Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε εξέλιξη από χτες τα μεσάνυχτα η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών για Συλλογικές Συμβάσεις

Διεθνή μηνύματα αλληλεγγύης προς τους ναυτεργάτες

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έχουν προχωρήσει οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης...

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έχουν προχωρήσει οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης. Αγωνίζονται για την άμεση ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς.

Στο πλαίσιο της απεργίας στον Πειραιά στο λιμάνι γίνεται περιφρούρηση. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας, τώρα δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της, στους καταπέλτες των πλοίων.

Από την πλευρά τους κυβέρνηση και εφοπλιστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να πιέσουν και να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες για να ανακόψουν την απεργία αλλά και την αγωνιστική τους διάθεση. Είναι χαρακτηριστικά τα περιστατικά που εκδηλώθηκαν σε καράβια όπου τα πληρώματα πιέστηκαν είτε να κάνουν πετρέλευση (ανεφοδιασμός των πλοίων με καύσιμα), είτε να κάνουν σοβαρές επισκευαστικές εργασίες μέσα στο πλοίο. Οι καταγγελίες προς τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία έγιναν από τους ίδιους τους ναυτεργάτες μέσα από τα καράβια. Ωστόσο η επιχείρηση της κυβέρνησης και των εφοπλιστών πέφτει στο κενό καθώς οι ναυτεργάτες περιφρουρούν με αποφασιστικότητα την απεργία τους.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία έχουν απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους της χώρας και στα σωματεία τους, όπως και στους νησιώτες να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των ναυτεργατών. Παρόμοιο κάλεσμα απέστειλαν την Πέμπτη και στους ναυτεργάτες των πλοίων με ξένη σημαία που εκτελούν τη γραμμή Ελλάδα – Ιταλία.

Εκτός από τις ΣΣΕ, οι ναυτεργάτες διεκδικούν, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική, και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ουσιαστική προστασία των άνεργων ναυτεργατών και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων και άλλα αιτήματα που αφορούν την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και την ίδια την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Από τις εξορμήσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων

Διεθνή μηνύματα αλληλεγγύης προς τους ναυτεργάτες

Την αμέριστη στήριξη στους ναυτεργάτες και τη 48ωρη απεργία τους εκφράζει η Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου – Π.Ε.Ο. (ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ).

Στο μήνυμά της αναφέρει: «Παρακολουθούμε τους αγώνες σας που διεξάγονται σε δύσκολες συνθήκες. Διαπιστώνουμε παρόμοιες πολιτικές από τους εργοδότες και την κυβέρνηση στην Κύπρο. Μόνο η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στους εφοπλιστές και την κυβέρνηση, στην περαιτέρω εκμετάλλευση των ναυτεργατών και στις προσπάθειες κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Συντασσόμαστε και εμείς μαζί σας στους δίκαιους αγώνες σας, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για οργανικές συνθέσεις βασισμένες σε πραγματικές ανάγκες, για μέτρα προστασίας των ανέργων, για τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων ναυτικών. Για τη λήψη μέτρων, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας της ζωής των ναυτικών, για τον τερματισμό της φοροεπιδρομής, για την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων στην κοινωνική ασφάλιση, για τη ναυτική εκπαίδευση κ.ά.».

Η USB Ιταλίας εκφράζει την αλληλεγγύη της σημειώνοντας πως «εφοπλιστές, κυβέρνηση, με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, αυξάνουν την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, θέλουν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αλλά και όλα μας τα δικαιώματα. Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται και απαιτούν κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις βασισμένες σε πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας ανέργων, επαναπατρισμό εγκλωβισμένων ναυτικών, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας της ζωής μας, ενάντια στην φοροεπιδρομή, για την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων στην κοινωνική ασφάλιση και τη ναυτική εκπαίδευση. Στηρίζουμε τον απεργιακό σας αγώνα». 

Σε μήνυμα της η Ομοσπονδία Μεταφορών RMT Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνει πως «το RMT, και ειδικότερα οι ναυτεργάτες μας εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας σε κάθε ναυτεργάτη στην Ελλάδα, που συμμετέχει σε αυτήν την εμπνευσμένη μάχη ενάντια στην ταξική επίθεση στη συλλογική τους δύναμη, στον μισθό, στην ασφάλεια στην εργασία και στα εργασιακά δικαιώματα.

Η πανδημία έχει εκθέσει τους ναυτικούς και τους λιμενεργάτες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο σε εξαντλητικά εργασιακά στάνταρ που απαιτούν συλλογική, διεθνή απάντηση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι εργοδότες της ναυτιλίας βλέπουν την πανδημία ως μια ευκαιρία να μειώσουν τις αμοιβές, να απορυθμίσουν και να πιέσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ελάχιστα διεθνή πρότυπα, όπου είναι δυνατόν. Το RMT δηλώνει πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη στα αδέλφια μας στην Ελλάδα που συμμετέχουν στον αγώνα για την προστασία των θέσεων εργασίας και της εργατικής τάξης».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

«Aπό το 2019 οι ναυτεργάτες όχι μόνο δεν πήραν 1 ευρώ αύξηση αλλά χάρις στη σκληρή δουλειά τους, και χωρίς να πληρώνονται επί μήνες πολλές φορές, με μειωμένες και ελλιπείς συνθέσεις, με πολλαπλάσιες ώρες απασχόλησης από ότι προβλέπει ο νόμος, κατάφεραν και κράτησαν όρθιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες παρά τις πρόσθετες δυσκολίες της πανδημίας του COVID -19, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συγκοινωνίες» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ που κάνει λόγο για «συνεχή κωλυσιεργία της εργοδοτικής πλευράς να χορηγήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών».

Σχετικά θέματα

Απόψεις