Διεθνή

Ρωσία: Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης που είχε θεσπίσει η ΕΣΣΔ το 1928!

Στην Σοβιετική Ένωση από το 1928, όταν στα κράτη της καπιταλιστικής Δύσης εκατομμύρια εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν ατελείωτες ώρες και μέχρι τα γεράματα, τα όρια συνταξιοδότησης ορίστηκαν στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.  Τα συγκεκριμένα όρια συνταξιοδότησης ίσχυαν μέχρι και σήμερα στη Ρωσία, αλλά οι κυβέρνηση σχεδιάζει να τα αυξήσει! 

Συγκεκριμένα, η ρωσική κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους άνδρες και στα 63 για τις γυναίκες. Τη σχετική πρόταση έκανε ο  Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με το σχετικό νομοσχέδιο.  

Το θέμα των ορίων συνταξιοδότησης έχει τεθεί και ξανατεθεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά δεν το είχαν προχωρήσει.  Αξίζει να σημειωθεί το επιχείρημα του Μεντβέντεφ, ο οποίος – στις 8 Μαΐου του 2018 είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση του προτίθεται να παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά όρια: Τα όρια είχαν ορισθεί για πρώτη φορά επί ΕΣΣΔ (το 1928!) στα 60 και 55 έτη όταν το προσδόκιμο ζωής τότε ήταν τα 40 χρόνια και από τότε έχουν αλλάξει ο τρόπος ζωής και οι όροι εργασίας! Άρα, τώρα – σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ – πρέπει να αυξηθούν και τα όρια!

Το επιχείρημα του Μεντβέντεφ μόνο έως κακό αστείο μπορεί να ακουστεί αφού χρησιμοποίησε το προσδόκιμο ζωής του 1928, χωρίς φυσικά να μας λέει πόσο αυξήθηκε τις επόμενες δεκαετίες επί ΕΣΣΔ! Πάντως, το επιχείρημα του δείχνει πραγματικά την αντίληψη περί εργασίας και δικαιωμάτων στην καπιταλιστική Ρωσία, όπως άλλωστε και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο.  

Η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων θα ξεκινήσει από τους άνδρες που γεννήθηκαν το 1959 και τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1964, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν το 2020 σε ηλικία 61 και 56 ετών αντίστοιχα. Στην πρόταση Μεντβέντεφ ορίζεται μεταβατική περίοδος που θα ξεκινήσει το 2019 (θα συνεχισθεί έως το 2028 για τους άνδρες και έως το 2034 για τις γυναίκες).

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 233 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend