Διεθνή

H απεργία στο βρετανικό δημόσιο και ο …Σαμαράς

Τα επιχειρήματα και οι απειλές της κυβέρνησης Κάμερον είναι ίδια με τους «φίλους» της στην Ελλάδα. : Οι απεργίες γίνονται από μειοψηφίες, πρέπει να περιοριστούν οι εξουσίες των συνδικάτων και να μην αποφασίζονται κινητοποιήσεις για …«ιδεολογικούς λόγους».

Δάσκαλοι, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθαρίστριες, οδοκαθαριστές και άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησαν σήμερα σε απεργία και συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον, ενάντια στους μειωμένους μισθούς με αφορμή το γνωστό επιχείρημα: «Να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας».  Οι μισθοί στη Μεγάλη Βρετανία έχουν παγώσει στο δημόσιο τομέα, ενώ  περιόρισε τις μισθολογικές αυξήσεις στο 1% το 2012.

Από τη μια έγιναν διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας και από την άλλη η κυβέρνηση και πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε με απειλές για τη μείωση των «εξουσιών» των συνδικάτων, ενώ τα στοιχεία που δόθηκαν για τη συμμετοχή στην απεργία ήταν διαφορετικά…Παρόλο που τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση Κάμερον για την απεργία (συμμετοχή του 1/5 των δημοσίων υπαλλήλων) εκατοντάδες σχολεία, βιβλιοθήκες και σχολεία έκλεισαν στην Αγγλία και την Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία δεν λειτούργησαν.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γραμματέα Εκπαίδευσης Μ. Γκοβ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια γνώριμη επιχειρηματολογία, στην Ελλάδα: Έκαναν λάθος οι εκπαιδευτικοί με την απεργία, διότι πρέπει «να έχουν προτεραιότητα» τα παιδιά.  Πρέπει να σκεφτούν πώς θα ξανακάνουν απεργία, ενώ υποστήριξε ότι οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην απεργία το έκαναν για «ιδεολογικούς λόγους». Ο πρωθυπουργός είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις την προηγούμενη μέρα.

Στο πρόγραμμα των Συντηρητικών, που είναι στην κυβέρνηση, υπάρχει μια πρόταση που μπορεί να παραλληλίσει κανείς με τις προθέσεις της κυβέρνησης στην Ελλάδα: Ελάχιστο όριο στον αριθμό των μελών των συνδικάτων που πρέπει να συμμετέχουν για να αποφασισθεί μια απεργία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, bbc.com,.telegraph.co.uk

(Επισκέψεις: 18 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend