Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προεκλογικά deals με το εγχώριο κεφάλαιο αναζητά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχοντας πιστοποιητικό «φίλου της επιχειρηματικότητας», με ... έγκριση από τους εφοπλιστές, τον ΣΕΒ και κάθε είδους «επενδυτή» αναζητά προεκλογικά deals. Το επόμενο διάστημα αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως και για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Τι κάνει μία (αστική) κυβέρνηση όταν ετοιμάζεται να μπει σε προεκλογική περίοδο και να διεκδικήσει ξανά την εξουσία; Η πρώτη και αυτονόητη απάντηση είναι πως διαμορφώνει ένα αφήγημα-πρόγραμμα προκειμένου να την προτιμήσουν οι ψηφοφόροι. Όταν όμως τα αποτελέσματα της έως ώρα πορείας της είναι αρνητικά (και σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια πολιτική) προέχει κάτι άλλο: Η διαμόρφωση των κατάλληλων «συμμαχιών» και συμφωνιών με το εγχώριο κεφάλαιο προκειμένου να στηρίξει τη προεκλογική προσπάθεια της.

Σε ακριβώς αυτή την φάση φαίνεται πώς μπαίνει σταδιακά η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που αποκαλύπτεται ξεκάθαρα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα. Αφορούν τις άδειες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως και τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών και την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Με πιστοποιητικό «φίλου της επιχειρηματικότητας»

Κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απουσία δεσμών συμφέροντος με ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής ελίτ. Τουναντίον. Τα πιο «επιθετικά» τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου έχουν «εξυπηρετηθεί» δεόντως τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης της.

-Πρώτοι και καλύτεροι οι εφοπλιστές που και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη «απολαμβάνουν» την φορολογική ασυλία των συνυποσχετικών φορολόγησης που εγκαινίασε η κυβέρνηση Σαμαρά, συνέχισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως διατήρησε η σημερινή. Επιπροσθέτως, μάλιστα, η κυβέρνηση έκανε σημαντικές – για τους εφοπλιστές – παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία, αφού «απελευθέρωσε»» από περιορισμούς τους ιδιοκτήτες ποντοπόρων πλοίων, από όσα σχετίζονταν με τις υποχρεώσεις τους για την σύνθεση των πληρωμάτων.

– Το ίδιο ισχύει για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών που είδε τα αιτήματα του για την αποσάθρωση  των εργασιακών σχέσεων να παίρνουν «σάρκα και οστά», με τον νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, ο οποίος – μεταξύ άλλων – προβλέπει κατάργηση του 8ωρου, απελευθέρωση των απολύσεων και ενίσχυση του αντι-απεργιακού οπλοστασίου.

– Επίσης, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Νίκης Κεραμέως οι βιομήχανοι είδαν την εκπαιδευτική διαδικασία να «κόβεται και να ράβεται» στις δικές τους ανάγκες (μαθητείες, σχέσεις ΑΕΙ με Ανώνυμες Εταιρίες κ.λ.π).

– Το ίδιο ισχύει και για τους «επενδυτές» κάθε είδους, αφού με τον περιβαλλοντικό νόμο που ψηφίστηκε στρώθηκε «κόκκινο χαλί για τους επενδυτές», όπως δήλωσε ο υπουργός που τον εισηγήθηκε στην Βουλή. Ήταν και πάλι ο Κωστής Χατζηδάκης με την ιδιότητα όμως του υπουργού Περιβάλλοντος.

– Σε αυτά προσθέστε τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, τις φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και όλο το πακέτο για την πρόσβαση στην κοινοτική χρηματοδότηση όπως και για την ευελιξία της χρήσης των εταιρικών μορφών που προβλέπεται στα νομοσχέδια που «πέρασε» ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τέλος, να μην ξεχάσουμε και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την δυνατότητα μεταφοράς σε funds των λεγόμενων «κόκκινων δανείων».

Έχοντας ένα τέτοιο πολιτικό – νομοθετικό «background» η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να εκτιμά ότι μπορεί να διαπραγματευθεί την παραμονή της στην εξουσία προνομιακά, διαθέτοντας το πιστοποιητικό του «φίλου της επιχειρηματικότητας». Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησαν να καταγράφονται τα πρώτα δείγματα πως μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, με ορίζοντα, μάλιστα, το φετινό καλοκαίρι.  Ως γνωστόν, άλλωστε, οι θερινοί μήνες είναι οι πλέον πρόσφοροι, προκειμένου να ψηφιστούν νόμοι και τροπολογίες που διασφαλίζουν συμφέροντα, ακόμη και αν αυτό πρέπει να γίνει με …προκλητικό τρόπο.

Οι ΑΠΕ και μια συμφωνία πρόσκαιρου περιορισμού των ενεργειακών τιμών

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να «αναθερμάνει» τα δημοσκοπικά ποσοστά της, που έχουν πάρει την κατιούσα, είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας το επόμενο διάστημα.

Όλως… τυχαίως, λοιπόν, εμφανίστηκε στον πολιτικό ορίζοντα ένα νομοσχέδιο το οποίο θα διαμορφώσει εκ νέου τους όρους για την αδειοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στης Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το νομοσχέδιο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και φρόντισε να το προαναγγείλει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο twitter. Όπως ανέφερε «σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και την αδειοδότηση παραγωγής & αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με σχέδιο απλοποιούμε την αδειοδοτική διαδικασία και αναμορφώνουμε το θεσμικού πλαίσιο».

Την ίδια ημέρα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας διεμήνυσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ πως «η χώρα επεξεργάζεται, ταυτόχρονα, το δικό της Εθνικό Σχέδιο μιας περισσότερο αποφασιστικής παρέμβασης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια και επιλογές, δεν είμαστε πολύ μακριά από την κατάθεση του σχεδίου αυτού. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή πολύ χαμηλότερα  από το επίπεδο που είναι σήμερα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό αξιολογείται».

Δεν χρειάζεται και πολύ μεγάλη… φαντασία για να συνδυάσει κανείς τις δύο αυτές «ειδήσεις»: Η κυβέρνηση ξανά «μοιράζει την τράπουλα» των ΑΠΕ, επενδύσεων που διαθέτουν σίγουρα κέρδη και απευθύνεται στις – λίγες- εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Ταυτόχρονα ζητά περιορισμούς των τιμών, έστω πρόσκαιρα ώστε να βγει από την δεινή θέση που βρίσκεται. Με απλά λόγια, φαίνεται πως αναζητά έναν συμβιβασμό, ώστε και τα κέρδη των εταιρειών να διασφαλιστούν αλλά και να της επιτραπεί να διεκδικήσει την νίκη στις επόμενες εκλογές. Αν θα επιτευχθεί το σχετικό Deal θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Ραδιοφωνικοί σταθμοί και περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί

Η ανακοίνωσή του κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία θα διαμορφωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, καθιστά ακόμη πιο εμφανές το γεγονός ότι αναζητούνται συμφωνίες με επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση «θυμήθηκε» να βάλει «τάξη» στο τοπίο των ερτζιανών μετά από τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Βρισκόμαστε στον τελευταίο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης, αν υποθέσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρήσει τη δέσμευσή του οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της επόμενης Άνοιξης και όχι πρόωρα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου «η Κυβέρνηση έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα το τέλος στην άναρχη λειτουργία του ραδιοφωνικού τοπίου στη χώρα» κι έτσι «μετά την ψήφιση του ν. 4779/21 και τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ξεκινά, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, για την υλοποίηση του εγχειρήματος».

Στόχος σημειώνεται είναι «να εκπονηθεί το πλέον άρτιο από ουσιαστικής, νομικής και τεχνικής πλευράς νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών της ελληνικής Επικρατείας». Τονίζεται επίσης πως «σε επόμενη φάση, μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των ραδιοφώνων θα ακολουθήσουν και οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών». Σε δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου είπε πως «θα υπάρξει  διάλογος και πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, το ΕΣΡ και όλους τους εμπλεκόμενους». Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι σχετικά χρονοβόρα, γεγονός που συγκλίνει στην πιθανότητα οι εξελίξεις με τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο.

 

Απόψεις