Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εδώ τα μεγάλα, εύκολα, γρήγορα, κέρδη!

Αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων λιτότητας και των μνημονίων, προώθηση αντεργατικών και αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού στη βάση του..

Αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων λιτότητας και των μνημονίων, προώθηση αντεργατικών και αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού στη βάση του δόγματος «νόμος και τάξη», νέες παροχές και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτούς τους τέσσερις άξονες, έθεσε ως «προϋποθέσεις» ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» την Πέμπτη.

Δεσμεύσεις

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέλαβε σαφέστατες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές της τρόικας για τη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής εξόντωσης του εργαζόμενου λαού.

Διαβεβαίωσε τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους και όλες τις υπόλοιπες μερίδες του κεφαλαίου ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στηρίζεται στη μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών τους και στην δημιουργία ακόμα «φιλικότερου περιβάλλοντος» για τις «επενδύσεις» τους.

Στον αντίποδα επιτέθηκε, με «λύσσα»,  στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τις τακτικές της «λάσπης» και της συκοφαντίας. Ο ίδιος εμφάνισε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της δημοσίας περιούσιας, με έμφαση στη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», σαν «αλλαγές» που θα επιτρέψουν στη χώρα «να κερδίσει το χαμένο έδαφος»! Ο πρωθυπουργός ξεπερνώντας κάθε όριο μαύρης προπαγάνδας αποκάλεσε «ανεξέλεγκτες συντεχνίες και κυκλώματα που λεηλατούν το δημόσιο πλούτο», τους εργαζόμενους και όσους αντιτίθενται στην εκποίηση των στρατηγικών υποδομών της χώρας.

Τα «κλειδιά»

Ο Αν, Σαμαράς στην ομιλία του ,παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, μέσα από ένα πετράπτυχο δράσεων, «τέσσερις λέξεις κλειδιά», όπως είπε ο ίδιος, που επί της ουσίας αποτυπώνουν την κοινή στρατηγική κυβέρνησης, τρόικας, ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Αν. Σαμαράς, σημείωσε:

1) «Η πρώτη λέξη- κλειδί: Οι Μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, είναι ζωτική ανάγκη. Δεν είναι “πολυτέλεια”… Η Ελλάδα πριν από την κρίση είχε απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Αλλά δεν μπορούσε ούτε να τις αποτολμήσει. Ούτε τις πιο στοιχειώδεις… Στην Ελλάδα οι ξένες επενδύσεις παρέμεναν επί δεκαετίες… “απαγορευμένη έννοια”. Αυτά αλλάζουμε τώρα. Όχι κάποια απ΄ αυτά. Όλα αυτά. Και καθιστούμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική για τις επενδύσεις και φιλική για την επιχειρηματικότητα».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε το νέο γύρο των διαθρωτικών ανατροπών στα εργασιακά, έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί από κυβέρνηση και τρόικα, με στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών, την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, την κατάργηση με νόμο της απεργίας, την εφαρμογή νέων ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτές είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που καθιστούν τη χώρα «φιλική στις επενδύσεις», με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα για τους εργαζομένους. Η επιβολή αυτού του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με το κλιμάκιο της τρόϊκας.

2) «Η δεύτερη φράση- κλειδί είναι η Δημοσιονομική εξυγίανση (…) Στην Ελλάδα έγινε την τελευταία διετία, με βάση όλους τους διεθνείς οργανισμούς, η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που υπήρξε ποτέ, στον συντομότερο χρόνο που επιχειρήθηκε ποτέ. (…) Επόμενος στόχος είναι να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα και η βιωσιμότητα του χρέους (…) χωρίς νέα δάνεια, χωρίς νέα Μνημόνια, χωρίς νέο γύρο λιτότητας».

Πίσω από το ευχολόγιο του πρωθυπουργού, κρύβεται μια άλλη ωμή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει τους κανόνες του «Συμφώνου Σταθερότητας» και όλων των υπόλοιπων αποφάσεων και συνθηκών της ΕΕ για μείωση του χρέους και των ελλειμάτων, που οδηγούν σε καθεστώς μόνιμης λιτότητας, σ’ ένα μνημόνιο διαρκείας, είτε με την παρουσία της τρόικας είτε χωρίς αυτή.

Εξάλλου με βάση τον κανονισμό της ΕΕ «αριθ. 472 της 21ης Μαΐου 2013», ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2013 προβλέπεται: «Άρθρο 14.1: Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ (σ.σ.: τους μηχανισμούς δανειοδότησης της ΕΕ προς τα κράτη μέλη)». Η παραπάνω πρόβλεψη πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε «καθεστώς εποπτείας», μέχρι να εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων που έχει λάβει με βάση τα μνημόνια.. Μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια!

3) «Η τρίτη λέξη- κλειδί είναι η Ανάπτυξη. Το 2014 βγαίνουμε από την ύφεση. Θετικό πρόσημο για την οικονομία μας φέτος. 2,9% ανάπτυξη το 2015 και 3,7% ανάπτυξη το 2019», υποστήριξε ο Αν. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει σταδιακή μείωση της φορολογίας. «Κάθε χρονιά που περνάει από δω και μπρος, οι φόροι πρέπει να υποχωρούν: Για να φτάσουμε στο 15%, το flat rate tax, για τα επιχειρηματικά κέρδη. Και για να φτάσουμε στο 33% ανώτατο συντελεστή εισοδήματος, από 42% σήμερα. Και για να μειώσουμε σταδιακά τον ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα στους περισσότερους κλάδους, στο 15%. Για να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Για να μειωθεί και τελικά να εξαλειφθεί ο φόρος αλληλεγγύης. Για να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων».

Την ίδια ώρα που πρωθυπουργός μοίραζε αόριστες υποσχέσεις περί μείωσης των φόρων, οι επικεφαλής της τρόικας στην συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, του ζητούσαν εξηγήσεις για διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί φοροελαφρύνσεων!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών τους ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση από τον ίδιο και την κυβέρνηση! Αυτά φυσικά σε ότι αφορά του φόρους που βαραίνουν  τα λαϊκά νοικοκυριά, γιατί σε ότι έχει να κάνει με τη δέσμευση του πρωθυπουργού για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων, αυτή έχει τεθεί και από την τρόικα, αφού όπως ισχυρίζονται συνιστά παράγοντα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας!

4) Τέταρτη παράμετρος για τον πρωθυπουργό είναι: «Η Ασφάλεια. Ατομική για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και συλλογική- εθνική για τη χώρα ολόκληρη (…) Έχουμε απέναντί μας, αυτούς που υπερασπίζονται όλες τις στρεβλώσεις, όλες τις σπατάλες, όλο το σύμπλεγμα κρατισμού και συντεχνιακής αυθαιρεσίας, να υπερασπίζονται μαζί και κάθε ανομία».

Για όποιον δεν κατάλαβε, η ….«ασφάλεια» που επικαλείται ο Αν. Σαμαράς συνδέεται με εκείνες τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πολιτικές που έχουν στόχο να βάλουν στο «γύψο» το εργατικό, συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα. Κάθε κινητοποίηση, απεργία, αγώνα και διεκδίκηση που μπαίνει «εμπόδιο» στη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων για το μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή είναι η «Νέα Ελλάδα» που οραματίζεται ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης. Πάνω σ’ αυτούς τους άξονες επιδιώκει να οικοδομήσει το περιβόητο «success story». Αυτό που πάντως είναι  δεδομένο, είναι ότι στην πρωθυπουργική «ιστορία της επιτυχίας», δεν χωρά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού…

Υ.Γ: Χτες ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε στην ομιλία του να εξαπολύσει και επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το θέμα της ΔΕΗ, και με αφορμή τη συζήτηση περί του δημοψηφίσματος για την έγκριση από τον ελληνικό λαό της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πηγαίνει χέρι – χέρι με τους Χρυσαυγίτες». Προφανώς ξέχασε ο πρωθυπουργός, ότι ένας εκ των πρώην στενότερων συνεργατών του, ο κ. Μπαλτάκος, είχε απευθείας επαφές και ανοιχτή γραμμή με τα στελέχη του ναζιστικού μορφώματος, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα γνώριζε και ο ίδιος…

Απόψεις