Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σφοδρές μάχες στο Μπαχμούτ – Ενισχύσεις στέλνει το Κίεβο

Η μάχη για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία μαίνεται ασίγαστη τις τελευταίες εβδομάδες, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν..

Η μάχη για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία μαίνεται ασίγαστη τις τελευταίες εβδομάδες, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν στο πεδίο ισχυρές δυνάμεις, καθώς εκτιμάται ότι η κατάληψη της πόλης είναι ζωτικής σημασίας για τον πλήρη έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς.

Ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων δήλωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν να απωθούν σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στην πόλη, παραδεχόμενος ότι η υπεράσπισή της είναι «στρατιωτική αναγκαιότητα».

«Η υπεράσπιση του Μπαχμούτ οφείλεται σε στρατιωτική αναγκαιότητα…Υπολογίζουμε όλες τις δυνατές επιλογές για την εξέλιξη των γεγονότων και θα ενεργήσει επαρκώς για τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες την πρώτη γραμμή του μετώπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να επιλύσει «προβληματικά θέματα που αποτρέπουν την αποτελεσματική εκτέλεση μαχών» και έλαβε «επιχειρησιακές αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας να απωθούμε και να προκαλούμε ζημιά στον εχθρό», σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού.

Από την άλλη πλευρά, ο αντισυνταγματάρχης της πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ, Αντρέι Μαρότσκο, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης να αναπτύξει ελίτ δυνάμεις και στρατεύματα εκπαιδευμένα από τη Δύση στο Μπαχμούτ «υποδηλώνουν μια απελπιστική κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό σε αυτήν την περιοχή».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει καθημερινά 200 στρατιώτες στις μάχες στο Μπαχμούτ, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο απολογισμός ανήλθε σε 1.500 νεκρούς.

«Ετοιμάζεται ουκρανική επίθεση στη Ζαπορίζια»

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία συνεχίζει να ανασυντάσσει τις δυνάμεις της προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια, αναπτύσσοντας έως και 75.000 στρατιώτες, παρά τις σοβαρές απώλειες κατά την απόπειρα επίθεσης της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε στο TASS ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, φιλορώσος αξιωματούχος στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ο ίδιος είπε ότι μια απόπειρα ουκρανικής επίθεσης στις 23 Μάρτη ματαιώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις και έως και 400 στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Ο Ρόγκοφ είπε νωρίτερα στο TASS ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ετοίμαζαν επίθεση στη Μελιτόπολη για να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα και να κόψουν τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, που αποτελεί οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις και τον πληθυσμό της χερσονήσου. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο ουκρανικός στρατός θα είναι έτοιμος για ενεργές επιχειρήσεις στη Ζαπορίζια στα τέλη Μάρτη ή στις αρχές Απρίλη.

«Μέρος της σύγκρουσης οι χώρες του NATO»

Εξάλλου, τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της μετατροπής της σε ανοιχτό πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ, υπογραμμίζουν οι δηλώσεις του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως για τη χώρα του οι χώρες του NATO αποτελούν «μέρος της σύγκρουσης» στην Ουκρανία.

«Στην πραγματικότητα, οι χώρες-μέλη του NATO αποτελούν μέρος της σύγκρουσης. Αυτοί μετέτρεψαν την Ουκρανία σε μεγάλο στρατόπεδο. Στέλνουν όπλα και πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, τους παρέχουν πληροφορίες», ανέφερε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta».

Ο πρώην επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB θεωρείται ευρέως ένα από τα μέλη του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικά θέματα

Απόψεις