Κάθε λίγα λεπτά προκύπτει μια «είδηση» που φέρνει στο προσκήνιο την ραγδαία κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών – και ανάμεσα σε «συμμάχους» – για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, πάνω στο αίμα των λαών που συνεχίζει να κυλάει στα λασποχώραφα του σφαγείου της Ουκρανίας, στα ανοσιουργήματα του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και στις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.
Λίγο μετά αφότου η «Συμμαχία των Προθύμων» στο Παρίσι, με παρουσία της Ελλάδας, κλιμάκωσε τους σχεδιασμούς για αποστολή λαών της Ευρώπης στο μακελειό της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, μιλώντας σε σχετικό φόρουμ, αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα που συνιστούν την προετοιμασία της Ρωσίας για σύγκρουση με δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.
Είπε, συγκεκριμένα πως η Ρωσία διατηρεί τις πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή και σκοπεύει να τις ενισχύσει περαιτέρω. Κάνοντας αναφορά ειδικά στη Φινλανδία και τη Σουηδία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι η «στρατιωτικοποίηση της Σκανδιναβίας» και η «πίεση που ασκούν στην Αρκτική» κάνουν την Ρωσία να «δηλώνει ξεκάθαρα την ετοιμότητα της να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της». Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε μια σειρά από έργα για τον εκσυγχρονισμό «κρίσιμων» υποδομών αλλά και σχέδια για «οικονομική συνεργασία» με «φίλιες χώρες».
Την ίδια στιγμή, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι οι εξαγγελίες του Τράμπ για την θέληση των ΗΠΑ να πάρουν την Γροιλανδία «θα ήταν λάθος να εκληφθούν ως απλά υπερβολικές δηλώσεις» ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντιμίτριεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για κοινά πρότζεκτ με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αρκτική.
Τόνισε επίσης ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες συνήθιζαν να διατηρούν μια «πολύ επιτυχημένη επιχείρηση» στη Ρωσία, αλλά έχασαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων.
Διαρροή για σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ – Ουκρανίας που «ρίχνει» στη μοιρασιά την ΕΕ
Ταυτόχρονα, το πρακτορείο Bloomberg, δημοσίευσε το φερόμενο νέο προσχέδιο συμφωνίας για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ουκρανίας που «πρότειναν» οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Όπως γράφεται, οι ΗΠΑ διεκδικούν τον έλεγχο όλων των σημαντικών μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτά στην Ουκρανία, αποκτώντας δικαίωμα βέτο σε οποιονδήποτε δυνητικό ρόλο των άλλων «συμμάχων» του καθεστώτος Ζελένσκι. Γίνεται αναφορά σε «συμφωνία εταιρικής σχέσης» όπου θα δίνει στις ΗΠΑ τον έλεγχο των επενδύσεων στην Ουκρανία σε έργα που περιλαμβάνουν δρόμους και σιδηρόδρομους, λιμάνια, ορυχεία, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών.
Ο Ζελένσκι μιλώντας σήμερα από το Παρίσι σε δημοσιογράφους είπε σχετικά με το θέμα ότι θέλει να κάνει «λεπτομερή μελέτη» καθώς «οι όροι αλλάζουν συνεχώς». Πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι «υποστηρίζουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, δεν θέλουμε να δώσουμε ούτε ένα μήνυμα που μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία».
Από 902.gr