Διεθνή

Προσοχή στον γορίλα!

Εκατομμύρια Αμερικάνοι ψηφοφόροι, για άλλη μια φορά, βρέθηκαν μπροστά σε αδιέξοδα διλήμματα, στριμωγμένοι ανάμεσα στη Σκύλλα και την Χάρυβδη. Την ίδια ώρα ολόκληρος ο πλανήτης υπολόγιζε ποιος από τους δυο είναι ο πιο επικίνδυνος, ποιος από τους δυο θα κάνει λιγότερη ζημιά στην ανθρωπότητα, υπηρετώντας τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ο Αμερικάνικος λαός, στη πλειοψηφία του, οδηγήθηκε στις κάλπες απογοητευμένος από την διάψευση των ελπίδων που είχε δημιουργήσει η εκλογή του Ομπάμα. Αλλοι φοβήθηκαν από τις ακραίες εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις του Τραμπ, κάποιοι, αντίθετα, άρχισαν να πείθονται ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες και οι μειονότητες και άλλοι φοβήθηκαν το φιλοπόλεμο γερακίσιο φτερούγισμα της Κλίντον.

Η διαρκώς επιδεινούμενη θέση των πολιτών, η άγρια αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε η Κυβέρνηση Ομπάμα, η επίθεση στην υγεία, το οικογενειακό εισόδημα, το κλείσιμο εργοστασίων και η αύξηση της ανεργίας έπαιξαν το ρόλο τους στα αποτελέσματα των εκλογών. Από κοντά ο λαϊκισμός και υποσχέσεις που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να κρατηθούν, έδωσαν:

60.274.974 ψήφους στην Χίλαρι Κλίντον και  228 εκλέκτορες

Και ανέδειξαν νικητή των Προεδρικών Εκλογών τον Ντόναλντ Τραμπ που πήρε 59.937.338 ψήφους, εξασφαλίζοντας 290 εκλέκτορες[1].

Ναι, η υποψήφια των Δημοκρατικών ήρθε πρώτη σε ψήφους, αλλά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κερδίζει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων γιατί έχει κερδίσει σε Πολιτείες που βγάζουν περισσότερους εκλέκτορες.  Το ίδιο πράγμα είχε ξανασυμβεί στις εκλογές του 2000 τις οποίες είχε κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τζόρτζ Μπους παρόλο που ο Δημοκρατικός υποψήφιος Αλ Γκορ είχε έρθει πρώτος σε ψήφους.

Ψήφοι απαξίωσης και αποδοκιμασίας

harambeforpresident2Υπάρχουν όμως και μερικές χιλιάδες ψήφοι που εκφράσανε την απόλυτη απαξίωση των αμερικάνικων εκλογών, την απελπισία που γεννά η πολιτική που εφαρμόζεται και την αποδοκιμασία και των δυο υποψηφίων.

Το αμερικάνικο εκλογικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα να αναγραφεί στο ψηφοδέλτιο, χειρόγραφα, στη θέση Writein, και το όνομα κάποιου υποψήφιου που δεν αναγράφεται στα τυπωμένα ψηφοδέλτια, αρκεί να έχει δηλωθεί και να έχει εγκριθεί η συμμετοχή του πριν τις εκλογές.

Πάνω από 10.000 – 14.000 ψηφοφόροι[2], στις ΗΠΑ, εξέφρασαν την απόλυτη αποδοκιμασία τους στο δίλημμα Κλίντον ή Τραμπ, ψηφίζοντας για Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Χαράμπ (Harambe).

harambe-us-election-votes_jpg-large_transqvzuuqpflyliwib6ntmjwfsvwez_ven7c6bhu2jjnt8Ο Χαράμπ ήταν ένας 17χρονος αρσενικός γορίλας, που ζούσε στο Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι. Στις 28 Μάη του 2016, ένα τρίχρονο αγόρι σκαρφάλωσε στα κάγκελα και έπεσε μέσα στον χώρο του γορίλα. Ο Χαράμπ πλησίασε το παιδί και το τράβηξε σε μια άκρη. Οι φύλακες του Ζωολογικού κήπου εκτίμησαν ότι κινδυνεύει η ζωή του παιδιού, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Χαράμπ.

Ψηφοδέλτια που έχουν γραμμένο με στυλό το όνομα του γορίλα Χαράμπ

Ψηφοδέλτια που έχουν γραμμένο με στυλό το όνομα του γορίλα Χαράμπ

Sweet meteor of Death

sweet-meteor-of-death

Μερικές χιλιάδες άλλοι είχαν ξεκινήσει μια καμπάνια μέσα από το διαδίκτυο, προτείνοντας για Πρόεδρο τον Sweet Meteor of Death (Γλυκός Μετεωρίτης του Θανάτου), ως καλύτερη και πιο αξιόπιστη λύση από ότι ο Τραμπ ή η Κλίντον.  

Ο Γλυκός Μετεωρίτης του Θανάτου είναι ένας γιγάντιος μετεωρίτης που περιμένουν οι απανταχού συνομωσιολόγοι να πέσει στη γη και να εξαφανίσει μαζί της και κάθε μορφή ζωής.

«Αγκαλιάστε, αναγράφουν τα μηνύματά τους, την απόλυτη απελπισία της πολιτικής των ΗΠΑ – δείξτε την υποστήριξή σας στον Sweet Meteor of Death, τον μόνο υποψήφιο που θα εξαλείψει οριστικά και για πάντα το κακό από την πολιτική (όπως και ό,τι άλλο)»,

«Ο Sweet Meteor of Death υπόσχεται να τελειώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού … μόνιμα» κλπ.

Ψηφοδέλτιο που προτείνει την εκλογή του Χαράμπ, του Γλυκού Μετεωρίτη του Θανάτου και του Κεν Μπον προπονητή της ομάδας μπάσκετ του Πανεπιστημίου Γκονζάγκα της Ουάσιγκτον.

Ψηφοδέλτιο που προτείνει την εκλογή του Χαράμπ, του Γλυκού Μετεωρίτη του Θανάτου και του Κεν Μπον προπονητή της ομάδας μπάσκετ του Πανεπιστημίου Γκονζάγκα της Ουάσιγκτον.

Αυτοί που επιλέγουν να εκφράσουν με τέτοιους τρόπους την αντίθεσή, την απελπισία τους, την απογοήτευσή τους, την απόρριψη του συστήματος είναι άραγε ηλίθιοι; Ίσως μηδενιστές; Μπαχαλάκηδες; Μπορεί!

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο αμερικάνικος λαός, όπως και άλλοι λαοί, είναι παγιδευμένος σε έναν κόσμο γεμάτο φόβο, αυταπάτες, αδιέξοδα, που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.  Λείπουν, για την ώρα, από τον αμερικάνικο λαό εκείνες οι οργανωμένες δυνάμεις που θα μπορούν να τον βοηθήσουν να χαράξει τους δικούς του δρόμους πραγματικής ρήξης και ανατροπής του συστήματος.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η κατανομή 20 Εκλεκτόρων — Το Σώμα των Εκλεκτόρων αποτελείται από 538 Εκλέκτορες.

[2] Πρόκειται για ανεπιβεβαίωτα νούμερα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μιας και δεν καταμετρήθηκαν αυτοί οι ψήφοι, επειδή  οι υποψήφιοι που μπορούν να αναγράφονται στη στήλη «Writein» πρέπει να έχουν κατατεθεί πριν από τις εκλογές.  

(Επισκέψεις: 40 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend