί για τα συνεχιζόμενα εγκλήματά του εναντίον του λαού μας», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Παλαιστίνιος ανώτερος αξιωματούχος Χουσέιν αλ Σέιχ ανέφερε ότι η ψηφοφορία «αποτελεί νίκη για την παλαιστινιακή διπλωματία».
Το ICJ την τελευταία φορά που ασχολήθηκε με το ζήτημα της κατοχής του Ισραήλ ήταν το 2004, όταν έκρινε ότι το τείχος του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν παράνομο. Το Ισραήλ απέρριψε αυτή την απόφαση, κατηγορώντας το δικαστήριο για πολιτικά κίνητρα.
Ισραήλ: «Αξιοκαταφρόνητη» η απόφαση
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, του κράτους – δολοφόνου, Μπ. Νετανιάχου, έσπευσε να αποδοκιμάσει ως «αξιοκαταφρόνητη» την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
«Ο εβραϊκός λαός δεν είναι κατακτητής στη γη του, ούτε στην αιώνια πρωτεύουσά μας την Ιερουσαλήμ, και κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ δεν μπορεί να διαστρεβλώσει αυτή την ιστορική αλήθεια», δήλωσε ο Μπ. Νετανιάχου.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε την απόφαση «ηθική κηλίδα του ΟΗΕ».
«Κανένας διεθνής θεσμός δεν μπορεί να αποφασίσει αν ο εβραϊκός λαός είναι ένας ‘κατακτητής’ στη ίδια του τη γενέτειρα. Οποιαδήποτε απόφαση ενός δικαστικού θεσμού που λαμβάνει εντολή από τον ηθικά χρεοκοπημένο και πολιτικοποιημένο ΟΗΕ είναι εντελώς παράνομη», υπογράμμισε.
Την απόφαση υιοθέτησε την Παρασκευή η Γενική Συνέλευση με 87 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 53 αποχές, με τις δυτικές χώρες να είναι διχασμένες ενώ οι αραβικές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ, περιλαμβανομένων όσων έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Υπέρ ψήφισαν η Κίνα και η Ρωσία, ενώ Ισραήλ και ΗΠΑ ψήφισαν κατά.
Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιταλία καταψήφισαν το ψήφισμα της Παρασκευής.
Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, για άλλη μια φορά, ήταν ανάμεσα στις 53 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Kan News, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ θεωρούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «θετικό για το Ισραήλ» , γιατί μειώθηκε ο αριθμός των χωρών που είχαν ψηφίσει υπέρ στην αρχική ψηφοφορία της επιτροπής του ΟΗΕ τον Νοέμβρη, και ανέφεραν για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο που από την προηγούμενη ψηφοφορία είχε δηλώσει «αποχή» σ’ αυτή την ψηφοφορία καταψήφισε το Ψήφισμα.
Ο Βρετανός διπλωμάτης Τόμας Φιπς δήλωσε σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ: «Δεν πιστεύουμε ότι μια παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης είναι χρήσιμη για την επαναφορά των μερών στον διάλογο. Είναι επίσης η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι ακατάλληλο χωρίς τη συγκατάθεση και των δύο μερών να ζητείται από το δικαστήριο να δώσει συμβουλευτική γνώμη σε μια ουσιαστικά διμερή διαφορά».
Το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου τον Ιούνη του 1967 κατέλαβε όλη την ιστορική Παλαιστίνη και έδιωξε 300.000 Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους. Το Ισραήλ κατέλαβε επίσης τα συριακά υψώματα του Γκολάν στο βορρά και την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά στο νότο. Το 1978, η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν μια συνθήκη ειρήνης που οδήγησε στην αποχώρηση του Ισραήλ από το αιγυπτιακό έδαφος.
Τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται υπό τον ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο από το 1967. Αυτό το καθιστά τη μεγαλύτερη κατοχή στη σύγχρονη ιστορία. Τα κατακερματισμένα εδάφη περιλαμβάνουν τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι εβραϊκοί οικισμοί σε αυτές τις περιοχές θεωρούνται παράνομοι από τις περισσότερες χώρες, κάτι που αμφισβητεί το Ισραήλ.
Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευθεί ότι «θα προωθήσει και θα αναπτύξει τους οικισμούς» σε περιοχές στις οποίες «ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικά και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα».