Κοινωνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ η Λέσβος μετρά τις πληγές της: νεκρή μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών, το χωριό Βρίσα ισοπεδωμένο, κατολισθήσεις δημιουργούν προβλήματα, ζημιές καταγράφονται παντού. 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου το 80% των σπιτιών στη Βρίσα -χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν.

Από τα ερείπια ενός από αυτά τα σπίτια ανασύρθηκε χθες στις 8.20 το βράδυ νεκρή η 43χρονη. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι.

Από τον στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο Υποδοχής και Πιστοποίησης της Μόριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. 

62 κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα τους στις σκηνές, αλλά σήμερα θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ο προσωρινός καταυλισμός έχει ήδη αρχίσει να ξεστήνεται.

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Με δάκρυα στα μάτια αλλά στωικά οι κάτοικοι υπομένουν τη νέα κατάσταση. Εκτός από τα σπίτια τους, μεγάλες ζημιές υπέστησαν δύο εκκλησίες του χωριού (Άγιος Χαράλαμπος και Άγιος Κωνσταντίνος).

Επίσης καταστράφηκε η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, όπως φαίνεται στις φωτό που ακολουθούν.

Πηγή: efsyn.gr 

(Επισκέψεις: 24 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend