Κοινωνία Πολιτική

Στον Σταθμό Λαρίσης και στα Διαβατά

Αν κάτι προκύπτει από τις εικόνες στον σταθμό Λαρίσης και στα Διαβατά είναι ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, με απόλυτη ευθύνη της πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. 

Πίσω από την είδηση για την κατάληψη του Σταθμού Λαρίσης από πρόσφυγες και μετανάστες και τον τρόπο που την παρουσιάζουν αρκετά ΜΜΕ υπάρχει μια πραγματικότητα: Άνθρωποι μετά από ένα ταξίδι ελπίδας και απελπισίας, όσοι απ’ αυτούς κατάφεραν να φτάσουν ζωντανοί στη χώρα μας, βρίσκονται σε αδιέξοδο: Είτε επιδιώκουν (αλλά τους απαγορεύεται) να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς χώρες που είναι συγγενείς τους ή ελπίζουν να βρούνε τρόπο να επιβιώσουν, είτε γιατί το αίτημα ασύλου τους προβλέπεται να εξεταστεί μετά από αρκετό καιρό (μέχρι και χρόνια), είτε γιατί δεν μπορούν να βρούνε εργασία στην Ελλάδα και να ζήσουν. Μιλάμε για ανθρώπους θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των κατευθυνόμενων συρράξεων στις πατρίδες τους, της φτώχειας και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Όσον αφορά τα ίδια τα γεγονότα δεν είναι ακριβώς όπως κυκλοφορούν ως είδηση. Τα κίνητρα παρουσίασης του θέματος μπορεί να είναι «απλά» για να «πουλήσει» το θέμα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις περιγράφεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προκληθούν ρατσιστικές αντιδράσεις. Λίγο, πολύ αυτό που διαβάζουμε είναι πως πρόσφυγες και μετανάστες κατέλαβαν τον Σταθμό Λαρίσης και ο κόσμος δεν μπορεί να μετακινηθεί… 

Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις, στην περιγραφή των γεγονότων. Διαβάζουμε στο topontiki.gr, στο ρεπορτάζ του Γιώργου Μουρμούρη:

Έκπληκτοι οι επιβάτες που ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν με την βραδινή αμαξοστοιχία από Αθήνα για Θεσσαλονίκη είδαν στον σταθμό Λαρίσης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς προφανή λόγο.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει επιβάτης του τραίνου στο topontiki.gr, όταν πλησίαζε η ώρα της άφιξης της αμαξοστοιχίας στην αποβάθρα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν αναπτυχθεί εντός του σταθμού προσπάθησαν να στήσουν έναν φραγμό ώστε να εμποδίσουν, με την άφιξη της αμαξοστοιχίας, όσους έμοιαζαν με μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν σε αυτή.

 Προκλήθηκε ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ προσφύγων και της αστυνομίας, καθώς και επιβατών που παρακολουθούσαν έκπληκτοι όσα λάμβαναν χώρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρεμπόδισή τους να ταξιδέψουν με το βραδινό τραίνο, κάποιοι μετανάστες ξάπλωσαν στις ράγες, παρεμποδίζοντας τη διέλευση άλλων συρμών.

Η αμαξοστοιχία 600 δεν έφτασε ποτέ στην αποβάθρα. Μέσα σε κατάσταση χάους, με ελλιπή, όπως καταγγέλλεται, ενημέρωση από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κινούμενοι ανάμεσα σε ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις οι επιβάτες, ντόπιοι και μετανάστες, συγκεντρώθηκαν στον χώρο του σταθμό, ζητώντας εξηγήσεις για όσα έγιναν. Καθώς ήταν ήδη περασμένα μεσάνυχτα η συγκοινωνία του ΟΑΣΑ είχε διακοπεί, επομένως πολλοί εγκλωβίστηκαν στον σταθμό.

Άλλοι, ανάμεσά τους οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά στα χέρια, αναγκάστηκαν να φύγουν με τα πόδια μέσα από τα επικίνδυνα στενά των περιοχών πέριξ του σταθμού. Άλλοι διανυκτέρευσαν στον σταθμό Λαρίσης περιμένοντας απαντήσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ελπίζοντας να ταξιδεύσουν με το πρωινό τραίνο.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το πρωί της Παρασκευής, όταν οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες περίμεναν πλέον την αμαξοστοιχία intercity 50 για να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους για περισσότερες από δύο ώρες, μέχρι να ενημερωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από ανακοίνωση του σταθμάρχη ότι «όλα τα δρομολόγια έχουν μπλοκαριστεί».

