Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σερβία – Κόσοβο: Στα ύψη η ένταση – «Δυσαρέσκεια» από τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς

Τη διατήρηση της κατάστασης ύψιστης ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας αποφάσισε σήμερα Σάββατο το Συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της χώρας, σε..

Τη διατήρηση της κατάστασης ύψιστης ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας αποφάσισε σήμερα Σάββατο το Συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της χώρας, σε έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Σέρβος πρόεδρος της Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξαιτίας της νέας όξυνσης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο, μετά την αστυνομική επιχείρηση δυνάμεων της Πρίστινα εναντίον των Σέρβων της περιοχής.

Τη «δυσαρέσκειά» τους για τις εξελίξεις και ιδιαίτερα για τη στάση της Πρίστινα εκφράζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αφού η νέα όξυνση θέτει εμπόδια στα παζάρια για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου και την ευρωατλαντική «ολοκλήρωση» της περιοχής, που προωθείται σε αντιπαράθεση με τα σχέδια Ρωσίας και Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, οι αρχές της Πρίστινα έστειλαν αστυνομικές δυνάμεις στο βόρειο Κόσοβο, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι κάτοικοι, για να διασφαλίσουν δια της βίας πρόσβαση στα δημοτικά κτίρια για όσους επικράτησαν στις τοπικές εκλογές που έστησε η Πρίστινα στις 23 Απρίλη, από τις οποίες απείχαν σχεδόν καθολικά οι Σέρβοι του Κοσόβου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επέμβαση ενάντια σε Σέρβους που είχαν μπλοκάρει τις εισόδους των δημοτικών κτιρίων και από τις συγκρούσεις αναφέρεται ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άτομα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς, αντιδρώντας στην αστυνομική επιχείρηση της Πρίστινα, έθεσε σε κατάσταση «μάχιμης ετοιμότητας» τις ένοπλες δυνάμεις και διέταξε την μετακίνηση μονάδων προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας πέρα από την παράταση αυτής της κατάστασης «μάχιμης ετοιμότητας», ο Βούτσιτς εξουσιοδότησε επίσης τον αρχηγό του ΓΕΣ στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την διοίκηση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο KFOR και το ίδιο το ΝΑΤΟ, με στόχο την προστασία του σερβικού πληθυσμού. Το Βελιγράδι καταγγέλλει ότι οι «ειρηνευτικές» δυνάμεις της ΝΑΤΟικής KFOR δεν προστάτεψαν τους Σέρβους του Κοσόβου από τις «βάρβαρες πράξεις» των δυνάμεων της Πρίστινα.

Το «αλβανικό καθεστώς» στο Κόσοβο «ασκεί τρομοκρατία εναντίον του λαού μας» δήλωσε ο Βούτσιτς. «Είμαι σίγουρος ότι οι Σέρβοι θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους αν αντιμετωπίσουν επίθεση», πρόσθεσε.

ΗΠΑ και σχήμα Quint «ανησυχούν» για την «ενίσχυση της αστάθειας»

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πρίστινα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ενέργειες των αρχών του προτεκτοράτου, σε μια τοποθέτηση χαρακτηριστική για τις «ανησυχίες» της Ουάσινγκτον για τις επιπτώσεις της «αστάθειας» στην περιοχή.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου που κλιμακώνουν την ένταση στο βορρά και ενισχύουν την αστάθεια. Καλούμε τον πρωθυπουργό ‘Αλμπιν Κούρτι να σταματήσει άμεσα αυτά τα βίαια μέτρα και να επικεντρωθεί εκ νέου στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ» έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Την αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο καταδίκασαν επίσης και οι χώρες του πενταμελούς σχήματος Quint (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) και κάλεσαν την κυβέρνηση στην Πρίστινα να υποχωρήσει και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Καταδικάζουμε την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο παρά την έκκλησή μας για αυτοσυγκράτηση. Καλούμε τις αρχές του Κοσόβου να κάνουν αμέσως πίσω και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση καθώς και να συνεργαστούν στενά με την EULEX (σ.σ. την αποστολή της ΕΕ) και την KFOR στο Κόσοβο», αναφέρουν οι 5 χώρες στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Ανησυχούμε από την απόφαση της Σερβίας να θέσει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με το Κόσοβο και καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας την εμπρηστική ρητορική», προσθέτουν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, υπερασπίστηκε την αστυνομική επιχείρηση των δυνάμεών του, μιλώντας για «δικαίωμα αυτών που έχουν εκλεγεί σε δημοκρατικές εκλογές να αναλάβουν καθήκοντα χωρίς απειλές και εκφοβισμό».

Σέρβοι πολιτικοί στο βόρειο Κόσοβο κάλεσαν από την πλευρά τους σήμερα το Βελιγράδι να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για «εξομάλυνση» με την Πρίστινα με «διαμεσολάβηση» της ΕΕ.

Αποσύρθηκε από την ηγεσία του SNS ο Σέρβος πρόεδρος

Σε ένα τέτοιο φόντο «τρέχουν» πολιτικές εξελίξεις και στο εσωτερικό της Σερβίας. Οπως είχε προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποσύρθηκε από την ηγεσία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).

Μετά από πρόταση του το SNS εξέλεξε για νέο πρόεδρο τον νυν υπουργό ‘Αμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.

Ο Βούτσιτς έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός «ενωτικού κινήματος», στο οποίο θα συμμετάσχουν κόμματα και οργανώσεις διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων, με συνεκτικό στοιχείο τον «πατριωτισμό».

Ο ίδιος είναι ιδρυτικό στέλεχος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και ανέλαβε την ηγεσία το 2011, διαδεχόμενος τον Τόμισλαβ Νίκολιτς. Το 2017 εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας και παρότι το Σύνταγμα απαγορεύει την παράλληλη άσκηση άλλων καθηκόντων παρέμενε μέχρι σήμερα στην ηγεσία του κόμματος.

Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι μαζική συγκέντρωση οπαδών της κυβέρνησης, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να φτάνουν στη σερβική πρωτεύουσα από ολόκληρη τη χώρα. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι για τη μεταφορά υποστηρικτών του Βούτσιτς στο Βελιγράδι νοικιάστηκαν περισσότερα από 2.500 λεωφορεία.

Το συνδικάτο εργαζομένων «Nezavisnost» αναφέρει ότι στις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς πολλοί εργαζόμενοι με εκβιασμούς και απειλές αναγκάστηκαν να δηλώσουν συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Διάφορες αναλύσεις αναφέρουν ότι η μαζική συγκέντρωση στο Βελιγράδι διοργανώθηκε ως απάντηση του Βούτσιτς στις μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την αντιπολίτευση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αφορμή την έξαρση της βίας που εκδηλώθηκε στις αρχές Μαΐου με δύο τραγικά γεγονότα μαζικών πυροβολισμών που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP- Aπό 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις