Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε θέση μάχης οι αγρότες στα μπλόκα ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Παραμένουν σε  αγωνιστική θέση μάχης, στα δεκάδες μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι,..

Παραμένουν σε  αγωνιστική θέση μάχης, στα δεκάδες μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. 

Κατά από την πίεση των αγώνων τους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 13 Φλεβάρη, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η αντιπροσωπεία των αγροτών θα πάει στη συνάντηση έχοντας μαζί της τη δύναμη που της δίνουν ο πολυήμερος σκληρός αγώνας της αγροτιάς στα μπλόκα και η συμπαράσταση και αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Μέχρι τότε, οι αγρότες συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις, έχοντας την στήριξη σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος.

Οι κινητοποιήσεις σήμερα Δευτέρα 12 Φλεβάρη

– Στις 12 το μεσημέρι το μπλόκο του Ε 65 της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στα Φάρσαλα.

– Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων καλεί στις 6.30 μ.μ., σε συνάντηση με τα τρακτέρ στον κόμβο Καλαμπάκας (ΟΑΕΔ) και πορεία στα Τρίκαλα.

– Σε θέση μάχης παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα στη Φλώρινα, καλώντας σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου από τις 4 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.

– Στον κόμβο Καστανέων, κοντά στο τελωνείο στήθηκε από το Σάββατο, το πιο απομακρυσμένο αγροτικό μπλόκο της χώρας, στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία. Ύστερα από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Τριγώνου, περίπου 100 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα έξω από τις Καστανιές. Μάλιστα, σήμερα το μπλόκο αναμένεται να ενισχυθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Διδυμοτείχου και από αγρότες από τα γύρω χωριά.

– Στη Μεσσηνία, μετά από μαζική σύσκεψη στο μπλόκο της Μεσσήνης την οποία πραγματοποίησαν ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής και αυτός του Χανδρινού, αποφασίστηκε περαιτέρω κλιμάκωση με πραγματοποίηση αποκλεισμών τμημάτων των Εθνικών Οδών, με αρχή σήμερα Δευτέρα 12 Φλεβάρη.

– Στη Λακωνία, πραγματοποιούνται συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου στο μπλόκο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών, ενώ σήμερα Δευτέρα 12 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση στην είσοδο της Σπάρτης και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

– Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς – Ιθάκης προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα 12 Φλεβάρη στις 12 μ., στην Περιφερειακή Ενότητα στο Αργοστόλι.

«Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των αγροτών! Όποτε και να κατέβουν στην Αθήνα, θα είμαστε στον δρόμο μαζί τους!», υπογραμμίζουν Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία της Αττικής. 

Αιτήματα επιβίωσης

 
 

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να κρατήσουν τα χωράφια και το βιος τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.

Διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

— Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τονίζουν ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους. Κι αυτό γιατί τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Την ώρα που τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για την πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα), για θωράκιση της περιοχής, έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, οι αγρότες θα απαιτήσουν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών και κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μην πνιγεί ξανά η Θεσσαλία. Αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε και τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χρόνια χρειαστεί.

Σχετικά θέματα

Απόψεις