Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης

Στην πόλη Al Ula της Σαουδικής Αραβίας μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας..

Στην πόλη Al Ula της Σαουδικής Αραβίας μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να ασκήσει την όποια «επιρροή» της ώστε να μην προχωρήσει ένα τουρκο-συριακό σύμφωνο για ΑΟΖ.

Προηγήθηκαν μηνύματα προς την Αγκυρα την Τετάρτη, στη 10η Σύνοδο Κορυφής του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου (με συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη και των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι), στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας εξεύρεσης πεδίων για μεταξύ τους συμβιβασμούς.

Π.χ. στις δηλώσεις τους ο Κυρ. Μητσοτάκης, εστιάζοντας στις «μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις της περιοχής», ζήτησε για το Κυπριακό «την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ενώ κλείνοντας το μάτι στην Αγκυρα ισχυρίστηκε ότι «μια τέτοια επίλυση του Κυπριακού (σ.σ. πάνω σε σχέδια στην πράξη διχοτομικά) θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Εχοντας επίσης κατά νου ένα τουρκο-συριακό σύμφωνο για ΑΟΖ, υποστήριξε ότι στην τριμερή αποκρούουν «από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, κάθε ενέργεια που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης είπε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα» θα επισκεφτεί εκ νέου Ισραήλ και Παλαιστίνη. «Η περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής είναι ιδιαίτερα ρευστή μετά και τα όσα συμβαίνουν στη Συρία. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο προσκήνιο», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας εμμέσως ότι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου θα βαθύνει κι άλλο η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και στα ιμπεριαλιστικά παζάρια. Από 902.gr

Σχετικά θέματα