Στο κάδρο των αμερικανικών σχεδιασμών φαίνεται να μπαίνει πλέον ανοιχτά η Κούβα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώνει τη ρητορική του και να προαναγγέλλει εξελίξεις, την ώρα που ήδη μαίνονται συγκρούσεις σε άλλα μέτωπα.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «πολύ σύντομα αυτή η μεγάλη ισχύς θα φέρει μια μέρα που περιμένουμε 70 χρόνια. Ονομάζεται μια νέα αυγή για την Κούβα», προσθέτοντας με νόημα: «Τώρα θα δείτε τι θα συμβεί».
Οι δηλώσεις αυτές δεν έρχονται σε κενό. Το τελευταίο διάστημα, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα συνδέσει την πολιτική του απέναντι στην Κούβα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, επικαλούμενος ακόμη και την επιχείρηση σύλληψης του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα ως παράδειγμα «αποτελεσματικής δράσης».
Ενδεικτική είναι και η προηγούμενη τοποθέτησή του, σύμφωνα με την οποία «η Κούβα είναι η επόμενη», αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος.
Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να παρουσιάσει τις κινήσεις αυτές ως «στήριξη» προς τον κουβανικό λαό, επικαλούμενη την οικονομική κρίση στο νησί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αποκρύπτει το πολυετές καθεστώς κυρώσεων και αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, το οποίο έχει συμβάλει σε ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων.
Μάλιστα, Ντ. Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος για το αν «η Κούβα θα είναι η επόμενη» (!) ισχυρίστηκε πως «εξαρτάται πως ορίζει κανέις την στρατιωτική δράση». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να «εξηγηθεί» επικαλούμενος τον «Δημοκράτη» Μπιλ Κλίντον και πρόςσθεσε τρομάρα του λέγοντας πως οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν τι έννοει. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ουσιαστικά επικαλείται τον «ανθρωπιστικό πόλεμο» – όπως είχαν χαρακτηρίσει εγχώρια και διεθνή νοσηρά ιμπεριαλιστικά φερέφωνα -τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.
«Εξαρτάται πως ορίζετε τη στρατιωτική δράση»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντόναλντ Τραμπο κλήθηκε να απαντήσει για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ κατά της Κούβας, δηλώνοντας: «εξαρτάται από το πώς ορίζετε τη στρατιωτική δράση».
Όταν ο δημοσιογράφος επανήλθε, ζητώντας διευκρινίσεις για το αν μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να μοιάζει με τις επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Βενεζουέλα ή το Ιράν, ο Τραμπ επέμεινε στην ίδια γραμμή ασάφειας. «Πραγματικά, εξαρτάται από το τι θεωρείτε στρατιωτική δράση, όπως θα έλεγε και ο Μπιλ Κλίντον…», απάντησε, παραπέμποντας ειρωνικά στη γνωστή δήλωση του Μπιλ Κλίντον περί «ορισμών», αποφεύγοντας ουσιαστικά να τοποθετηθεί επί της ουσίας.
Δείτε το βίντεο στο X:
Στην ουσία ο Τραμπ επικαλείται τον «ανθρωπιστικό πόλεμο» – όπως είχαν χαρακτηρίσει εγχώρια και διεθνή νοσηρά ιμπεριαλιστικά φερέφωνα – τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.
Η στάση αυτή ενισχύει τα σενάρια και τις ανησυχίες που καταγράφονται ήδη σε αμερικανικά μέσα, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το USA Today– υπάρχουν συζητήσεις σε επίπεδο Πενταγώνου για πιθανά σχέδια δράσης στην Κούβα.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, η επιλογή του Τραμπ να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες δηλώσεις του περί «νέας αυγής» για το νησί, τροφοδοτεί περαιτέρω την εικόνα μιας κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής απέναντι στην Αβάνα.
Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν τις ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Καραϊβικής, καθώς η Κούβα φαίνεται να προστίθεται στη λίστα των χωρών όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν άμεση παρέμβαση – πολιτική, οικονομική ή και στρατιωτική.