Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών ζητούν οι ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά αφοσιωμένες στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην υποστήριξη της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Βόρειας..

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά αφοσιωμένες στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην υποστήριξη της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις διατυπώσεις με τις οποίες ανέλαβε καθήκοντα η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Θυμίζουμε ότι κατά την ορκωμοσία της, την Κυριακή, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναφέρθηκε στη χώρα της ως «Μακεδονία», αν και μετά υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα όπου αυτή ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία». Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε δε ότι «καθώς συγκροτείται νέα κυβέρνηση (σ.σ. στη Βόρεια Μακεδονία) και επιλέγεται πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να τονίζουμε τη σημασία της τήρησης των διεθνών συμφωνιών και να τονίζουμε τα πλεονεκτήματα της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σημειωτέον, στα Σκόπια αναμένεται η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Ελίζαμπεθ Άλεν, στο πλαίσιο περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μάη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας η Άλεν «θα συναντηθεί με ειδικούς σε θέματα ξένης κακοήθους επιρροής».

Ενώ μετά από ώρες αφωνίας, ανώνυμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σχολίασε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει σημαντικά στη συλλογική μας ασφάλεια (…) Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν μεταξύ των συμμάχων. Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό το όνομα».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία οφείλει «να συνεχίσει τη δέσμευσή της στο πλαίσιο περιφερειακών πρωτοβουλιών» και ότι «υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες χρειάζεται να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στα Σκόπια και την Ελλάδα αλλά και της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Αυτό αναμένει η ΕE». Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να επιβάλουν «μέτρα» στα Σκόπια, είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε υποθέσεις για το τι θα συμβεί στην αντίθετη περίπτωση».

Θυμίζουμε ότι μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία πρώτο και στη νέα Βουλή ήρθε το VMRO, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συμφώνησε με τη συμμαχία ορισμένων αλβανικών κομμάτων VLEN σε «βασικούς άξονες» για να συγκυβερνήσουν. Από τη μεριά τους, εκπρόσωποι της VLEN δήλωσαν ότι «δεν χρειαζόμαστε το άνοιγμα παλιών πληγών. Είναι καλό που η Σιλιάνοφσκα υπέγραψε τον όρκο με το συνταγματικό όνομα (της χώρας), κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί ένδειξη ότι η de facto πραγματικότητα γίνεται αποδεκτή από αυτήν».

Απαιτεί τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση

«Η ελληνική πλευρά απαιτεί την τήρηση των συμφωνημένων», είπε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, στην κρατική τηλεόραση, σχολιάζοντας τις αναφορές της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη χώρα της ως «Μακεδονία», αναδεικνύοντας τον επικίνδυνο για τους λαούς χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην υπογραφή της οποίας πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ ανέλαβε την εφαρμογή της.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός επιβεβαίωσε τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σύμφωνα με το άρθρο 20 της Συμφωνίας, «δεν μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί (…) ούτε καν με αμοιβαία συμφωνία. Αρα δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα τροποποίησης, έτσι όπως συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές και κυρώθηκε και δεσμεύει και τη σημερινή ελληνική πολιτική τάξη και την πολιτική τάξη της Βόρειας Μακεδονίας».

(Με πληροφορίες από εφημερίδα «Ριζοσπάστης», από 902.gr)

Σχετικά θέματα