Την κινητοποίηση της ΕΛΑΣ και την πρωτοφανή ταλαιπωρία των επιβατών της αμαξοστοιχίας 600, που συνεχίζεται και σήμερα, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η μαζική συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών που σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για να ενωθούν με τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται από την Πέμπτη στα Διαβατά με σκοπό να κινηθούν ομαδικά προς την Ειδομένη. Την πανελλαδική κινητοποίηση, μέσα σε λίγες ώρες, χιλιάδων ανθρώπων πυροδότησε μία ψευδής πληροφορία που φέρεται να διακινήθηκε μέσω διαδικτύου, περί ανοίγματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Η μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό είναι σε κάθε περίπτωση ενδεικτική του ασφυκτικού κλίματος που επικρατεί μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, που παραμένουν αποκλεισμένοι επ’ αόριστον στην Ελλάδα, χώρα που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε για αυτούς τελικό προορισμό, με χιλιάδες να ζουν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε hotspots και άλλες δομές φιλοξενίας που προορίζονταν για πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων και σε κάθε περίπτωση όχι για μακροχρόνια εγκατάσταση.

Με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ γνωστοποίησε την αναστολή έκδοσης εισιτηρίων λόγω της κατάληψης των γραμμών, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στα γεγονότα της Πέμπτη. Ενημέρωσε το επιβατικό κοινό ότι σήμερα 5 Απριλίου, από τις 10 το πρωί, λόγω κατάληψης των σιδηροδρομικών γραμμών από μετανάστες στον ΣΣ Λαρίσης, δεν εκτελούνται δρομολόγια στον άξονα καθώς και στον Προαστιακό Αθηνών. Κατά συνέπεια, έχει ανασταλεί και η έκδοση εισιτηρίων για τους προορισμούς που επηρεάζονται. 

Λίγο μετά τις 4 άρχισε να μειώνεται σταδιακά ο πληθυσμός των προσφύγων, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονταν στο σταθμό Λαρίσης με αίτημα να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Ήδη τα πρώτα πούλμαν μετέφεραν πρόσφυγες πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται. «Γίνεται μια προσπάθεια να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι όλες οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διακινδυνεύουν πιο πολλά από αυτά που ελπίζουν να κερδίσουν. Τους ενημερώνουμε συνέχεια και ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος μετέβη με κλιμάκιο του υπουργείου στο σταθμό Λαρίσης.

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως αναφέραμε, έχουν ανασταλεί και όλοι οι επιβάτες αναχώρησαν με πούλμαν για τους προγραμματισμένους προορισμούς τους. Όσοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους επιβάτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν, υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη πάρει άσυλο και πρέπει να παρουσιαστούν στη δομή τους, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν, λόγω της γενικής απαγόρευσης.

Στα Διαβατά 

Υπενθυμίζεται ότι και στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο διαμονής προσφύγων με στόχο να κινηθούν και αυτοί προς Ειδομένη. Ακολουθεί το ρεπορτάζ από τον 902.gr:

Σε σκηνές -και ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν- διανυκτέρευσαν περίπου 500 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίοι κατασκήνωσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών. Χθες το απόγευμα άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα που έκανε λόγο για πορεία από τα Διαβατά στην Ειδομένη για να φύγουν από την Ελλάδα.

Όταν προσπάθησαν να μπουν στο χώρο διαμονής των προσφύγων, δέχτηκαν την επίθεση με χημικά από δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να γίνει μία προσαγωγή, να συλληφθεί ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματικής βλάβης και ένας αστυνομικός να τραυματισθεί.

«Παραπληροφόρηση» – «Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα»

«Θύματα παραπληροφόρησης» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών. Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» (στην Σοφία Παπαδοπούλου και στον Κώστας Παπαδάκη) προχώρησε στην εκτίμηση πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί «μέχρι το βράδυ, το πολύ αύριο το πρωί». Ο Δ. Βίτσας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατά 99% -γιατί υπάρχουν και οι “πονηροί”- έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Ποιος μοιράζει αυτή την παραπληροφόρηση; Κατά κύριο λόγο τη μοιράζουν διακινητές, οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα».

 

(Επισκέψεις: 611 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend