Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σκέρτσος: Για τη μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική… φταίνε οι ψηφοφόροι και η λύση είναι ο νεοφιλελευθερισμός!

Οι ψηφοφόροι... φταίνε για την μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή υποστήριξε ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή - Περισσότερος νεοφιλελευθερισμός είναι η λύση στο πρόβλημα των έμφυλων ανισοτήτων στην εργασία

Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτή η οποία οδηγεί στην ενίσχυση (και) των έμφυλων ανισοτήτων, η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτή η οποία θα δώσει και την λύση στο πρόβλημα! Τον προκλητικό όσο και ανορθολογικό αυτό ισχυρισμό έκανε σήμερα στην Βουλή ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη (και πρώην διευθυντής του ΣΕΒ) Άκης Σκέρτσος, κάνοντας απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής για τα ζητήματα ισότητας.

Παράλληλα, κατηγόρησε… τους ψηφοφόρους που οι γυναίκες δεν συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υποστήριξε, αναφορικά με το εργασιακό τοπίο, πως «όταν έχουμε να διαχειριστούμε ζητήματα ανισοτήτων, αυτοί που θίγονται περισσότερο είναι πάντα οι πιο ευάλωτοι, σε ένα περιβάλλον καχεκτικής ανάπτυξης ή ύφεσης. Και η Ελλάδα έχει περάσει από τέτοιες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια και αυτοί που θίχτηκαν περισσότερο ήταν οι γυναίκες, ήταν οι νέοι, ήταν όσοι ανήκουν στις ευάλωτες, τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού». Ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει, δυστυχώς, την ατυχία να είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς το μερίδιο της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Αναφερόμενος όμως στο πως αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί ισχυρίστηκε ότι «η πρώτη και βασική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης, σταθερής ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης και μετά να δούμε, πώς μέσα από αυτή τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, θα μπορέσουμε να επιμερίσουμε πιο δίκαια τους καρπούς αυτής της ανάπτυξης, δημιουργώντας ταυτόχρονα πλαίσιο, πολιτικές, ώστε οι γυναίκες να αξιοποιήσουν εκθετικά και περισσότερο, ενδεχομένως, από τους άνδρες, αυτά τα αποτελέσματα της αναπτυξιακής διαδικασίας». Πιο απλά δηλαδή υποστήριξε ότι η πολιτική της κατάργησης του 8ωρου, της περιστολής του απεργιακού δικαιώματος, των ιδιωτικοποιήσεων και της αποσάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων είναι η απάντηση στις ανισότητα στην αγορά εργασίας.

Επίσης ως μέτρο στήριξης των γυναικών παράθεσε την αύξηση του κατώτατου μισθού που ούτε καν αγγίζει τους δείκτες ακρίβειας που ξεπερνούν το 20% σε είδη βασικής κατανάλωσης ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών συρρικνώνεται. Όπως δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος  «έχουμε φροντίσει με μεγάλη έμφαση να στηρίξουμε τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων είτε είναι άντρες είτε είναι γυναίκες. Με την τελευταία τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού πλέον οι χαμηλόμισθοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στην Ελλάδα έχουν τρεις πρόσθετους μισθούς ετησίως σε σχέση με το 2019. Έχουμε μια αύξηση από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ, μία αύξηση 20%, η οποία είναι και πολλαπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας».

Ειδική αναφορά έκανε ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο θέμα της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή. Αρχικά δήλωσε πως «η παρουσία των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου, πρέπει να μας χτυπήσει πάρα πολλά καμπανάκια. Έχουμε κατακτήσει, προφανώς, τη νομική ισότητα, αλλά απέχουμε πάρα πολύ από το να κατακτήσουμε την πραγματική ισότητα και την ισότιμη πολιτική εκπροσώπηση. Εμένα, προσωπικά, με προσβάλλει το γεγονός ότι έχουμε 20% γυναίκες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως πολίτη αυτής της χώρας. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε πολύ καλύτερα σε αυτό το κομμάτι».  Αμέσως μετά όμως επέρριψε ευθύνες στους ψηφοφόρους λέγοντας ότι «πρέπει οι πολίτες να εμπιστευτούν περισσότερο τις γυναίκες, ώστε να μπορούν οι γυναίκες να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στη χάραξη πολιτικών, διότι έτσι θα έχουμε και πολύ πιο δίκαιες πολιτικές για τις γυναίκες»!

Στην ίδια συνεδρίαση ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα στοιχεία που παρουσίασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ, συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την θέση των γυναικών στην παραγωγή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη στην Ε.Ε και την ενίσχυση των έμφυλων ανισοτήτων.

Όπως είπε το ζήτημα αυτό «συμβαίνει και ιδιαίτερα στις οικονομικά προηγμένες και εύρωστες χώρες σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσηςη γυναίκα υπό-εκπροσωπείται εκεί που θα έπρεπε να είναι επί ίσοιςόροις».

Ανέφερε μάλιστα πως «χρειάζεται σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες, περίπου 60 χρόνια ακόμη, για να πετύχουμε το 100%». Δήλωσε ότι στην ΕΕ « μισθολογική απόκλιση, στις γυναίκες προς τους άντρες, είναι 16% και η Ελλάδα, σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται.Ο δείκτης για την ισότητα, είναι στο 68,2%».

Υποστήριξε παράλληλα πως «στις παρατηρήσεις και στις επίσημες μελέτες, έχει μελετηθεί και με επιχειρήματα και με πολλά στοιχεία έχει αποδειχθεί, ότι κάθε 2% αύξησης της γυναικείας απασχόλησης μόνο του κάθε κράτους-μέλους το Α.Ε.Π. θα μπορούσε να αυξάνεται κατά 1%, δηλαδή, της τάξεως περίπου 2 δισεκατομμύρια». Είπε επίσης πως «σε επίπεδο επιχειρηματιών οι γυναίκες πανευρωπαϊκά είναι το 30% και οι άντρες στο 70%.Σε ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, το 24% έναντι του 76% των ανδρών. Σε διοικητικά συμβούλια ομίλων επιχειρήσεων ή μεγάλων επιχειρήσεων εισηγμένων ή μη, είναι περίπου 22%και με 78% οι άνδρες. Σε αυτοαπασχολούμενες γυναίκες το 33%, έναντι 67% των ανδρών».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις