Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αγρότες – κτηνοτρόφοι: Με τα τρακτέρ στις πλατείες συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους για την υπεράσπιση του μόχθου τους

Με τα τρακτέρ να βρίσκονται και σήμερα παραταγμένα σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας και με τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις να πληθαίνουν, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι διαδηλώνουν ότι «δεν πάει άλλο» και εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Με τα τρακτέρ να βρίσκονται και σήμερα παραταγμένα σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας και με τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις να πληθαίνουν, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι διαδηλώνουν ότι «δεν πάει άλλο» και εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και με οργανωτές τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας βγήκαν την Κυριακή με τα τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες και στους δρόμους, πραγματοποιώντας παράλληλα κι άλλες αγωνιστικές δράσεις.

 

Τρίκαλα

 

Οι αγρότες των Τρικάλων, το πρωί της Δευτέρας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία δεκάδων τρακτέρ και άλλων αγροτικών οχημάτωνΟι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο κολυμβητήριο, διέσχισαν τους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. 

Η κεντρική  ομιλία έγινε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», Λάμπρο Τσέκα.  Χαιρετισμό έκανε ο Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Νομού Τρικάλων.  

Ο Λάμπρος Τσέκας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Βγαίνουμε ξανά στους δρόμους, αφού το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις  αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, μας περιορίζουν επιπλέον το ήδη μικρό μας εισόδημα.  Την ίδια ώρα, τα προϊόντα μας πουλιούνται  σε τιμές κάτω του κόστους ή με “ανοιχτές” τιμές.  Παραμένουμε απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.  Διεκδικούμε τα αιτήματά μας για να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργήσουμε ξανά. Ξέρουμε καλά πως μόνο με τα τρακτέρ στον δρόμο, με τον συντονισμένο αγώνα μας σε όλη τη χώρα, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

 

Καρδίτσα

 

Καρδίτσα

Τους εκατοντάδες αγρότες που βγήκαν με τα τρακτέρ τους στις πλατείες 33 χωριών του νομού Καρδίτσας, χαιρέτισαν με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Η  μαζική συμμετοχή των συναδέλφων  στέλνει  ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα προβλήματα που έχουν είναι πολύ μεγάλα και απαιτούν λύσεις. Καλούμε τους συναδέλφους που δεν έχουν βγάλει ακόμα τρακτέρ να το κάνουν και να πλαισιώσουν τους αγρότες που είναι στο δρόμο, έτσι ώστε να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Επιπλέον δίνουμε περιθώριο στην κυβέρνηση με τα τρακτέρ στις πλατείες να δώσει λύση και να μην μας αναγκάσει να κάνουμε επόμενο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα. Εμείς έχουμε τα τρακτέρ στις πλατείες, δεν κλείνουμε δρόμους, αλλά είμαστε αποφασισμένοι αν δεν δοθούν λύσεις να κλιμακώσουμε τον αγώνα και τότε θα μας οδηγήσει η κυβέρνηση στο δρόμο. Η ευθύνη είναι στα χέρια της κυβέρνησης την καλούμε να δώσει άμεσα λύσεις για να μπορέσουμε κι εμείς να αποχωρήσουμε από τις πλατείες των χωριών μας».

Οι αγρότες της Καρδίτσας προβάλλουν το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος έως την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό για το βαμβάκι, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ξανακαλλιεργήσουν.

Τον αγώνα των αγροτών στηρίζουν οι Ομάδες Γυναικών Ταμασίου και Σέκλιζας «Αγγελική Φυτσιλή» της ΟΓΕ.

 

Αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα

 

Αμφίκλεια

Σε αγωνιστικές διεργασίες βρίσκονται και στη Λιβαδειά, με τον Αγροτικό Σύλλογο να έχει προγραμματίσει σύσκεψη για την Τρίτη 24 Γενάρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες την Κυριακή, καθώς και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την Τετάρτη 25 Γενάρη στις 11 π.μ.

Επίσης για τις 25 Γενάρη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στις 7 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Παλαμάς Καρδίτσας

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, αλλά επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησης, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις. Στο παιχνίδι αυτό συνδράμουν και συνδικαλιστές από τον χώρο της ΝΔ καθώς και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης. Έτσι, η κυβέρνηση  καλλιεργεί κλίμα αναμονής, υποσχόμενη ότι θα πάρει και νέα μέτρα, παραπέμποντας εκβιαστικά στις κάλπες.

Τα όσα όμως ανακοίνωσε την Παρασκευή, αποτελούν  ψίχουλα, που δίνονται κάτω από την πίεση των πολύμορφων κινητοποιήσεων και για να απορροφήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση που επικρατεί στην ύπαιθρο. Ταυτόχρονα, δεν δίνονται ενιαία σε όλους τους αγρότες που πλήττονται, για να καλλιεργείται η λογική τού διαίρει και βασίλευε. Παράλληλα,  έχουν αρχίσει και πάλι οι συκοφαντίες περί «εθιμικών και κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων», το ύπουλο αυτό παραμύθι που χρησιμοποίησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους

 

Αγρότες Αν. Θεσσαλονίκη

Τα οξυμένα προβλήματα είναι αυτά που «υποκινούν» και βγάζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους στον δρόμο του αγώνα. Αλλωστε, οι νέες κινητοποιήσεις  αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα για το εισόδημα και την επιβίωσή τους.

Τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν και βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους είναι:

—  Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια. 

— Το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι.

–Η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους

–Η  εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023 που  προβλέπει την περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων, που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο.

Σήμερα έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου, για να διακρίνουν ότι τα προβλήματά τους ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε «εισαγόμενα», αντίθετα αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή τους. Η επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, πιστές στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί – κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να παραμείνουν στα χωράφια και να κρατήσουν τα κοπάδια τους καταχρεωμένοι.

 

Δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους

 

Μακρακώμη

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, περιλαμβάνει τα εξής:

–Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

 

Αιτήματα που αφορούν όλο το λαό

 

Τα αιτήματα αυτά αφορούν όλο τον λαό. Αλλωστε, πίσω από τα κοινά εργατικά – λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, ενώ την ίδια ώρα που ο αγροτοκτηνοτρόφος αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή του για ψίχουλα, ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα η έμπρακτη έκφραση στήριξης του αγώνα, με ανακοινώσεις και επισκέψεις στις πλατείες που βρίσκονται τα τρακτέρ. Ηδη την Κυριακή, σε αρκετές περιπτώσεις, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και συλλόγων αυτοαπασχολουμένων βρέθηκαν στο πλευρό των αγροτών.

Πηγή: 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις