Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΝΕΔΕΠ: Κοινά τα προβλήματα άρα κοινή η απάντηση για τους λιμενεργάτες του κόσμου

Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση με θέμα: «Εργαζόμενοι στα λιμάνια ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με προσκεκλημένους και εργαζόμενους από λιμενεργατικά σωματεία της Ιταλίας και της Γαλλίας

Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση με θέμα: «Εργαζόμενοι στα λιμάνια ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με προσκεκλημένους και εργαζόμενους από λιμενεργατικά σωματεία της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σε Ανακοίνωση της, η ΕΝΕΔΕΠ, σημειώνει:

Κοινή διαπίστωση των αντιπροσωπειών αποτελεί η ανησυχία από την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή της Ουκρανίας καθώς και η εμπλοκή των χωρών  μας σε έναν πόλεμο που διεξάγουν  οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία,  οι επιπτώσεις του στη ζωή των λιμενεργατών καθώς και η επίθεση που δεχόμαστε όλοι από την εργοδοσία και της κυβερνήσεις μας, δηλαδή κοινά προβλήματα που απαιτούν κοινή δράση και οργάνωση.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η εμπλοκή της Ελλάδας βαθαίνει όλο και περισσότερο και εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το λαό μας. Στη ΝΑΤΟική βάση της Λάρισας θα φιλοξενούνται τον επόμενο χρόνο δεκάδες μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη ενώ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εξελίσσεται σε κύρια υποδομή για την προώθηση πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη και στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Μέσα από την ανταλλαγή πείρας και απόψεων, αναδείχθηκαν πλευρές της πάλης των εργατών σε κάθε λιμάνι αλλά και βασικά συμπεράσματα από αυτούς τους αγώνες.

  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εχθρό για τους λιμενεργάτες. Με δικές της διατάξεις και ευρωπαϊκές οδηγίες, απελευθερώνουν τα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων που κλιμακώνουν την επίθεση στα δικαιώματα μας. Οι διάλυση των κλαδικών ΣΣΕ, ο περιορισμός των ΒΑΕ, η διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου, η ποινικοποίηση των αγώνων, της οργανωμένης δράσης των εργαζομένων και της απεργίας είναι χαρακτηριστικά έργα της ΕΕ.
  • Η γενίκευση του μοντέλου εργολαβικών λιμενεργατών γενικεύεται σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων που κτυπούν το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, το σταθερό εργάσιμο χρόνο
  • Τόσο σε περίοδο οικονομικής κρίσης όσο και αντίστοιχης οικονομικής ανάπτυξης, οι ιδιοκτήτες των λιμανιών «μπούχτισαν» στα κέρδη και τη «νύφη» πληρώνουν οι λιμενεργάτες. Χαρακτηριστική είναι η προκλητική ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΛΠ-“COSCO” με τεράστια κέρδη, σε μια χρόνια που εμείς υποφέρουμε για να βγάλουμε πέρα στη καθημερινότητα. Ενώ η ακρίβεια και ο πληθωρισμός εξανεμίζει τις αυξήσεις που πετύχαμε μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις μας.
  • Οι κυβερνήσεις με τη πολιτική τους έδωσαν κάθε διευκόλυνση και περιθώρια ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα λιμάνια, με τους εργάτες να πληρώνουν το σχετικό τίμημα ακόμη και με αίμα. Γι’ αυτό άλλωστε άμεσα παίρνουν αποφάσεις για να ποινικοποιήσουν τους αγώνες μας ενώ για την  εφαρμογή των ΒΑΕ στους λιμενεργάτες  κωλυσιεργούν προκλητικά. Ουσιαστικά κλέβουν το δικό μας ιδρώτα, τα δικά μας ένσημα, το δικαίωμα να βγαίνουμε νωρίτερα στη σύνταξη, να λαμβάνουμε τα επιδόματα που προβλέπονται από τα ΒΑΕ.
  • Τα λιμάνια μας μετατρέπονται σε πολεμικά ορμητήρια για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και ΕΕ. Γύρω από βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια εκτυλίσσεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα λιμάνια πρέπει να διαλέξουμε το δικό μας δρόμο κόντρα στα επιχειρηματικά σχέδια, κόντρα σε αυτούς που πίνουν το «αίμα» των λιμενεργατών και αιματοκυλούν λαούς σε κάθε γωνιά του κόσμου
  • Οι λιμενεργάτες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται η κοινή πάλη και δράση των εργατών απέναντι σε αυτούς που εκμεταλλεύονται το δικό μας ιδρώτα, κόντρα στα κελεύσματα αυτών που θέλουν να βάλουμε πλάτη για ακόμη μια φορά για τα κέρδη και τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής ανέφερε πως «Σήμερα παίρνουμε δύναμη από τα ποτάμια εργατών και τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη που δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα να φέρουμε τα πάνω κάτω συμφωνία με τις δικές μας ανάγκες…. Οι κατακτήσεις που αποσπάσαμε το προηγούμενο διάστημα με τις μεγάλες απεργίες, ήδη έχουν εξανεμιστεί οι αυξήσεις από το κύμα ακρίβειας που πλήττει και τη χώρα μας… Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ ανάμεσα σε λιμενεργάτες από το λιμάνι του Πειραιά, της Γένοβα , του Λιβόρνο, της Τεργέστης, της Τσιβιταταβέκια που συσπειρώνονται στην USB και της Μασσαλίας, με τις σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας που κτίζουμε, και το κοινό βηματισμό που χρειάζεται πλέον να συντονίσουμε» ενώ στάθηκε στο ρόλο των λιμανιών στους πολεμικούς εγκληματικούς σχεδιασμούς «ο ρόλος των λιμανιών είναι σημαντικός τόσο σε περίοδο ειρήνης αλλά και σε πολέμου, γιατί αποτελεί βασικό βραχίονα για τη μεταφορά εμπορευμάτων και ενέργειας, για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε όλους τους κλάδους. Όμως αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν ξεσπάσει πόλεμος… από τα λιμάνι μεταφέρονται στρατιωτικά πολεμικά εφόδια, στρατιωτικά οχήματα και δυνάμεις στρατού. Γι αυτό θεωρούμε σημαντικό , ότι εμείς από αυτά τα λιμάνια, έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα ενταχθούμε σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, λιμενεργάτης να μην ξεφορτώσει καράβι με στρατιωτικό υλικό».

Αντίστοιχα, ο José Nivoi, πρόεδρος του Συνδικάτου Λιμενεργατών της Γένοβα και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λιμενεργατών της USB από την Ιταλία σημείωσε «και εμείς εμποδίσαμε το 2019 την επιχείρηση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού από το λιμάνι του Μπάρι όπως και στρατιωτικά drones και άλλα πολεμικά συστήματα. Δεν αποδεχτήκαμε, αρνηθήκαμε και να διανοηθούμε ότι από τις δικές μας ώρες δουλειάς θα προκαλούσαμε νεκρούς» ενώ ανάδειξε ότι οι λιμενεργάτες στην Ιταλία παλεύουν και αυτοί για τα ΒΑΕ, για αυξήσεις στους μισθούς. Κατέληξε ότι υπάρχουν κοιτά αιτήματα και διεκδικήσεις με τους Έλληνες και Γάλλους λιμενεργάτες, γι’ αυτό χρειάζεται κοινός αγώνας και αλληλεγγύη.

Από τη  Γαλλία, ο Tony Hauboit, γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιμενεργατών της CGΤ, σημείωσε ότι «η ομοσπονδία κάλεσε το σύνολο των λιμενεργατών να κάνει στάση εργασίας σε όλη τη Γαλλία ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, να στηρίξει τον ουκρανικό λαό και το ρωσικό λαό» ενώ ανέδειξε ότι ο πόλεμος γίνεται για τα συγκρουόμενα συμφέροντα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας και τα θύματα για μια ακόμα φορά είναι ο λαός και οι εργαζόμενοι. Κλείνοντας κάλεσε σε κοινό αγώνα «για ένα κόσμο συντροφικό, αδελφικό, ελεύθερο, αλληλέγγυο, προοδευτικό και ειρηνικό».

Η αντιπροσωπεία του Σωματείου μας παρέδωσε στις αντιπροσωπείες της Ιταλίας και της Γαλλίας αναμνηστικά δώρα  και έδωσε  νέο ραντεβού με περισσότερες αντιπροσωπείες αλλά και συντονισμένες δράσεις για το επόμενο διάστημα.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις