Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε κινητοποιήσεις οι γονείς στο Μόναχο για να μη μείνουν χωρίς σχολείο 700 παιδιά!

  Με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν εκατοντάδες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών στο Μόναχο, μπροστά στη σοβαρή απειλή να βρεθούν περισσότεροι από 700 μαθητές χωρίς..

 

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν εκατοντάδες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών στο Μόναχο, μπροστά στη σοβαρή απειλή να βρεθούν περισσότεροι από 700 μαθητές χωρίς σχολείο. Τα παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο λόγω προβλήματος που ανέκυψε με το κτιριακό συγκρότημα στο Freimann, στο οποίο στεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του συγκροτήματος ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον ιδιοκτήτη του.

Τα Συμβούλια γονέων ελληνόγλωσης εκπαίδευσης Μονάχου (1ου Δημοτικού Σχολείο Μονάχου, 4ου Δημοτικού Σχολείο Μονάχου, 5ου Δημοτικού Σχολείο Μονάχου, 1ου Γυμνασίου Μονάχου, 2ου Γυμνασίου Μονάχου, ο Σύλλογος Μετασχολικής Φροντίδας, τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου) τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη, μετά από κινητοποίηση που πραγματοποίησαν μπροστά από το σχολικό συγκρότημα, εξέδωσαν Δελτίο Τύπου στο οποίο σημειώνουν:

«Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Μόναχο αντιμετωπίζει για ακόμη μια φορά ένα πρόβλημα μεγάλων διαστάσεων που συνδέεται με την στέγαση αυτής και το πιθανό κλείσιμο δύο ακόμη σχολείων. Ως σύγχρονη “Δαμόκλειος σπάθη“ αιωρείται διαχρονικά πάνω από τα κεφάλια μας η απειλή να χαθεί ένα σχολικό κτήριο. Οι έως τώρα κινήσεις και οι προθέσεις των υπευθύνων μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Μετά από μια εβδομάδα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες επί των θεμάτων στέγασης αρχές, την Κυριακή 10.12.2023 συγκλήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση από τους γονείς των 1 ου , 4 ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων, των 1 ου και 2ου Γυμνασίων, των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, σε προσπάθεια αναζήτησης μιας βιώσιμης οικονομικά λύσης.

Συγκεκριμένα, αιτούμαστε την συμφωνία μακροχρόνιας εκμίσθωσης κτηρίου (άνω των δέκα ετών) η οποία συνεπάγεται την απομάκρυνση οποιασδήποτε αβεβαιότητας ως προς τη λειτουργία του σχολείου μας και την επισφράγιση της διατήρησης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο. Σύμφωνα με τα έως τώρα συμφωνηθέντα μισθωτήρια αυτή η βεβαιότητα απουσιάζει καθώς η διάρκεια της εκμίσθωσης είναι βραχυπρόθεσμη.

Προηγήθηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο Augsburg και στο Dachau με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου “Πυθαγόρας” να παίρνει τη σκυτάλη αφανισμού. Σήμερα κλονίζεται η σταθερότητα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου “Αριστοτέλης”, της ναυαρχίδας των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και πιθανόν, του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος παγκοσμίως.

Διατυπώσαμε τα αιτήματα μας στις εκάστοτε Διευθύνσεις των Σχολείων, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους φόβους μας για το μέλλον των παιδιών μας και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Η αγανάκτησή μας απέναντι στην αδράνεια των αρμοδίων εκφράστηκε σήμερα με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας γονέων στα ελληνικά σχολεία της πόλης. Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα της αντίστασής μας.

Δεν αιτούμαστε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση πέραν των προβλεπόμενων που ορίζονται από το άρθρο 108 του Συντάγματος. Διεκδικούμε την διατήρηση του σχολικού συγκροτήματος 700 και πλέον μαθητών. Θεωρούμε ότι η κωλυσιεργία ΟΛΩΝ των υπευθύνων θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία όλου του συγκροτήματος και αποτελεί τροχοπέδη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης γενικότερα. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι δικαίωσης. Η ένταση των κινητοποιήσεων θα κλιμακώνονται, μέχρι να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους!».

Επίσης, οι γονείς απευθύνονται και στους υπόλοιπους Έλληνες μετανάστες στο Μόναχο και τη Γερμανία, συγκεντρώνοντας υπογραφές εδώ για το στεγαστικό πρόβλημα που έχει προκύψει στο κτίριο του Freimann (4ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο, ΤΕΓ).

Στήριξη στον αγώνα και από τους καθηγητές

Με αφορμή την συγκεκριμένη εξέλιξη, η ΕΛΜΕ Βαυαρίας υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον δίκαιο αγώνα των γονέων για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε με το κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο στεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου» και προσθέτει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, ώστε να βρεθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα. Ζήσαμε πέρυσι ξανά αυτή την παρελκυστική πολιτική από την πλευρά του ελληνικού κράτους, που οδήγησε στο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «Πυθαγόρας». Εκφράζουμε τη λύπη και την αγανάκτησή μας για τη διαφαινόμενη επανάληψη του έργου φέτος, καθώς δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και οράματος για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό»… Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις