Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σαντορίνη: Μαθήματα “ατομικής ευθύνης” και «κουλτούρας πολιτικής προστασίας» από τον Μητσοτάκη – Απροστάτευτος ο λαός

Καμία κουβέντα δεν ειπώθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη για τους σεισμούς για την ουσιαστική προστασία του λαού. Το αντίθετο μάλιστα. Έτσι,..

Καμία κουβέντα δεν ειπώθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη για τους σεισμούς για την ουσιαστική προστασία του λαού. Το αντίθετο μάλιστα. Έτσι, πέρα από ενημερώσεις συγκεκριμένων επιστημόνων για την ιστορία και την εξέλιξη γεωφυσικών φαινομένων στην Σαντορίνη και τις σχετικές τους εκτιμήσεις στο πλαίσιο των επιτροπών που συμμετέχουν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε «μαθήματα» για την «κουλτούρα πολιτικής προστασίας» και δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»!

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιοι για τη διαχείριση της κατάστασης στις Κυκλάδες και τα προληπτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της σεισμικής δραστηριότητας.

Δεν ειπώθηκε κουβέντα για το ποιοι αντισεισμικοί έλεγχοι έχουν γίνει στις κρίσιμες υποδομές των νησιών, ούτε μέτρα για την συνολική αντισεισμική τους θωράκιση. Η μοναδική σχετική αναφορά έγινε από τον Ευθύμιο Λέκκα, όπου απλά σημείωσε πως έχουν χαρτογραφηθεί περιοχές της Καλντέρας της Σαντορίνης όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. 

Δεν ειπώθηκε τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυση υπηρεσιών που έχουν τραγικές ελλείψεις και παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση τέτοιων φαινομένων, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες υγείας. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης είπε ότι «έχουν μετακινηθεί δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει και «μαθήματα» για την «κουλτούρα πολιτικής προστασίας» αναπαράγοντας ουσιαστικά απλά την γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης».

Δεν ειπώθηκε τίποτα ουσιαστικό για κάποιο σχέδιο για ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών με την επίταξη των αναγκαίων πλοίων και αεροπλάνων, καθώς και την κάλυψη βασικών αναγκών (τρόφιμα, νερό, Ενέργεια κ.ά.) όταν μάλιστα το μοναδικό λιμάνι του νησιού έχει σοβαρά προβλήματα. Το μόνο που ειπώθηκε ήταν από τον Βασίλη Κικίλια και αφορούσε ότι στην περιοχή υπάρχει αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού. 

Τα επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη του φαινομένου παρουσίασαν η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Λέκκας: Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας είναι υψηλός

“Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη καλντέρα της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με την μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει” εξήγησε αρχικά ο κ. Λέκκας.

“Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες τον χρόνο”. 

 

Παπαζάχος: “Τα σενάρια είναι καλά, το φαινόμενο όμως θα συνεχιστεί”

Όπως δήλωσε στην αρχή της ενημέρωσης ο Κώστας Παπαζάχος: “Το 2023 δεν είχαμε σεισμούς στην Καλντέρα. Όμως το 2024 ξαφνικά είχαμε τη γένεση κάποιων σεισμών στο κέντρο της Καλντέρας. Ενημερώσαμε σχετικά την Πολιτεία. Τονίζω ότι μιλάμε για πολύ μικρούς σεισμούς, γύρω στο 1, που ήταν ελεγχόμενοι, αλλά άξιζαν την προσοχή μας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά είχαμε σεισμική δραστηριότητα στο κέντρο της Καλντέρας, μιλάμε για μια αργή εξέλιξη“.

“Έχουμε σεισμούς στη βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, ενώ στη συνέχεια, προς την πλευρά της Ανύδρου, έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς” δήλωσε σχετικά με τη σεισμικότητα στην Άνυδρο. “Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ενδιάμεσα που μπορεί να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό. Φαίνεται, όμως, ότι τα σενάρια είναι καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να έχουν δονήσεις και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, καθώς πάμε προς το θετικό σενάριο” πρόσθεσε.

 

Νομικού: “Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού”

Η Εύη Νομικού πήρε στη συνέχεια τον λόγο, αναφέροντας πως έχουν γίνει πολλές ωκεανογραφικές αποστολές στην περιοχή.

“Υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπος. Φανταστείτε ότι είναι μια τεράστια χοάνη. Μέσα στον Κολούμπο οι πλαγιές είναι από ελαφρόπετρα, εκτός από λίγες που είναι από λάβα. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες καμινάδες, που είναι “αναπνοές” του ηφαιστείου”.

“Τοποθετήσαμε μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου τρεις σεισμογράφους, για να βλέπουμε τη σεισμικότητα. Αντίστοιχους έχουμε και στην Καλντέρα”. Επομένως: “Γνωρίζουμε πολύ καλά το τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού”.  “Παρακολουθούμε και δημιουργούμε τεκτονικούς χάρτες” πρόσθεσε.

“Εντοπίζονται προς την περιοχή της Ανύδρου και δεν εντοπίζονται προς την πλευρά της Αμοργού. Προτείνω ψυχραιμία στους κατοίκους”, δήλωσε.

Σχετικά θέματα

Απόψεις