Διεθνή

Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός στο φόντο των αντιπαραθέσεων της προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ίγκορ Μάτοβιτς, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς κορυφώνεται η ενδοαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή την παραγγελία από την κυβέρνηση δύο εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου «Sputnik – V».

Η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Έντουαρντ Χέγκερ, που προέρχεται από το κόμμα του Μάτοβιτς, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Και τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν συμφωνήσει ότι θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο Χέγκερ.

Ο Μάτοβιτς είχε επικριθεί σφοδρά από τους κυβερνητικούς εταίρους του για τη διαχείριση της πανδημίας και την απόφασή του να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η συγκεκριμένες εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια τον γεωπολιτικό πόλεμο που έχει στηθεί με φόντο τα εμβόλια κατά της πανδημίας ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και τις ενώσεις τους. 

(Επισκέψεις: 486 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend