Κοινωνία

Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού: Στις απολύσεις της Εθνικής Τράπεζας απαντάμε αγωνιστικά

«Στις απολύσεις της Εθνικής Τράπεζας απαντάμε αγωνιστικά για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», τονίζει το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής, καθώς, όπως σημειώνει, «το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε σωρηδόν απολύσεις συναδέλφων που εργάζονται με καθεστώς ενοικίασης, με στόχο την απόλυση του 10% – 15% των ενοικιαζόμενων μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σημειώνουμε ότι ο τραπεζικός όμιλος με στόχο τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορία του, προχωρά σε μείωση των εργαζομένων του στην Ελλάδα στα 8.600 άτομα ως το τέλος του 2019 και στα 8.000 άτομα ως το τέλος του 2020, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, που κατέθεσε, πέρσι, η Εθνική Τράπεζα και εγκρίθηκε από την «DG Comp» στις 10 Μαΐου του 2019. Στις μειώσεις αυτές δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι της προς πώληση «Εθνικής Ασφαλιστικής».  Το πλάνο προβλέπει ότι ως το τέλος του 2022 το εν Ελλάδι προσωπικό θα περιοριστεί στους 7.150 εργαζόμενους.

Το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε σωρηδόν απολύσεις συναδέλφων που εργάζονται με καθεστώς ενοικίασης, με στόχο την απόλυση του 10% – 15% των ενοικιαζόμενων μέχρι το τέλος του χρόνου. Με πρόσχημα τη μείωση λειτουργικού κόστους προχωρά σε κατά γράμμα τήρηση των μνημονιακών νόμων όλων των κυβερνήσεων, επιδιώκοντας μείωση του προσωπικού, καταπάτηση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων, επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξη”. Οι εργολαβικοί και “νοικιασμένοι” εργαζόμενοι βρίσκονται τώρα στην προτεραιότητά της ως εύκολη λεία.

Με το “καλημέρα”, η κυβέρνηση ΝΔ έδειξε το πρόσωπό της, έφερε με την κατεπείγουσα διαδικασία ένα σωρό νομοσχέδια. Ένα από αυτά αφορά τους εργολαβικούς εργαζόμενους και το δικαίωμα των εργοδοτών να μπορούν να απολύουν χωρίς να εξηγούν το λόγο. Το έδαφος το έχει στρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όχι μόνο διατήρησε αλλά και επέκτεινε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την ξεθεμελίωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Οι κινήσεις αυτές είναι στο ίδιο μοτίβο με τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και την απόσχιση του κλάδου των κόκκινων δανείων, αλλά και στις υπόλοιπες τράπεζες. Είναι κοινός ο στόχος των τραπεζιτών, την ίδια στιγμή που το σύνολο των εργαζομένων θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά τη στόχευση του κεφαλαίου για χιλιάδες πλειστηριασμούς με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που κάθε άλλο παρά προστατεύει την α΄ κατοικία.

Την ίδια ώρα, οι πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία στις τράπεζες και στην Εθνική δεν βγάζουν τσιμουδιά για τις απολύσεις “δανεισμένων” και “νοικιασμένων” συναδέλφων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται για πάνω από δέκα χρόνια στις τράπεζες. Η στάση αυτή των πλειοψηφιών στα επιχειρησιακά σωματεία και της ΟΤΟΕ, οι οποίοι δεν θεωρούν καν συναδέλφους αυτούς τους εργαζόμενους, διευκολύνει μόνο την εργοδοσία και τα σχέδιά της.

Καλούμε τους συναδέλφους από τρίτες εταιρείες

να μην υπογράψουν καμία απόλυση

να επικοινωνήσουν άμεσα με το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού

να συσπειρωθούν στο Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

(Επισκέψεις: 563 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend