Αθλητισμός

Πωλούνται και … εθνικές ομάδες!

Η αποκάλυψη του βραζιλιάνικου περιοδικού Εstadão, ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας «πούλησε» την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα σε οφσόρ εταιρεία, αραβικών συμφερόντων, προκάλεσε σοκ όχι μόνο στη χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι η μεγαλύτερη «βαριά βιομηχανία», αλλά και σε όλη την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την πλήρη επικράτηση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, αφού ούτε οι εθνικές ομάδες εξαιρούνται από το καθεστώς της διεθνούς αθλητικής «μαφίας», την οποία συγκροτούν Πολυεθνικές εταιρείες, αθλητικές Ομοσπονδίες και κρατικές αρχές.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η εταιρεία ISE, που «αγόρασε» την Εθνική Βραζιλίας, είναι μια εταιρεία «φάντασμα», χωρίς κανέναν υπάλληλο και με μόνο μια ταχυδρομική θυρίδα στα νησιά Κέιμαν, το φορολογικό παράδεισο των εταιρειών οφσόρ. Είναι ωστόσο, θυγατρική της σαουδαραβικών συμφερόντων «Dallah Al-Baraka», μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες, με δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και με 38.000 εργαζόμενους.

To συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, δίνει στους νέους «ιδιοκτήτες» της «Σελεσάο», όπως είναι γνωστή η Εθνική Βραζιλίας, το αποκλειστικό δικαίωμα επιλογής των παικτών. Κάποιοι παίκτες μάλιστα πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται στο αρχικό σχήμα σε κάθε παιχνίδι και μάλιστα οι άνθρωποι της εθνικής πρέπει πριν από κάθε ματς να καταθέτουν καταστάσεις υγείας των παικτών και η εταιρεία να αποφασίζει αν θα παίξουν ή όχι και ποιοι. Υπάρχει μάλιστα ειδική ρήτρα ώστε ο αντικαταστάτης ενός τραυματισμένου παίκτη να είναι «ίσης εμπορικής αξίας» με τον αντικαθιστάμενο!

Μάλιστα, αν κάποιος από τους εκλεκτούς της εταιρείας δεν παίζει, υπάρχει ρήτρα την οποία πληρώνουν οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας, ύψους 1 εκ. δολαρίων για κάθε παιχνίδι.

Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2006, ανανεώθηκε το 2011 για δέκα χρόνια.

Ελπίζω, να μην βρεθεί κανείς να πει (έστω και καλοπροαίρετα), ότι η FIFA (ο καλός μας κ. Μπλάτερ), είναι αθώα του αίματος. Σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, FIFA και UEFA είναι δύο οργανισμοί που δεν τους διαφεύγει το παραμικρό. Πραγματικό κράτος εν κράτει, με τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη.

Έχουμε γράψει, εξάλλου, πολλές φορές για την σκανδαλώδη ανάθεση από τη FIFA του «Μουντιάλ 2022» στο Κατάρ, όπου μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1000 εργαζόμενοι εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στην κατασκευή των έργων. Μια απόφαση που υπαγορεύθηκε από τις πολυεθνικές εταιρείες που λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα, σε συνδυασμό με τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της περιοχής.

(Επισκέψεις: 48 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend