Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κομοτηνή: Το ΔΕΔΔΗΕ απειλεί να κόψει το ρεύμα σε δημοτικά σχολεία!

Χωρίς ρεύμα κινδυνεύουν να μείνουν σχολεία στη Κομοτηνή καθώς συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν και σε τοπικά ΜΜΕ, το τελευταίο διάστημα «επισκέπτονται» σχολικές μονάδες, ασκώντας πιέσεις για εξόφληση λογαριασμών, απειλώντας ακόμη και με διακοπές ρεύματος -- Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά με ευθύνη του Δήμου να σταματήσουν οι οχλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

Χωρίς ρεύμα κινδυνεύουν να μείνουν σχολεία στη Κομοτηνή καθώς συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν και σε τοπικά ΜΜΕ, το τελευταίο διάστημα «επισκέπτονται» σχολικές μονάδες, ασκώντας πιέσεις για εξόφληση λογαριασμών, απειλώντας ακόμη και με διακοπές ρεύματος.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά το δημοτικό σχολείο Κοσμίου, ενός χωριού έξω από την πόλη της Κομοτηνής, όπου το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα, ενημέρωσε ότι θα διακοπεί το ρεύμα στο σχολείο την προσεχή Δευτέρα σε περίπτωση μη πληρωμής.

Μάλιστα καταγγέλλεται πως ήδη από το καλοκαίρι, που τα σχολεία ήταν κλειστά, είχε πραγματοποιηθεί διακοπή ρεύματος στο Δημοτικό Σχολείο Αιγείρου, το οποίο στη συνέχεια επανασυνδέθηκε.

Σε ανακοίνωσή της,  η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κομοτηνής απαιτεί από την δημοτική αρχή να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών και με ευθύνη του Δήμου να σταματήσουν οι οχλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ σε διευθυντές σχολικών μονάδων για τις οφειλές.

Παράλληλα, καλεί την δημοτική αρχή να καλύψει άμεσα όλες τις υποχρεώσεις των σχολικών επιτροπών από τα διαθέσιμα του δήμου (τα οποία είναι 1.800.000€ σύμφωνα με σημερινή συνέντευξη που έδωσε σε τοπικό μέσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών), ιδιαίτερα όλες τις οφειλές σε λογαριασμούς ρεύματος, τις ανάγκες σε καύσιμα, ώστε τα σχολεία του δήμου να μπορούν να λειτουργήσουν ενόψει του χειμώνα και απαιτεί γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ακόμη και με έκτακτη επιχορήγηση από την κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν όλες οι σχολικές δαπάνες.

Όπως σημειώνεται σε αντίστοιχη ανακοίνωση, «η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία, τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, όσο και δημόσια, την τραγική υποχρηματοδότηση που υφίσταται ο Δήμος Κομοτηνής, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας. Πιο συγκεκριμένα για τις σχολικές επιτροπές, αυτή η υποχρηματοδότηση «τσακίζει κόκκαλα», και την ίδια ώρα που οι μαθητές με τις οικογένειές τους καλούνται μέσα σε συνθήκες ακρίβειας σε βασικά είδη κατανάλωσης και στην ενέργεια να βγάλουν αυτό τον δύσκολο χειμώνα, ζουν και με τον φόβο των παγωμένων σχολείων!

Από την άλλη, οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι ακόμη και τα πιο απλά πράγματα, όπως η γραφική ύλη ή άλλα αναλώσιμα, μέχρι και δαπάνες για πάγια όπως κουρτίνες, εγκαταστάσεις wi-fi, προτζέκτορες, κ.λπ., αλλιώς δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.  Όλες αυτές οι ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται με κρατική χρηματοδότηση, έχουν δοθεί σαν αρμοδιότητα στους δήμους μέσω των σχολικών επιτροπών και οι οποίες, ακόμη και με την έκτακτη επιχορήγηση που τους δόθηκε από το κράτος, δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

«Δεν θα ανεχτούμε να μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση κανένα σχολείο!» τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κομοτηνής, και προσθέτει πως μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, θα εμποδίσει όποιες προσπάθειες γίνουν για διακοπές ρεύματος σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα του Δήμου, διεκδικώντας:

  • Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών άμεσα από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Κομοτηνής
  • Άμεση γενναία κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από το κράτος.
  • Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο στα σχολεία, να καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
  • Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
  • Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
  • Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης. Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα