Ένα «προσωπικό σχόλιο», όπως το χαρακτήρισε, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εισήγησης του στο υπουργικό συμβούλιο: Έχει, είπε, «μια αγανάκτηση απέναντι σε όλους αυτούς τους “πυροσβέστες της ξαπλώστρας”, οι οποίοι ασκούν κριτική από απόσταση και ισχυρίζονται ότι τάχα οι φωτιές σβήνουν μόνες τους, με κάποιο μαγικό τρόπο».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Είναι βαθιά προσβολή αυτό, όχι σε εμάς, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες στο πεδίο, στους εθελοντές, σε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κοιμηθεί». Μάλιστα, ζήτησε, «περισσότερο σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους κρατικούς λειτουργούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα τα οποία συχνά, από τη φύση τους, ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες».

Τα συμπεράσματα είναι «απλά», πια, για τον κύριο πρωθυπουργό: Πέρασε από την αυτοθαυμαζόμενη αμετροέπεια στην ξιπασία.

Πάμε τώρα να δούμε από που προκύπτουν οι χαρακτηρισμοί αυτοί για τον αξιότιμο κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίστηκε «αυστηρός» και κοινωνικά «ευαίσθητος», χαρακτηρίζοντας «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» εκείνους που ασκούν κριτική για τη διαχείριση των πυρκαγιών.  

Την ώρα που το Δάσος της Δαδιάς καίγεται από τις 21 Ιουλίου κι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα, ας ακούσουμε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού μαζί με ορισμένες εικόνες από τον «σεβασμό» που έδειξε η κυβέρνηση στους πυροσβέστες, όταν διεκδίκησαν τα στοιχειώδη.

Λέμε για τότε που τα ΜΑΤ έριξαν χημικά και νερό από τις αύρες στους πυροσβέστες, ασκώντας τέτοια βία με αποτέλεσμα να υπάρχουν και τραυματισμοί. Λέμε για τους πυροσβέστες που έχουν 4.000 κενά στο Σώμα κι «εξοπλισμό« με κράνη των… 2.5 ευρώ.

Μιλάμε για τον ίδιο τύπο (τον αξιότιμο πρωθυπουργό μας) που για την πυρκαγιά στην Πεντέλη εκτίμησε ότι υπήρξε  «καλύτερος συντονισμός». Είναι το ίδιο πρόσωπο που όταν πήγε να κάνει «αυτοψία» στην Πεντέλη  αυτοθαυμάστηκε (πάλι) και προκάλεσε ευθέως του πληγέντες κάνοντας λόγο για «πολύ περιορισμένες» ζημιές!