Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε αγωνιστικό παλμό τα Συνδικάτα για τη μεγάλη απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς

Στην τελική ευθεία μπροστά στην 1η Μάη, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα συνεχίζουν να ξεδιπλώνουν τη δράση τους, με στόχο..

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Στην τελική ευθεία μπροστά στην 1η Μάη, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα συνεχίζουν να ξεδιπλώνουν τη δράση τους, με στόχο να τιμήσουν τη μέρα που είναι αφιερωμένη στην εργατική τάξη και τους αγώνες της, δυναμώνοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν και υλοποιούν, συνεχίζουν να έχουν στο επίκεντρο το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», το σύνθημα δηλαδή που πρωταγωνίστησε στις πρωτόγνωρες εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και την απεργία στις 9 Απρίλη.

«Καμία θυσία για τα κέρδη των λίγων και για τα γεράκια του πολέμου»: Την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις ζωές τους απέναντι στους εμπορικούς πολέμους, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις ματωμένες μπίζνες, τους εμπορικούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των καπιταλιστών. Αυτό το σάπιο σύστημα, το κράτος των λίγων και οι διεθνείς συμμαχίες των ιμπεριαλιστών είναι εχθρικά για τον λαό. Δεν αλλάζουν, δεν αποκτούν ανθρώπινο πρόσωπο. Στον δρόμο της ανατροπής βρίσκεται η ελπίδα», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Απεργούμε, οργανωνόμαστε, διεκδικούμε

Η προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων στους χώρους δουλειάς συνδέεται με τα ανοιχτά μέτωπα διεκδίκησης. Ομοσπονδίες, κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία μετατρέπουν την Πρωτομαγιά σε σταθμό του αγώνα που δίνουν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων, αλλά και για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Δεμένα θα μείνουν τα βαπόρια την Πρωτομαγιά, αφού ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία από την ΠΝΟ. Στο μεταξύ, αποδεκτή έγινε από την πλειοψηφία της διοίκησης η πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» για 48ωρη απεργία στα πλοία της Αδριατικής, ενάντια στην αδιάλλακτη στάση των εφοπλιστών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτά τα πλοία.

Να δώσουν απάντηση στην εντατικοποίηση, στις απολύσεις, στην τρομοκρατία, αλλά και στην προσπάθεια των εργοδοτών να καταργήσουν το 8ωρο και το 5ήμερο, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). «Ενισχύουμε τη μάχη που δίνουμε στον κλάδο μας για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα, 5ήμερο – 8ωρο, Δευτέρα με Παρασκευή. Αντίστοιχα, ενισχύουμε τη μάχη για υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

«Οργανωνόμαστε – Διεκδικούμε – Δυναμώνουμε τη φωνή μας!», είναι η προτροπή της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) μπροστά στην 1η Μάη. «Αντιμετωπίζουμε εξαντλητικά και όχι σταθερά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, κομμένα ρεπό, “μαύρη” εργασία και μισθούς που δεν φτάνουν για τα βασικά. Δουλεύουμε χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Τα εργοστάσια λειτουργούν με ξεπερασμένο, επικίνδυνο εξοπλισμό. Οι βάρδιες τραβούν χωρίς διάλειμμα. Το καλοκαίρι, η ζέστη είναι αφόρητη. Η έκθεση σε σκόνη και χημικά απειλεί άμεσα την υγεία μας. Οι ζωές των εργατών θυσιάζονται για το κέρδος», καταγγέλλει.

Στον δρόμο και οι συνταξιούχοι

Στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί τα σωματεία – μέλη της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Με σεβασμό και υπερηφάνεια για τα εκατομμύρια των νεκρών της τάξης μας, όπου Γης, που έπεσαν στον αγώνα για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, συνεχίζουμε… Σε μια περίοδο που ο κόσμος συγκλονίζεται από τους εμπορικούς πολέμους, από τους θερμούς πολέμους των ιμπεριαλιστών σε πάνω από 65 μέτωπα σε όλο τον κόσμο, από την προετοιμασία για τη γενίκευση του πολέμου και πέρασμα με γρήγορους ρυθμούς στην πολεμική οικονομία, συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τους αγώνες μας», υπογραμμίζει.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την «επιδοματική κοροϊδία» των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού, μια πρακτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις, και καλεί τους συνταξιούχους να δυναμώσουν τον αγώνα. «Δεν ανεχόμαστε, τη στιγμή που μας έχουν αφαιρέσει την 13η – 14η σύνταξη, που συνεχίζουν την εισφορά αλληλεγγύης, την προσωπική διαφορά, τις περικοπές των συντάξεών μας, τη μη καταβολή των αναδρομικών μας, που αριθμούν δέκα δισεκατομμύρια τον χρόνο, να μας δίνουν ψίχουλα», ξεκαθαρίζει.

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων, συλλόγων και μαζικών φορέων για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.
  • Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, Σωματεία της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη

Στις 9.45 π.μ., έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις σωματείων και φορέων για την απεργία της Πρωτομαγιάς στην Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα:

Συμβολή Τσιμισκή – Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων.

Συμβολή Βενιζέλου – Ερμού: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, Σύλλογοι Γυναικών, ΟΓΕ.

Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι γονέων.

Καταθέσεις στεφάνων από το ΠΑΜΕ

Στεφάνια θα καταθέσει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 1η Μάη στις 9 π.μ., στον χώρο του Πολυτεχνείου και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου 81 χρόνια πριν, την Πρωτομαγιά του 1944, εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές.

«1η Μάη 2025 – Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών στον δρόμο της ανατροπής», αναφέρει το ΠΑΜΕ και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα

Το πρόγραμμα δράσης των σωματείων

— Η Ένωση Λογιστών – Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και το Σωματείο Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής οργανώνουν εκδήλωση – προβολή ταινίας το Σάββατο 26 Απρίλη, στις 8 μ.μ. (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

— Πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η Ένωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας το Σάββατο 26 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Περιλαμβάνει χαιρετισμό εκ μέρους τους ΔΣ, προβολή του ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» και μουσικό πρόγραμμα.

— Σε ανοιχτή συνεδρίαση καλεί το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζόμενων στο Φάρμακο – Καλλυντικό την Κυριακή 27 Απρίλη, στις 12 μ. στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα). Καλεί σε αυτήν τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου και εργαζόμενους, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

— Εκδήλωση με προβολή ταινίας και  ζωντανή μουσική από την ορχήστρα «BANDARTE» αφιερωμένη στους αγώνες του λαού μας και το σπουδαίο έργο του Γιάννη Ρίτσου  «Επιτάφιος», διοργανώνει τη Δευτέρα 28 Απρίλη στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο εκδηλώσεων της Ιχθυόσκαλας στην Πάτρα, ενόψει και της εργατικής πρωτομαγιάς, ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Αχαΐας, καλώντας και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, την Πέμπτη 1η Μάη στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

— Στα Τρίκαλα, την Τρίτη 29 Απρίλη στις 7.30 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης διοργανώνουν εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Εργατικά “ατυχήματα” – Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Κατσίβελος, πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών, και ο Νίκος Καλυβιώτης, τεχνικός Ασφαλείας.

— Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη 29 Απριλίου στις 12μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Κολοκοτρώνη 20, ενόψει της  απεργίας της Πρωτομαγιάς.

— Το Εργατικό Κέντρο Σάμου προχωρά στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του την Κυριακή 4 Μάη, στις 10 π.μ. στην αίθουσα των γραφείων του.

Τριήμερο εκδηλώσεων στη Σαλαμίνα

Με τριήμερες εκδηλώσεις τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά, από 29 – 30 Απρίλη έως 1 Μάη στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του νησιού.

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον συνδικαλιστή Γιώργη Παπαμιχαήλ, πρόεδρο των Σωματείων Φτυαριστών και Σιτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με τους 200 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λειτουργήσουν έκθεση διεθνιστικών ιστορικών αφισών για την 1η Μάη, έκθεση εικαστικών έργων με θέμα «Τέχνη και Αντίσταση 1936 – 1950», έκθεση βιβλίου και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά.

Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής: Τρίτη 29 Απρίλη: Στις 6.30 μ.μ. ομιλία με θέμα «Γιώργης Παπαμιχαήλ, φάρος της ταξικής πάλης» και στις 7 μ.μ. προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, που αναφέρεται στους 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή. Τετάρτη 30 Απρίλη: Στις 6.30 μ.μ. προβολή του ντοκιμαντέρ «Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση» και παρουσίασή του από την σκηνοθέτη του, Ι. Ευθυμίου, και στις 7.30 μ.μ. ομιλία από τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με θέμα «’Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Την Πέμπτη 1η Μάη οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ. στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας.

Post
Filter