Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ψηφίστηκε στη Γαλλία ο νόμος που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και δίνει ασυλία στην αστυνομία

Εγκρίθηκε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση ο νόμος που κατέβασε επανειλημμένα εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους και συγκέντρωσε τα πυρά δημοσιογραφικών οργανώσεων..

Εγκρίθηκε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση ο νόμος που κατέβασε επανειλημμένα εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους και συγκέντρωσε τα πυρά δημοσιογραφικών οργανώσεων και της Διεθνούς Αμνηστίας. Την ευχαρίστησή τους εξέφρασαν αμέσως μετά οι ενώσεις των αστυνομικών αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανίν, γιατί «έτσι θα προστατευθούν οι αστυνομικοί από τα καλέσματα του ίντερνετ προς χρήση βίας».

Πέρασε σήμερα, Πέμπτη, από τη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ο νόμος περί «Οικουμενικής Ασφάλειας» (sécurité globale), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ποινικοποίηση δημοσιοποίησης φωτογραφιών ή/ και ονομάτων αστυνομικών εν δράσει. Ο νόμος πέρασε με 75 ψήφους υπέρ και τριαντατρείς κατά, ενώ 55 βουλευτές απείχαν. 

Την ευχαρίστησή τους εξέφρασαν αμέσως μετά οι ενώσεις των αστυνομικών αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανίν, γιατί «έτσι θα προστατευθούν οι αστυνομικοί από τα καλέσματα του ίντερνετ προς χρήση βίας».

Ο Ζεράρ Νταρμανίν είχε βρεθεί στο στόχαστρο των χιλιάδων διαδηλωτών αλλά και των δημοσιογραφικών ενώσεων, που είχαν ταχθεί κατά του νόμου. Οι μαζικές διαδηλώσεις ήταν συνεχείς, και απασχολούσαν τα μέσα διεθνώς από τον περασμένο Νοέμβριο. Χιλιάδες πολίτες, σε ορισμένες περιπτώσεις άνω του μισού εκατομμυρίου, αγνόησαν τους κανόνες της καραντίνας και βγήκαν στο δρόμο να διεκδικήσουν δημοκρατικές ελευθερίες. Η κυβέρνηση Μακρόν υποχρεώθηκε, τότε, σε κάποιες υπαναχωρήσεις, αλλά όχι στο σημαντικότερο σημείο τριβής.  

Ωστόσο, το άρθρο 24 του νέου νόμου συνεχίζει να προκαλεί τη λαϊκή οργή, καθώς – όπως έχουν καταγγείλει και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και συνδικάτα και οργανώσεις από το χώρο του Τύπου, όπως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα- περιορίζοντας τις ελευθερίες του Τύπου δίνει «πράσινο φως» στην αστυνομία, να χρησιμοποιήσει περισσότερη βία.  

Οι αλλαγές που έγιναν απαιτούν να αποδειχθεί η «κακή πρόθεση» όποιου κοινοποιεί φωτογραφίες αστυνομικών, είτε η «πρόκληση να τους εντοπίσουν», με στόχο να «βλάψουν τη σωματική ή ψυχική τους ακεραιότητα [των αστυνομικών]».

Ομοίως, τιμωρείται η κοινοποίηση βίντεο με «πρόθεση ταυτοποίησης συντρόφου, συζύγου, παιδιού αστυνομικού ή τελωνειακού» με «κακό σκοπό» – κάτι που μένει να ερμηνευτεί κάθε φορά. Για το αδίκημα προβλέπεται ποινή έως πενταετούς φυλάκισης και πρόστιμο 75.000 ευρώ. Η ποινή είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή που αρχικά προβλέπονταν, που ήταν ένας χρόνος φυλάκισης και πρόστιμο 45.000 ευρώ. 

Αρνητικά σχολίασε την επικύρωση του νόμου η εκ των διευθυντών των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Πωλίνα Άντε- Μεβέλ, που χαρακτήρισε «ολισθηρό» το περί «κακής πρόθεσης». «Κατανοούμε τις ανησυχίες της αστυνομίας και την ανάγκη να προστατευθεί, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται εις βάρος της Ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων», τόνισε μιλώντας στο Euronews. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν δουλειά στο πεδίο χωρίς εμπόδια, είτε για μιαν ζωντανή μετάδοση είτε γιατί θα ανησυχούν ότι κάποιος θα σκεφτεί ότι έχουν πρόθεση να τον βλάψουν». Ανάλογες δηλώσεις έχουν κάνει παλιότερα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και ο αντίστοιχος Συνήγορος του Πολίτη της Γαλλίας. 

Απομένει η τελική έγκριση του νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας. Υπενθυμίζεται ότι, ο συγκεκριμένος νόμος έχει αρνητικά σχολιαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Ελευθερία του Τύπου. 

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις