Την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Μικρό Πάπιγκο, σε περιοχή ενταγμένη στον κατάλογο της UNESCO, προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου με πόρους του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί για να προστατεύσουν την περιοχή και να αποτρέψουν την καταστροφή της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς ενός ιστορικού οικισμού της Ελλάδας. Ζητούν την ακύρωση του έργου που δρομολογείται στην περιοχή επισημαίνοντας ότι το έργο θα κατασκευαστεί μέσα στον ιστορικό παραδοσιακό οικισμό, σε απόσταση λίγων μέτρων από τα πρώτα σπίτια του χωριού.
«Το Ζαγόρι είναι ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO ως πολιτιστικό τοπίο και έχει ανακηρυχθεί εδώ και χρόνια ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ως ιστορικός οικισμός. Παρ’ όλα αυτά, η Περιφέρεια Ηπείρου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης χτίζει μέσα στον οικισμό μια βιομηχανική εγκατάσταση που θα επιφέρει σοβαρές επιβαρύνσεις στην περιοχή, με συνεχή θόρυβο, οπτική ρύπανση, οσμές και παρεμβάσεις στο έδαφος και στα ρέματα», λένε μέλη της κίνησης πολιτών SAVE PAPIGO, οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε την Τετάρτη 7 Μάη και τις τελευταίες μέρες το θέμα παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις μετά τις καταγγελίες της Κίνησης Πολιτών Save Papigo για «σκανδαλώδες δαπανηρό έργο» που απειλεί να υπονομεύσει το φυσικό, πολιτιστικό και οικονομικό κεφάλαιο της περιοχής!
Το έργο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, έχει σχεδιαστεί σε μια περιοχή, εντός του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, «με τα πετρόκτιστα σπίτια του 1700 και τα στενά καλντερίμια, όπου δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων, στοιχεία αναγνωρισμένης πολιτιστικής αξίας που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Η Κίνηση Πολιτών κάνει λόγο για ένα «καταστροφικό και σκανδαλωδώς δαπανηρό έργο που καταπατά βάναυσα την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής». Οπως επισημαίνουν, κανείς δεν αρνείται την αναγκαιότητα εύρεσης λύσης για τη διαχείριση των λυμάτων, όμως υποστηρίζουν ότι η τοπική κοινωνία αιφνιδιάστηκε, καθώς ο σχεδιασμός της Περιφέρειας δεν τέθηκε σε διαβούλευση, αλλά έγινε γνωστός από τοπικά δημοσιεύματα, με μεγάλη καθυστέρηση.
«Ενα τεράστιο ποσό χρημάτων, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, προορίζεται για αυτό το έργο που, αφού καταστρέψει τα αριστουργηματικά παραδοσιακά καλντερίμια, σταματά μόλις 25 μέτρα από τις αυλές των σπιτιών και των επιχειρήσεων, αναφέρουν και σημειώνουν πως η σύνδεση του οικισμού τους με τον υφιστάμενο βιολογικό καθαρισμό στο Μεγάλο Πάπιγκο, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τον οικισμό τους «θα κόστιζε το ένα τρίτο των χρημάτων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλοντος».
Σύμφωνα με τους κατοίκους μια τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει τους κατοίκους και οικονομικά, καθώς απαιτούνται περισσότερα από 25.000 ευρώ ετησίως για λειτουργικά έξοδα της μονάδας και για αποκατάσταση βλαβών στα παραδοσιακά πέτρινα καλντερίμια και στο οικοσύστημα της Πίνδου/Natura 2000. Το ποσό αυτό θα επιβαρύνει, όπως, λένε τους ιδιοκτήτες τριών ξενώνων και τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού.
Η Περιφέρεια Ηπείρου από την πλευρά της υπεραμύνεται του έργου. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, όπου είχε συζητηθεί το θέμα, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, είχε κάνει λόγο για ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων – οι περισσότεροι από τους οποίους, όπως είπε δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού – απέναντι σε ένα έργο που έρχεται να προστατεύσει το περιβάλλον!!
Ωστόσο οι κάτοικοι τονίζουν ότι πρόκειται για κινήσεις κατασκευής νέου δεύτερο έργου, με προϋπολογισμό άνω του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ενώ υπάρχει αντίστοιχο έργο στην περιοχή και προχωρούν σε συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας, απαιτώντας:
- Την άμεση ακύρωση του έργου του νέου βιολογικού καθαρισμού.
- Την εφαρμογή της λογικής λύσης σύνδεσης του χωριού με το υπάρχον σύστημα του Μεγάλου Παπίγκου
- Τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και λογοδοσία για την αδικαιολόγητη κατασπατάληση 1.115.000€ με ΦΠΑ.